MATEI ŞERBAN SANDU
Activitate expoziţională (selecţie): Caroll Turner Gallery – New Mexico, 1995; Centrul Cultural Român – New York, 1995; Galeria Siameza – Bucureşti, 2000; Biblioteca Naţională a Norvegiei – Oslo, 2001; Backstreet Gallery – Santa Monica, 2005; Fundaţia Baku – Bucureşti, 2005; Siegfried Heim Gallery – Triberg, 2006; Spaarkasse – Triberg, 2006; Tresor KunstHalle – Triberg, 2007; Parlamentul European – Strasbourg, 2008; Galeria Artxpert – Bucureşti, 2010- 2012; Biblioteca Naţională a României – Bucureşti, 2013; Artxpert Gallery – Pasadena, 2014; Galeria Artxpert – Bucureşti, 2015.
Matei Şerban şi ipostazele realităţii
Arta lui Matei Şerban a ajuns la maturitate, deşi nu a trecut prin etape succesive de căutări, ci a avut de la început o temelie clasică, un respect pentru formă şi o atracţie specială spre conţinutul elevat.
Pictura lui este clară ca lumina amiezii, dar poate produce şi dureri de cap, fiindcă solicită intelectul.
Există multe întretăieri de planuri în tablourile lui Matei Şerban. Şi mult desen. Şi multă sensibilitate.
Într-un cuvânt, există artă din belşug în pictura lui.
Unele lucrări au clasicismul de frescă. Par simple. Liniile sunt sigure, tăiate decisiv. Pline de chipuri, tablourile lui Matei Şerban nu vizează portrete, ci scene de viaţă, galerie de conflicte. Se citeşte un bâlci al deşertăciunilor în aceste lucrări masive, dar autorul are buna intuiţie să nu ironizeze viaţa. Şi nici nu ar putea, chiar dacă ar încerca: se vede că iubeşte viul.
Admir la Matei Şerban cultul pentru om. Este o declaraţie a subtextului vizibilă în oricare tablou: pe pânze defilează umanitatea, cu tot ce are ea mai etern trăitor. Matei Şerban demonstrează că arta adevărată este unitate, construcţie, frumosul organizat şi sugestie subtilă.
PETRE ANGHEL
Un artist care a cucerit lumea
Pragmatismul american şi nevoia de confirmare a valorii artistice ale lui Matei Şerban Sandu au făcut, pentru câţiva ani, casă bună în Santa Fe, New Mexico, la Carrol Turner Gallery, unde a continuat activitatea maestrului său, Traian Alexandru Filip.
Lucrurile însă s-au dezvoltat pe o plajă tangenţială, întrucât dealerii au rămas impresionaţi nu numai de calităţile lui de printmaker, ci mai ales de capacităţile artistice. Matei i-a uimit pe cei de la Carrol Turner Gallery cu seria sa de „Cavaleri”, care a devenit un adevărat „best-seller”, numele său cucerind astfel publicul şi critica de specialitate.
De la povestea americană şi până astăzi, Matei Şerban a călătorit, a visat şi a creat în multe colţuri ale lumii. A redesenat în stilul său inconfundabil Château des Cavaliers în Camargue, Franţa, a fascinat publicul cu expoziţiile sale de la National Library din Oslo şi de la Parlamentul European din Strasbourg. Lista poate continua. În ţară a fost prezent în numeroase expoziţii personale şi de grup din diferite oraşe. Lucrările sale se află în numeroase colecţii private şi galerii de renume din Statele Unite, Germania, Franţa, Elveţia.
EUGENE AL PANN
ArtXpert Gallery
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro