ACASĂ / ARTICOLE / FUNDAȚII - ASOCIAȚII / ASOCIAȚIA NAȚIONALĂ CULTUL EROILOR „REGINA MARIA“

ASOCIAȚIA NAȚIONALĂ CULTUL EROILOR „REGINA MARIA“

ASOCIAȚIA NAȚIONALĂ
CULTUL EROILOR „REGINA MARIA“

Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” a fost înfiinţată în anul 1991, sub denumirea de „Comitetul Naţional pentru Restaurarea şi Îngrijirea Monumentelor şi Cimitirelor Eroilor”, declarându-se, la acea vreme, continuatoarea tradiţiei Aşezământului Naţional „Regina Maria” pentru Cultul Eroilor. Grupul fondator a fost format din: general-locotenent (r) Stelian Popescu, fost comandant al Armatei a 4-a, coloneii (r) Petre Stoica, Aurel Matei, Constantin Popescu, Vasile Toma, Dumitru Talmaciu, Valentin Arvinti, Mihai Niță, Mihai şi Nicolae Ştefănescu. Ministrul Apărării Naţionale, din acea perioadă, generalul Niculae Spiroiu, prin Ordinul nr. 5706, din 31.10.1992, a pus organizaţia sub patronajul Ministerului Apărării Naţionale.
Organizaţie neguvernamentală, apolitică şi non-profit, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” a apărut din necesitatea de a găsi măsuri urgente de stopare a degradării operelor comemorative de război, de refacere şi îngrijire a acestora. Principalele sale obiective sunt: identificarea, restaurarea, îngrijirea şi protejarea operelor comemorative de război ridicate întru cinstirea românilor căzuţi la datorie pentru țară; participarea la realizarea de noi monumente, troiţe, plăci comemorative, în ţară şi în străinătate, menite să eternizeze memoria eroilor neamului românesc; atragerea tinerei generaţii la activitatea de îngrijire a cimitirelor şi operelor comemorative de război; organizarea şi participarea la activităţile închinate Zilei Eroilor, care se comemorează în fiecare an de „Ziua Înălţării Domnului” şi este, potrivit legii, sărbătoare naţională. Asociaţia are filiale în toate judeţele ţării, precum şi în municipiul Bucureşti.

LUCREŢIA NECHIFOR – FLACĂRA VIE DIN CULTUL EROILOR

Un popor care nu-şi cunoaşte istoria este ca un copil care nu-şi cunoaşte părinţii, spunea marele istoric Nicolae Iorga, este, aşadar, de datoria noastră să construim în mintea şi în sufletul copiilor noştri sentimentul datoriei faţă de patrie, a respectului faţă de vitejia şi jertfele străbunilor, pentru ca ei să le poarte mai departe, peste generaţii, ca pe lumina ochilor.
Este tocmai ce face, tenace, neobosită, plină de o energie nebănuită, scriitoarea, poeta, promotorul de cultură Sarah DeJar, sau Lucreţia Nechifor, pe numele ei adevărat. Cu sprijinul Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, unde este vicepreşedinte, Lucreţia a înfiinţat în Colegiul Economic Viilor „Cercul Cultul Eroilor Viilor”, în cadrul căruia desfăşoară activităţi cultural-artistice cu caracter patriotic, menite a sublinia omagierea eroilor.
Astfel, au avut loc concursuri tematice „Portret de erou”, prezentări de filme istorice, depuneri de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, de Ziua Eroilor şi Ziua Armatei, participarea la sesiuni de comunicări ştiinţifice pe teme de istorie la Cercul Militar și la Muzeul Național Militar „Regele Ferdinand I” şi multe, multe alte evenimente. Un moment important în viaţa „Cercului Cultul Eroilor Viilor” l-a reprezentat lansarea, în anul şcolar 2016-2017, a Revistei de cultură şi educaţie patriotică EROICA „VIILOR”, publicaţie anuală a Cercului, tipărită cu sprijinul Editurii & Tipografiei Amurg Sentimental, revistă ce-şi propune un ţel îndrăzneţ: salvarea memoriei culturale a neamului românesc.
Revista aduce în faţa cititorilor informaţii preţioase despre istorie, cultură, despre spiritul de sacrificiu al înaintaşilor, creând o necesară legătură între trecut şi prezent.
Sunt prezentate în revistă activităţile Cercului, cu frumoase ilustraţii color, cu articole ale elevilor, membri ai Cercului, cu marcarea celor mai importante evenimente naţionale, precum „Anul Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz – 100”( o sută de ani de la sacrificiul ostaşilor români în luptele care s-au dat în aceste localităţi, atunci când românii au uimit Europa prin eroismul lor). Membrii „Cercului Cultul Eroilor Viilor“ au fost prezenţi la Mărăşti, unde au depus coroane, au cântat cântece patriotice, conduşi de Lucreţia Nechifor, care le-a explicat copiilor semnificaţia momentului; o lecţie de istorie adevărată.
În cadrul evenimentelor, elevii pregătesc materiale tematice pe care apoi le prezintă în faţa colegilor şi a invitaţilor. Invitaţii sunt generali din armata României, de exemplu Grigore Buciu – care a vorbit copiilor despre formarea conştiinţei istorice, muzicieni, Ion Maxim emoţionând prin măiestria transmiterii prin muzică a simţămintelor patriotice. La rândul meu, am avut bucuria de a vorbi copiilor despre sacrificiul aviatorilor militari, de a prezenta volumul meu de poezii „Piloţii de vânătoare”.
Toate acestea şi încă multe altele, pe care timpul şi spaţiul acordat nu-mi permit să le dezvolt, s-au petrecut sub bagheta magică a unui mare patriot: Lucreţia Nechifor – Sarah DeJar, după numele de poet. Ea a mişcat roata lumii şi a făcut posibile aceste minunate evenimente, menite să deschidă suflete şi minţi, să unească destine spre binele nostru, al tuturor. O felicit din tot sufletul şi voi încheia cu o versurile ei:
„Din neamul meu mă smulg încă odată/ În haina ştiută cu dorul pe chip/ Închinându-mă cuvintelor/ Acest foc viu, izvoare, munţi, câmpii/ Lacrima întoarcerii în iarbă/ Lângă străbuni, cu pâinea şi sarea în mâini./ Presărat în inimă, iubind oglinda sângelui meu, Patria.” (Sarah DeJar, Identitate).

EVELYNE MARIA CROITORU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Asociația “AGATA“ – o punte de legătură între tineri și seniori

Asociația “AGATA” se constituie potrivit Ordonanței Guvernului nr.26/2000 modificată și completată cf. Legii nr.246/18.07.2005 și …

Forumul Cultural al Râmnicului

La 3 mai 2001, din inițiativa unor inimoși oameni de cultură locali, la Râmnicu- Vâlcea …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: