ACASĂ / ARTICOLE / JURNAL DE CĂLĂTORIE / BĂILE GEOTERMALE

BĂILE GEOTERMALE

BĂILE GEOTERMALE

„Natura este medicul bolilor noastre” (Hippocrates)

 

termale 1

Recunoscută încă din timpul Romei Antice pentru proprietăţile sale terapeutice (băile termale romane), apa termală provine din izvoare naturale geotermale, situate în special în regiunile vulcanice, unde magma se află aproape de suprafaţa pământului.
Temperatura acestor ape depăşeşte de obicei 200 C, iar compoziţia este diferită în funcţie de regiunea din care provine şi de tipul sursei. Compoziţia chimică specifică fiecărui izvor determină calităţile apei termale. Utilizarea apelor termale a devenit tot mai răspândită, aceasta având proprietăţi antioxidante, astringente, antiseptice, antiinflamatoare.

Baile Felix
Baile Felix

Confirmarea calităţilor apei termale este dată în urma unor studii îndelungate şi complexe, pe variate patologii.
Apele geotermale din ţara noastră sunt ape geotermale şi termominerale legate generic de apele de adâncime, cantonate în straturi sedimentare, caracterizate prin presiuni mici şi încălzire modestă. Ele conţin, în principal, biocarbonaţi, sulfaţi, cloruri, hidrocarburi în stare liberă şi dizolvată.
Turismul balnear este o formă specifică a turismului de odihnă, care a luat o amploare mare nu atât ca urmare a dorinţei de a preveni anumite îmbolnăviri, cât, mai ales, creşterii surmenajului şi a bolilor profesionale provocate de ritmul vieţii moderne.
România dispune de multe staţiuni termale, în special în Câmpia de Vest şi Podişul Transilvaniei, dar, în ciuda potenţialului, lipsesc atracţiile turistice de renume naţional şi internaţional.
Staţiunea balneoclimaterică TĂŞ- NAD are unele dintre cele mai mari izvoare geotermale din regiune.
Este situată în nord-vestul României, în partea sudică a judeţului Satu Mare, într-o zonă de câmpie şi dealuri joase, având caracteristici bioclimatice în care organismul uman se aclimatizează fără efort deosebit, cura având la bază doi factori terapeutici naturali: apele termale şi bioclimatul sedativ.
Cura se poate efectua în aer liber în intervalul mai-octombrie, iar în bazinele amenajate pe tot parcursul anului.
Staţiunea beneficiază de trei bazine cu apă termală neacoperite şi o piscină cu apă rece. Apa termală are o temperatură de suprafaţă de 72 C şi o mineralizare predominant clorurată-bicarbonată-sulfatată şi sodică-calcică-magneziană. Ea poate fi folosită în cura externă în următoarele afecţiuni: reumatism degenerativ, afecţiuni ale sistemului nervos periferic, afecţiuni dermatologice, băi de întreţinere a condiţiei fizice a organismului etc. În zonă se află şi lacustre artificiale de tip iaz potrivite pentru mai multe categorii de turism: agrement, turism nautic, turism piscicol.

Baile Tusnad
Baile Tusnad

BĂILE TUŞNAD sunt situate în depresiunea Ciucului, într-un splendid defileu al Oltului, într-un cadru deosebit de pitoresc, cu aer puternic azonat, bogat în aerosoli răşinoşi şi ioni negativi, un bioclimat favorabil reconfortării psihice.
Cadrul natural al localităţii şi al împrejurimilor cu păduri de brad, liniştite şi confort atmosferic, satisface cele mai variate exigenţe şi gusturi. Climatul subalpin al staţiunii Tuşnad constituie un factor terapeutic foarte important alăturii de apele minerale.
Apele minerale se utilizează atât sub formă de băi (cură externă) cât şi în cura internă. În cura externă se
folosesc apele mezotermale ale izvorului Ileana care alimentează atât baia caldă, cât şi baia în aer liber situată în centrul staţiunii.
Staţiunea Tuşnad, prin apele sale minerale, este recomandată în tratarea sistemului nervos, cardiovascular, aparatul digestiv, ficat şi afecţiuni biliare, endocrine, insuficienţă paratiroidă, afecţiuni nutriţionale, ale căilor urinare etc. O dezvoltare rapidă şi multilaterală a cunoscut Tuşnadul ca urmare a marilor investiţii care s-au făcut de-a lungul anilor.
Mulţi dintre noi ne planificăm vacanţele astfel încât să cuprindem în program şi băile geotermale.
Ne plac izvoarele termale şi SPA-urile ca o modalitate de relaxare.
Izvoarele termale sunt un adevărat dar al naturii.

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Alte parcuri dendrologice din România (II)

În numărul din s e p t e m b r i e – octombrie …

Tunelele secrete din județul Dâmbovița

Peșteri, tunele și locuri de legendă Din cartea Secretele României subterane a reputaților oameni de …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: