ACASĂ / ARTICOLE / SPORT / CAMPIONATUL DE FOTBAL AL ROMÂNIEI, LA CEAS ANIVERSAR

CAMPIONATUL DE FOTBAL AL ROMÂNIEI, LA CEAS ANIVERSAR

CAMPIONATUL DE FOTBAL AL ROMÂNIEI,
LA CEAS ANIVERSAR

Ca în fiecare an, un nou sezon al campionatului de fotbal al primei divizii din țara noastră a pornit la drum în această vară. Actuala ediție a Ligii I este una specială, fiind cea cu numărul 100, iar ea se va încheia în anul în care țara noastră va aniversa 100 de ani de la Marea Unire!

DE LA TREI ECHIPE LA SISTEMUL DIVIZIONAR

Istoria campionatului de fotbal al României începe încă din anul 1909.
În primăvara acelui an, s-a hotărât ca și în România să ia startul o întrecere fotbalistică, după modelul țărilor în care „sportul rege” se afla deja la un nivel avansat. Totuși, din cauză că nu exista un for coordonator, competiția a fost amânată pentru sfârșitul anului. În octombrie, s-a înființat Asociațiunea Cluburilor de Fotbal, devenită apoi Asociațiunea Societăților Atletice din România (ASAR), iar prima ediție a campionatului a reunit doar trei echipe: Olimpia București, Colentina București și United Ploiești. Pe 6 decembrie 1909, pe stadionul „Bolta Rece” (situat în apropiere de Arcul de Triumf) s-a disputat primul meci din campionatul României: Olimpia – Colentina 2-1. Următoarea întâlnire a avut loc pe 11 decembrie, la Ploiești, între United și Olimpia, scor 3-3, iar întrecerea s-a încheiat cu partida Colentina București – United Ploiești 2-0. Campioană a ieșit formația Olimpia, care și-a apărat titlul și în sezonul următor. Următoarele ediții sunt câștigate de United Ploiești, Colentina București (de două ori), Româno-Americana Ploiești și Prahova Ploiești, după care, din cauza Primului Război Mondial, întrecerea este suspendată până în 1919. Despre campionatul național de fotbal propriu-zis se poate vorbi cu adevărat abia din anii 1921-1922, când la întrecere participă echipe din toată țara. Formațiile erau împărțite atunci pe regiuni, iar câștigătoarele intrau în turneul care desemna campioana națională. Sistemul divizionar a apărut în 1932, când echipele au fost împărțite pe eșaloane valorice. Prima divizie era compusă din două serii de câte șapte echipe, apoi de opt, iar titlul se decidea între câștigătoarele celor două serii, care se duelau în sistem turretur. Campionatul cu o singură serie s-a desfășurat în 1934, când prima divizie a fost formată din 12 echipe.

MODELUL SOVIETIC ȘI PROFESIONALIZAREA

Competiţia fotbalistică națională s-a întrerupt din nou în 1941, când România a intrat în cel de-al Doilea Război Mondial. Avea să fie reluată în 1946 și s-au aliniat la start 14 formații. În 1950, după modelul sovietic, maimarii fotbalului românesc au decis ca întrecerea să înceapă primăvara și să se încheie toamna, iar acest sistem s-a menținut până în 1957, când s-a revenit la cel tradițional (din toamnă până în primăvara anului următor). Numărul echipelor din primul eșalon a oscilat între 12, 14 și 16, iar din toamna lui 1973 s-au făcut 18 echipe. S-a spus la vremea respectivă că această formulă a fost adoptată pentru ca Sportul Studențesc, grupare ce terminase sezonul pe o poziție retrogradabilă, să rămână în primul eșalon.
Divizia A, cum se numea în trecut actuala Liga I, s-a desfășurat cu 18 echipe până în 2000, când numărul acestora a fost redus la 16. Din 2006 s-a revenit la 18 cluburi, iar în 2015 s-a decis ca primul eșalon să fie compus din 14 formații și s-a introdus formula cu play-off și playout.
Adică, primele 6 clasate la finele sezonului regular joacă între ele, turretur, în play-off pentru desemnarea campioanei și a formațiilor care merg în cupele europene, iar celelalte opt intră în play-out unde, după aceeași formulă, se înfruntă pentru a evita retrogradarea în eșalonul secund. Până 1990, campionatul primei divizii era organizat de Federația Română de Fotbal. După Revoluție, când cluburile din țară au început să devină profesioniste, întrecerea a trecut sub oblăduirea Ligii Profesioniste de Fotbal, for ce a luat ființă în 1992.

CINE VA CÂȘTIGA EDIȚIA JUBILIARĂ?

În ceea ce privește sezonul în curs, principala favorită la câștigarea titlului este văzută FCSB (fosta Steaua), formația care a transferat masiv jucători în vara acestui an. Contracandidata echipei patronate de Gigi Becali este cotată CFR Cluj, grupare care și-a întărit și ea lotul și, în plus, l-a numit ca antrenor pe Dan Petrescu. Cu șanse, e adevărat mai mici, la câștigarea campionatului mai sunt privite CS Universitatea Craiova și Dinamo, în timp ce cota campioanei en titre, Viitorul, s-a prăbușit după startul slab avut de echipa lui Gică Hagi în actuala ediție și vânzarea unor jucători importanți.
De la prima ediție și până în prezent, 24 de echipe au câștigat campionatul României. Acestea sunt: Steaua București (26 de titluri), Dinamo București (18), Venus București (8), UTA (6), Chinezul Timișoara (6), Universitatea Craiova (4), Ripensia Timișoara (4), Petrolul Ploiești (4), Rapid București (3), CFR Cluj (3), FC Argeș (2), Colentina București (2), Olimpia București (2), CA Oradea (1), Unirea Tricolor București (1), Astra Giurgiu (1), Colțea Brașov (1), UDR Reșița (1), Prahova Ploiești (1), United Ploiești (1), Româno-Americana București (1), Unirea Urziceni (1), Oțelul Galați (1) și FC Viitorul (1).

MUGUR BĂILEȘTEANU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Euro 2024 – turneul final la care vom striga din nou „Hai România!

După o lungă a ș t e p t a r e , românii vor …

Naționala feminină de handbal, calificare en-fanfare la Campionatul European

Echipa națională feminină de handbal a României s-a calificat fără niciun fel de emoții la …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: