ACASĂ / ARTICOLE / TEATRU - FILM-MUZICA / „CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC“ CAPODOPERE ALE CINEMATOGRAFIEI NAŢIONALE, LA ONEȘTI

„CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC“ CAPODOPERE ALE CINEMATOGRAFIEI NAŢIONALE, LA ONEȘTI

„CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC“
CAPODOPERE ALE CINEMATOGRAFIEI
NAŢIONALE, LA ONEȘTI

Caravana filmului românesc este în desfăşurare deja de câţiva ani, prin cele două secţiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naţionale şi Cartea şi filmul. În acest timp a poposit în diverse localităţi, atât în ţară cât şi în Bucureşti.
Pentru a cincea oară consecutiv, anul acesta, în perioada 31 iulie – 6 august, a avut loc, la Oneşti, o ediţie aniversară a acestei „caravane”.
Evenimentul a fost organizat de Asociaţia CineCultura şi MDV Audio Studio cu sprijinul Primăriei Municipiului Oneşti, al organizaţiei Dacin Sara, organism de gestiune colectivă care apără şi reprezintă Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual, UCIN – Uniunea Cineaştilor din România, CNC – Centrul Naţional al Cinematografiei şi al AFCN – Administraţia Fondului Cultural Naţional.
De-a lungul acestei săptămâni, în Parcul Municipal, au fost proiectate filme româneşti de excepţie, în fiecare seară de la ora 21:00, iar vizionările au fost deschise de un concert al cântăreţului Mihai Constantinescu, spectatorii fredonând cu drag cunoscutele lui melodii. Filmele difuzate au fost: Rămăşagul, În fiecare zi mi-e dor de tine, Faimosul Paparazzo, Tache, Cei care plătesc cu viaţa şi, unul dintre cele mai noi, #Selfie, din 2014.

Cei prezenţi în parc i-au putut admira în roluri memorabile pe unii dintre cei mai îndrăgiţi actori ai României cum ar fi: Draga Olteanu Matei, Florin Piersic, Mircea Diaconu, Marcel Iureş, Maia Morgenstern şi alţii. De asemenea, în incinta Bibliotecii „Radu Rosetti”, în perioada 2-4 august, admiratorii animaţiei româneşti au avut posibilitatea de a urmări trei filme clasice de animaţie: Uimitoarele aventuri ale Muşchetarilor, Aventurile lui Pin- Pin şi Misiunea spaţială Delta.
Aceste filme au fost însoţite de vocile unor actori cunoscuţi, cum ar fi: Alexandru Arșinel, Dem Rădulescu, Anda Călugăreanu, Mariana Mihuț, Marcel Iureş, Virgil Ogăşanu şi Valeria Ogăşanu. Şi, dacă publicul din Oneşti s-a delectat cu filme şi muzică, joi, 3 august, a avut plăcerea de a asista la lansarea volumului realizat de Călin Cazan, Cartea umbrelor mişcate. Animaţie pentru filme şi jocuri video, un manual de animaţie, după declaraţia autorului, dedicat atât cunoscătorilor cât şi începătorilor, dar, mai ales, curioşilor. Călin Cazan a colaborat cu Mircea Troia la scenariul şi regia filmului de animaţie Misiunea spaţială Delta.
Tot în zona cărţilor, la finalul săptămânii, actorul Dorel Vişan a recitat poezii în memoria colegului său de breaslă, Adrian Pintea, de la dispariţia căruia s-au împlinit 10 ani. Dorel Vişan a sosit în municipiul Oneşti cu ocazia acestui eveniment cinefil alături de alte două personalităţi importante ale filmului românesc: Maia Morgenstern şi Draga Olteanu-Matei.
În completarea listei invitaţilor speciali au venit regizorii Nicolae Mărgineanu şi Şerban Marinescu, care i-au delectat pe spectatori cu poveşti de la realizarea filmelor Faimosul Paparazzo, respectiv, Cei care plătesc cu viaţa.

ANCA MARIA LUPU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Constantin Rauțchi Un actor cu o expresivitate ieșită din comun

Constantin Rauțchi s-a născut la data de 22 mai 1934 în București, într-o familie modestă. …

Nicolae Corjos Regizorul Liceenilor și tinerei generații

Nicolae Corjos s-a născut la 22 mai 1935 în Hotin (nordul Bucovinei, azi Ucraina) într-o …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: