ACASĂ / ARTICOLE / ÎN GRADINA LUI ACADEMOS / CARTEA AMINTIRILOR, LOC DE ÎNTÂLNIRE A EXCELENŢELOR

CARTEA AMINTIRILOR, LOC DE ÎNTÂLNIRE A EXCELENŢELOR

CARTEA AMINTIRILOR,
LOC DE ÎNTÂLNIRE A EXCELENŢELOR

În numărul actual al revistei „Independenţa Română – Independenţa prin cultură”, redăm câteva pasaje despre următorii artişti plastici:

– Cristina Anton. Are o ingenioasă capacitatate de a transforma natura înconjurătoare prin limbajul artelor plastice, într-un grăitor al formelor şi culorilor. Picturile sale, dacă în faţa lor îţi pironeşti ochii mai îndelungat, îţi simţi sufletul de parcă ar poposi într-un locaş de cultură religios, sub influenţa binefăcătoare a unor divine sunete de orgă. Poziţia pictoriţei Cristina Anton faţă de pictură este umană, generoasă, conciliantă. În tablourile sale trăieşte şi vorbeşte colorat inima ei cea adevărată.
Resorturile sufleteşti creează opere de artă, picturi de peisaje şi nu numai, convingând pe o cale şi într-un mod paşnic al compoziţiilor generozitatea şi convingerile sale aristice, precum şi o cordială înţelegere umană faţă de frumos; mediul în care trăieşte devine plăcuta atmosferă ce acoperă pânzele sale. Pictura artistei Cristina Anton este o artă exemplară de curaj şi clarviziune, o artă care pune probleme, o artă care trăieşte odată cu noi şi cu artista, o artă contemporană care impresionează prin căldură, realitate şi umanitate. Are frumoasa capacitate şi putere ce prin lucrările sale să invite privitorul, admiratorul artei sale plastice să pătrundă în interiorul exponatelor sale.

– Georgeta Atanasiu-Nicolae. Are o prezentare personală în a aborda în picturile sale realitatea, natura, cu casele şi peisajele ce-i aparţin şi care natură, indiferent de anotimpuri, îşi dezvăluie frumuseţile sale printr-o decantare a unui fond psihic purificator, estompând senzaţii şi stări sufleteşti. Felul său blajin şi vesel prin care se poartă cu colegii în ale artei şi cunoscuţi face ca să fie căutată, apropiată, protejată de mulţi artişti şi iubită de publicul admirator al artei sale. Georgeta Aranasiu-Nicolae este tipul de om cu o activitate intensă, mobilizatoare, despre care se poate spune că nu trece o zi fără să crească în cunoştinţe şi în practica artelor plastice, pictura este un talent pe cât de vesel tot atât de disputat care lucrează pe und fond de emoţii şi sensibilitate care depăşesc inspiraţia. Tablourile sale lucrate într-o armonie a unei forme artistice capătă o înaltă expresie artistică.

– Valentin Babanu. Minunat, inocent şi radios suflet de copil, care nu este capabil niciodată să tindă către limitele unor preocupări egoiste. Are talentul şi darul hărăzit de Dumnezeu artistic peisaje şi subiecte naturaliste.
M o d e r n i t a t e a picturii artistului Valentin Babanu se bucură în prezent şi se va bucura şi în viitor, mai târziu, de recunoaşterea şi aprecierea iubitorilor de artă şi a generaţiilor viitoare de artişti plastici. Tablourile sale au o grandoare intimistă şi o valoare artistică ce nu poate fi preţuită. Un artist plastic talentat care evocă în lucrările sale, printr-o realizare la un înalt nivel artistic, farmecul locurilor natale care au darul ca printr-o evocare realistă să anime un intens sentiment de caldă umanitate şi, de ce nu, un înălţător sentiment patriotic. Peisajele sale cu case pot fi considerate adevărată enciclopedie artistică, o adevărată cronică a evoluţiei.

– Elian Băcilă. Pictează numai cu negru, în negru, scormoneşte negrele măruntaie ale pământului căutând lumina, convins că aceasta vine din interior (lumina se mai poate stinge, întunericul nu se poate stinge). Pictorul „de negru” Elian Băcilă iubeşte poezia, teatrul, muzica, pictura; caută mediul şi prietenie cu oameni de aceeaşi inteligenţă spiriturală, î n ţ e l e g â n d u – s e întotdeauna cu un naturalism îmbibat cu elanurile credinţei. Picturile negre rămân în istoria artei plastice poate şi numai prin faptul că privitorul înţelege sau nu ce a vrut să prezinte artistul. Se va întreba ce reprezintă scopul pictorului. Elian Băcilă are în final, deşi opuse, şi diferite idei care să uimească, să înduioşeze, să educe, să emoţioneze, într-un moment de voinţă şi raţiune, cu sprijinul unei graţii divine. Supus total capriciilor pasiunii, spaimei sau haosului spiritual în care se zbate lumea sau împărăţia întunericului.

– Andana Călinescu. Pictoriţă talentată şi delicată care este dominată de un umblet blând, părând că poate lesne călca pe un strat de flori fără să le strivească. Ochii ei sunt delicaţi şi limpezi, adevărate izvoare de dulceaţă şi dezmierdare; are un fel al său de a fi, părând că se poate preface într-o clipă din firavă şi gingaşă într-o aprigă şi temută artistă ce se poate afirma cu tărie. Lucrările sale, deşi fără grai, vorbesc mult mai mult decât şi-ar închipui cineva vreodată. A interpreta lucrările pictoriţei, Călinescu, înseamnă a profana nişte gânduri şi sentimente intime. Rămâne un artist, deşi format şi matur, tânăr căutător şi mereu în înnoirea artei sale plastice. Arta sa nu are vârstă ca şi artista Andana Călinescu. Pictură religioasă, grafică, compoziţii, coperţi de cărţi, pictură de şevalet, adunate la un loc constituie un vijelios torent artistic, care captează energie, studiu, pasiune, nobleţe.

– Aneta Păun. Pictor de peisaje, naturi, compoziţii. Ideea în pictura Anetei Păun devine o formă artistică în care expune aspecte din viaţa afectivă, tandrenţe, nostalgie, dorinţe, amintiri bogate şi colorate subtil. Tablourile sale au vigoare şi claritate, datorită graţiei divine care din harul său a suflat peste destinul artistei plastice Aneta Păun. Idealul plastic al artistei constă în dorinţa de a descoperi peste tot natura, oameni, obiecte, un fond de umanitate profundă şi neliniştită, care să devină perfect accesibilă înţelegerii grupului de admiratori ai artei sale plastice precum şi colegillor săi de breaslă, fără să-şi impună o anumită orientare estetică proprie. Lucrările sale plutesc într-un echilibru moral şi de idealuri superioare. Timpul, ca loc de împărţire al adevărului, recunoaşterii importanţei şi rolului unui artist plastic o va propulsa pe un solid loc în istoria artelor.

– Nina Poşan. Prin multiplele tablouri magistral realizate din coji de ouă, adevărate mozaicuri dumnezeieşti, artista creează o diversitate de subiecte: portrete, flori, peisaje. Migăloasa artă nu se poate realiza decât cu sprijinul celui de sus. Arta doamnei Nina Poşan este o artă de fineţe şi de sugestie, o artă de „atmosferă” de mare efect artistic, de nuanţă şi semitonuri, o artă „muzicală” în care procedeul artistic de creaţie produce un efect sugestiv prin care artistul, arta şi publicul se contopesc într-o simbolistică simbioză. Arta artistei plastice Nina Poşan este o comunicare intimă. Când merge, zgomotul paşilor doamnei Nina Poşan nu se aud, nici nu se simt; se mişcă de parcă nici nu ar atinge pământul.

VERGIL COJOCARU–COVER
pictor, expune sintetic, în cuvinte potrivite,
expresii frumoase şi afirmaţii laudative despre artiştii plastici
ce vor apărea în „Cartea amintirilor, loc de întâlnire a excelențelor”,
lucrare ce se află în curs de apariţie

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Ghițeanu Ecaterina (Nineta)

Motto: Cuvintele rămân pentru totdeauna mai ales când se adresează între doi Oameni. Când discuți …

Prini Adelmo

Artistul plastic Prini Adelmo, al cărui talent se desfășoară continuu și în cote din ce …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: