CARTEA AMINTIRILOR,
LOC DE ÎNTÂLNIRE A EXCELENŢELOR (III)
În numărul din noiembrie 2017 al revistei „Independenţa română – Independenţa prin cultură” redăm câteva pasaje despre următorii artişti plastici:
Ana Maria Buzea. Cunoscut om de film, animaţie, pictor, scenografie, ilustrator de cărţi şi reviste pentru copii, desenator, a pictat icoane pe lemn şi a realizat deosebite lucrări plastice de şevalet.
Aceste calităţi artistice adunate într-o singură persoană au făcut ca doamna Ana Maria Buzea să obţină succese, diplome şi multe aprecieri pentru toate realizările sale artistice în cei aproape 60 de ani de activitare în domeniul artelor.
Prin filmele sale de animaţie pentru copii, încerca să educe cu gingăşie, umor şi blândeţe. În felul acesta, dacă reuşea se considera un om fericit.
Cunoscând preţul unei vieţi paşnice şi liniştite, ca mamă şi soţie model, şi-a odihnit sufletul în mijlocul artei şi familiei. Pentru artista plastică Ana Maria Buzea, fericirea nu are grade comparaţie. Fericirea este fericire şi… atât. Dragostea celor 50 de filme realizate, a fost focul mistuitor care şi-a dus flacăra în sentimente, insuflându-ne în toate înclinaţiile artistice creative, care, pentru artista plastică Ana Maria Buzea, colega mea de facultate şi de an, au însemnat pâinea vieţii şi vinul nemuririi.
Florin Bârză. Şi-a făcut loc cu îndemânare şi talent artistic în arta plastică românească, precum apa curgătoare printre obstacole. Un tablou realizat de Florin Bârză este o amprentă energetică ce te bagă în nemurire. A avut expoziţii în multe ţări, multe tablouri fac cinste artistului, pe pereţii diverselor muzee şi colecţii particulare. Parte din lucrări au dus dorul ţării şi s-au întors acasă, purtând aerul diverselor ţări pe unde au trecut. Tablourile pictorului Florin Bârză au avantaj faţă de arta scrisului. Prin tăcerea lor picturile artistului vorbesc singure – dacă ştii să le înţelegi – exprimând emoţii şi sentimente.
Prin creaţiile sale, se simte că artistul iubeşte arta, iar arta înţelegându-i iubirea, cu multă eleganţă te invită să te cufunzi cu admiraţie în gânduri, imaginaţie, suflet şi spiritualitate.
Rodica Gheorghe Avram. Deosebita şi apreciata pictură a artistei plastice Rodica Gheorghe Avram este ca o muzică a formei în zbor, o armonie a sunetelor şi a liniilor, a culorii, a vieţii infinite. Tablourile sale sunt expresia unui univers deosebit, care lasă în sufletul admiratorului degustător de artă o amintire vie, care, împerecheată cu propriile amintiri, îţi creează o lume nouă.
În căutarea unei autorităţi în arta plastică românească, artista Rodica Gheorghe Avram lucrează curat şi minuţios, în speranţa ca şi generaţiile viitoare să o recunoască şi să o aprecieze la înalta ei valoare.
Compoziţiile tablourilor, superior echilibrate şi asamblate, desen-culoare, împreună alcătuiesc un tezaur artistic; expresivitatea, coerenţa, originalitatea şi semnificaţia mesajului artistic sunt căutările fundamentale şi indispensabile ale unei arte autentice.
Carollo-Florică Niculina. Absolventă a Institutului de Arte Plastice, colega mea de an, Carollo-Florică Niculina a predat în şcoli desenul şi pictura şi a organizat cercuri artistice.
Activitatea sa artistică a fost răsplătită cu aprecieri şi diplome de excelenţă. Pentru Carollo-Florică Niculina pictura este
un refugiu, o aducere aminte a persoanelor dragi.
Pictura sa excelează prin simţul culorii, al desenului, precum şi al compunerii imaginii; peisajele, florile, portretele sunt realizate cu sufletul ei. În lucrările artistei plastice Carollo-Florică Niculina întâlnim forme ce se cheamă între ele şi îşi răspund, unduire de armonii care te străbat fără a întâlni împotrivire. Tablourile sale sunt adevărate oglinzi care absorb lumina. Ochii doamnei – minunate oglinzi ale lumii înconjurătoare – creează culori şi forme, umbre şi lumini cu o delicată emoţie; uneşte masa universului şi o adună pe o pânză pictată, dând naştere unei emoţii lirice de bun gust şi rafinament ce nu pot fi descrise decât prin combinarea culorilor, alcătuind o bogăţie plastică care adună lumină, adevărată vibraţie colorată care înflăcărează sufletul, descătuşează mişcări delicate şi minunate patimi, înnobilează sufletul.
Angela Buciu. Artista plastică Angela Buciu – poetă, prin lucrările de tapiserie, exrpimă ambiţia artistei de a dezvălui publicului iubitor de artă întreaga sa experienţă în creaţia artistică aplicată. Exponatele, ca operă de artă, constituie o recuperare a resurselor mentale, spiritualitate şi sufleteşti, o mişcare în domeniul artelor, a imaginaţiei, inspiraţiei şi inteligenţei unui artist plastic puternic, autentic, înzestrat şi cu foarte multă migală.
Este o minunată artistă plastică în arta decorativă, care nu este copleşită de ambiţia de a fi scăldată în „lumina” admiraţiei colegilor şi admiratorilor.
În faţa căldurii inimii Angelei Buciu arta nu a rămas insensibilă faţă de iubirea artistei, şi-a desfăcut aripile într-o bucurie a vieţii într-un dar al zborului către nemurire.
Lucrările de tapiserie ale Angelei Buciu, de o autenticitate aproape divină, sunt realizate de un om fin şi cu educaţie aleasă, care nu răspunde la cuvintele de ocară ale celor nepricepuţi în ale artei şi, mai ales, la cele de laudă. Modestia artistei plastice Angela Buciu este la nivelul artei sale.
Decât un car de vorbe, mai bine tapiserie creată de doamna Angela Buciu, vrednică creatoare de timp şi frumuseţi în arta tapiseriei.
Steluţa Nistorescu. Are frumoasa calitate înnăscută de a fi un excelent agent de intermedieri umane între artiştii plastici. Om de înaltă valoare artistică, a învăţat să preţuiască frumuseţea clipei şi să încerce să o conserve pe pânză, carton, hârtie, chiar şi în poezie.
În apropierea artistei şi în discuţiile purtate, frumuseţea clipei încremeneşte colorat, indiferent de suport, iar rezultatul artistic se aseamănă prin armonie simfoniilor cromatice.
În îndelungata activitate artistică, permanent, Steluţa Nistorescu a ars în focul creaţiei şi deseori a îngheţat în frigul zăpezii fricii de a nu avea succes şi a nu fi apreciată la o justă valoare, pe drumul miraculoas în afirmare şi consacrare în artă.
„Luminiţa” Nistorescu rămâne în arta plastică românească contemporană o vie lumină pe care Dumnezeu a trimis-o pe pământ pentru a lumina destine.
Pictor VERGIL COJOCARU – COVER
Expune fragmente, cuvinte potrivite, expresii frumoase şi afirmaţii laudative
despre artiştii plastici ce vor apărea în „Cartea amintirilor –
loc de întâlnire a excelenţelor”, lucrare ce se află în culegere la tipografie.
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro