COMEMORARE NICOLAE BĂLCESCU ŞI IULIU MANIU
Asociaţia „Avram Iancu“, filiala Bucureşti, a organizat în data de 11 februarie 2016 o impresionantă manifestare de comemorare a marelui om politic şi revoluţionar Nicolae Bălcescu şi a ilustrului fruntaş politic Iuliu Maniu. Slujba de pomenire a fost oficiată de părintele paroh Ştefan Stanciu de la Biserica Parohiei Parcul Ghencea.
Au participat numeroase personalităţi din domeniul culturii şi a artei, Asociaţia „Luceafărul României Eminescu”, Fundaţia Spirituală „Mihai Eminescu”, reprezentată de economistul Angelica Stănciuloiu.
Organizatorul manifestării, profesorul universitar Ioan Condor – preşedintele Asociaţiei „Avram Iancu”, a făcut o amplă prezentare ale celor două figuri proeminente intrate definitiv în panteonul numelor ilustre ale României. Din partea Fundaţiei Literar-Istorice „Stoika” au participat preşedintele Florian Laurenţiu Stoica şi secretarul literar Doina Bârcă.
Preşedintele Fundaţiei a prezentat două elemente inedite, şi anume că străbunicul său patern, Ştefan Cristofor Stoika, l-a cunoscut îndeaproape pe Nicolae Bălcescu, tipărind în paginile „Magazinului Istoric pentru Dacia”, sub redacţia lui A. Treboniu Laurian şi Nicolae Bălcescu, în anul 1847, o scurtă istorie a Temişanei precum şi faptul că unul din unchii săi, generalul Ştefan (Grigore n.a.) Stoika, a fost judecat şi condamnat în lotul Maniu Mihalache la 8 ani de detenţie, degradare militară, confiscarea averii, decedând la scurt timp în închisoarea de la Aiud.
În încheiere, cei prezenţi au rostit cuvinte de apreciere asupra permanentei iniţiative a domnului Condor pentru comemorarea şi a altor figuri reprezentative ale istoriei româneşti.
Pagină realizată de FILS
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro