ACASĂ / ARTICOLE / CULTURĂ MEDIA / CULTURĂ ȘI MASS-MEDIA

CULTURĂ ȘI MASS-MEDIA

CULTURĂ ȘI MASS-MEDIA

Începând cu acest număr, revista noatră inaugurează o nouă rubrică despre aportul mass-media (presa scrisă și audiovizuală) la cultivarea și răspândirea culturii.
Așadar, să stabilim, în primul rând, ce înțelegem de fapt prin cultură, în enciclopedii este definită ca ansamblul de cunoștințe, credințe și comportamente umane ce reprezintă atât rezultatul cât și o componentă a capacității umane de a studia și de a transmite cunoștințe către generațiile următoare. Astfel cultura constă în limbă, idei, credințe, obiceiuri, tabuuri, coduri, instituții, instrumente, tehnologii, lucrări de artă, ritualuri, ceremonii și simboluri.
Diferențele dintre culturi depind de anumiți factori (geografici, ecologici, socio-economici ș. a.) care pot influența societatea. Deci este un ansamblu de activități și modele de comportament proprii unui grup social dat, transmisibile prin educație. Scopul mass-media fiind în mod principal educarea, este firesc să încercăm să vedem dacă o face și cum o face.
Ne vom referi în primul rând la televiziune. Unul din principalele evenimente de importanță capitală, am putea spune, din anul 2018, este centenarul Unirii din decembrie 1918. Orice țară acordă o importanță deosebită unui asemenea eveniment, dar noi se pare că, până acum, nu avem niciun plan sau program bine stabilit.

Anul a început cu numeroase manifestări dedicate Anului Nou, și, ca de obicei, Televiziunea națională, TVR1, a transmis, în ziua de întâi ianuarie, minunatul concert de Anul Nou al Filarmonicii din Viena. Sub bagheta dirijorului Riccardo Muti, ne-am delectat cu muzica familiei Strauss, mai cu seamă Johann Strauss tatăl și fiul, concertul încheindu-se cu marșul Radetzki. Dar, că a fost un dar, de data aceasta, evenimentul a avut loc la Budapesta și a sărbătorit independența Ungariei din 1918, când s-a destrămat Imperiul Austro-Ungar, și documentele au fost semnate chiar în frumosul castel Eszkagom, de unde s-a transmis și concertul de această dată. Desigur, este bine cunoscut că Transilvania a avut de suferit în urma acestui eveniment, deoarece a rămas o vreme sub stăpânirea, deloc prietenoasă a Ungariei. Și, pe bună dreptate, o bună parte din poporul român a considerat drept sfidare transmiterea concertului chiar de Anul Nou, pe postul național, tocmai în această zi și în acest an jubiliar pentru România, deși transmiterea concertului de la Viena a devenit demult o tradiție, ei spun că putea fi transmis oricând, dar nu atunci! Cu atât mai mult că și Filarmonica din Cluj a avut un concert de Anul Nou pe care nu l-a transmis decât Realitatea TV.
TVR1. Să vedem acum care sunt emisiunile culturale ale acestui post. De luni până duminică, zilnic, o pastilă de Vorbește corect. Lunea (în reluare) și vinerea, Profesioniștii, emisiune realizată de Eugenia Vodă, discuții cu personalități de mare valoare, adevărați corifei, din toate domeniile; marțea, emisiunea lui Cătălin Ștefănescu, Garantat 100%; sâmbăta și duminica, Universul credinței, emisiune foarte instructivă care prezintă arhitectura unor biserici, catedrale și a altor lăcașuri de cult, coruri bisericești și alte subiecte legate de istorie și credință. În emisiunea din 7 ianuarie, de pildă, au fost prezentate câteva castele Sigmaringen-Hohenzollern, după care a urmat slujba de vecernie de la biserica Sf. Ilie Rahova și corul interpretând muzică bisericească din epoca bizantină, prilej de a vorbi despre această muzică. Sâmbăta (și în reluare duminica), Teleenciclopedia, piatra de temelie a emisiunilor culturale ale Televiziunii române, prezintă o paletă largă de subiecte foarte variate, din istoria popoarelor, din viața plantelor și animalelor, personalități din diverse domenii etc. Duminica, Tezaur folcloric. Duminică, 7 ianuarie, a fost redat Concertul Angelei Gheorghiu, în cadrul evenimentului Zilele Bucureștiului, din Piața Constituției.
Marea cântăreață a fost acompaniată de Orchestra George Enescu, dirijor E. Kohn. Alături de Angela Gheorghiu a mai cântat, în duete și singur, tenorul Teodor Ilincăi. A fost o promenadă prin muzica lui Puccini, Giordano, Brodsky, Richard Rogers ș.a. Iar în încheiere Angela a spus că nu putea să nu onoreze și niște cântăreți români (ce altă dovadă de patriotism ar fi putut da) și a interpretat melodia lui Marius Țeicu, Oameni, oameni minunați! și Ploaia, pe care o cânta Doina Badea.
TVR2. Emisiunile acestui post poartă, în general, amprenta culturală. Lunea, emisiunile de tip Cine știe câștigă (pe întâi ianuarie a fost organizată o ediție specială pentru copii), participanții trebuie să răspundă la unele întrebări de cultură generală și câștigă, evident, cine răspunde bine. Au apărut, de anul acesta, din 4 ianuarie, și Centenar – 5 minute de istorie, precum și Cultura minorităților, transmise zilnic; sau Memorialul durerii de sâmbăta; duminică, 7 ianuarie, în cadrul emisiunii Transilvania, capitala culturii, după prezentarea biografiei lui Remus Georgescu, din care se desprindea clar care era soarta unui artist în timpul comunismului, actualmente dirijor al Filarmonicii din Timișoara; a urmat Concertul nr.1 în Mi bemol de Richard Strauss sub bagheta dirijorului Remus Georgescu.
Spicuind din numeroasele emisiuni culturale ale programului TVR3, nu putem trece cu vederea Picătura de cultură; Arte, carte și capricii de joia, sau Serate muzicale, cum a fost cea din 31 decembrie, care a reluat o emisiune a lui Iosif Sava din 1996, întâlnirea cu dirijorul Constantin Bugeanu, care studiase și filosofia (fenomenologia, cea mai teribilă revoluție a filosofiei), o emisiune deosebit de interesantă și instructivă.
Am făcut o scurtă trecere în revistă a posturilor naționale de televiziune, data viitoare vom vorbi și despre posturile particulare care concurează cu succes în acest domeniu.

BEATRICE KISELEFF

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Bucureștiul natural și cultural

Fă rai din ce ai… Este o vorbă care mă caracterizează, aşa se face că …

Cultura la zi

Mă așez de multe ori în fața televizorului, urmărind pe diverse posturi, butonând telecomanda și …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: