ACASĂ / ARTICOLE / SPORT / DIN ISTORIA SPORTULUI ROMÂNESC – FREDI FIERARU, FOTBALISTUL-PATINATOR „ÎNVIAT“ DIN MORȚI

DIN ISTORIA SPORTULUI ROMÂNESC – FREDI FIERARU, FOTBALISTUL-PATINATOR „ÎNVIAT“ DIN MORȚI

– DIN ISTORIA SPORTULUI ROMÂNESC –
FREDI FIERARU, FOTBALISTUL-PATINATOR
„ÎNVIAT“ DIN MORȚI

A făcut parte din echipa națională a României care a participat la primul Campionat Mondial de fotbal din istorie, în 1930, în Uruguay. A „driblat” moartea pe drumul de întoarcere și a participat, șase ani mai târziu, la Olimpiada de iarnă de la Berlin, ultima desfășurată înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Numele lui: Alfred Eisenbeisser (cunoscut de toată lumea ca Fredi Fieraru).

S-A ÎMBOLNĂVIT DE DUBLĂ PNEUMONIE

Fredi Fieraru a venit pe lume la 7 aprilie 1908, în Cernăuți, oraș aflat acum în Ucraina. A făcut primii pași în fotbal la la echipa locală Jahn, după care, în 1930, s-a transferat la Dragoș Vodă Cernăuți. Tot în 1930, Fieraru a fost chemat la echipa națională de fotbal a României pentru a face parte din lotul care urma să participe la primul Campionat Mondial din istorie, găzduit de Uruguay. Temându-se de distanța mare pe care o avea de parcurs (delegația română a călătorit în țara sud-americană și înapoi cu trenul și cu vaporul), mama sa nu a vrut sub nicio formă să-l lase să plece.
Cu greu a putut fi convinsă de Octav Luchide, președintele Federației Române de Fotbal, să accepte ca Fredi să facă parte dintre tricolori. Mijlocașul bucovinean a fost titular în ambele partide disputate de România la Mondialul din ‘30: 3-1 cu Peru și 0-4 cu Uruguay. Întoarcerea spre casă a fost însă o adevărată aventură. Pe vapor, la puțin timp după plecarea din Montevideo, Fredi a cunoscut o fată de 17 ani, din Brazilia, care călătorea, împreună cu guvernanta ei, spre Paris. „M-a dat gata. Era mai ceva ca Pola Negri. Îi plăcea să danseze. N-am scăpat niciun dans. Ca să n-o invite altcineva. Într-o pauză am dat fuga la duș. Eram leoarcă. Am tras de manetă grăbit. Apa era gheață… Am revenit în salon. Am continuat să dansez… Dar, după nici o oră, am simțit niște cuțite în spate…”, a povestit Fieraru în jurnalul ținut de Rudy Wetzer, căpitanul naționalei, României și publicat de gazetarul Ioan Chirilă în cartea „Finala se joacă astăzi”.
Fotbalistul a fost dus la infiermeria vaporului, iar diagnosticul medicilor a fost crunt: dublă pneumonie. Mulți credeau că n-o să mai ajungă pe uscat. Avea febră mare, scuipa sânge și a slăbit 15 kilograme. La un moment dat, a fost chemat capelanul, ca să-l împărtășească. „Am vrut să mă împotrivesc, dar el a și pus niște cruciulițe pe plapumă, în dreptul pieptului meu, a început să se închine și mi-a cerut să-i mărturisesc păcatele. Atunci mi-am adunat ultimele puteri și am strigat: «eu non murire!». Văzându-mă agitat, delegatul morții m-a rugat să mă liniștesc și să-mi mărturisesc, totuși, păcatele. În clipa aceea m-a cuprins o poftă teribilă de viață. Ceva îmi spunea că dacă am să izbutesc să-mi bat joc de cioclul de fața mea, o să fie bine. I-am spus cu glas stins: «Pater, într-adevăr, am greșit foarte grav în minutul 63 al meciului cu Peru, când am crezut că mingea va ieși în aut și astfel Lavelle a centrat și din centrarea aceea a fost gol…»”, rememora Fieraru în același jurnal.
În ciuda previziunilor, mijlocașul a reușit să supraviețuiască drumului pe apă și a ajuns la Genova, unde a fost internat într-un spital. După mai bine de o lună de tratament, boala s-a ameliorat și a fost externat. „M-am întors în țară cam peste o lună și ceva, după ce m-am certat cu toate maicile de la «Casteletto». Tot drumul am fost purtat cu targa din wagon-lit în wagon-lit… La București am rămas câteva zile. Trebuia să-mi trag duhul… Apoi am plecat, în sfârșit,
acasă, la Cernăuți. Tot pe targă. Când am ajuns acasă, mama a făcut ochii mari, a înlemnit și a leșinat. Cu câteva zile înainte de sosirea mea, ziarul din Cernăuți a anunțat că «internaționalul Fieraru, care s-a îmbolnăvit grav pe vapor, la întoarcerea din America de Sud, a încetat din viață într-un spital din Italia» … În seara aceea, de sfârșit de septembrie, în grădiniță, mama alegea grâul bun de neghină pentru odihna sufletului meu”, a încheiat Fieraru, în jurnalul publicat de Ioan Chirilă.

PARTICIPANT LA OLIMPIADA DIN 1936

Fredi Fieraru s-a restabilit complet și și-a continuat cu succes cariera fotbalistică. În 1932, s-a transferat la Venus București, echipă la care a jucat până în 1944, când a pus ghetele în cui, și unde a câștigat de trei ori campionatul de fotbal al României.
A adunat și nouă selecții la echipa națională, iar în paralel, a practicat și patinajul artistic. A fost campion național și la acest sport, iar în 1934 a participat împreună cu Irina Timcic la Campionatul European, ocupând locul 7. Doi ani mai târziu, Fredi Fieraru și Irina Timcic au reprezentat România la proba de patinaj artistic din cadrul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Garmisch-Partenkirchen, din Germania. Perechea română s-a clasat pe locul 13, din 18 participante.
Ultima competiție de anvergură la care a participat Fredi Fieraru a fost Campionatul European din 1939, unde a făcut pereche cu Ileana Moldovan, cei doi clasându-se pe poziția a 9-a. După care, timp de ani buni, înfruntările sportive au fost nevoite să le facă loc celor cu arma în mână… Fredi Fieraru s-a stins din viață la 61 de ani distanță de momentul în care a driblat moartea. Mai concret, pe 1 iulie 1991, la Berlin. Avea 83 de ani…

MUGUR BĂILEȘTEANU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Euro 2024 – turneul final la care vom striga din nou „Hai România!

După o lungă a ș t e p t a r e , românii vor …

Naționala feminină de handbal, calificare en-fanfare la Campionatul European

Echipa națională feminină de handbal a României s-a calificat fără niciun fel de emoții la …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: