ACASĂ / ARTICOLE / SPORT / DIN ISTORIA SPORTULUI ROMÂNESC – RIPENSIA TIMIȘOARA, REDIVIVUS

DIN ISTORIA SPORTULUI ROMÂNESC – RIPENSIA TIMIȘOARA, REDIVIVUS

DIN ISTORIA SPORTULUI ROMÂNESC
– RIPENSIA TIMIȘOARA, REDIVIVUS –

 

„Pe planul jocului, Ripensia a însemnat un stil aparte, dominat de ideea ofensivei și a luptei pentru victorie, dar și o școală de fotbal evidențiind virtute, spirit de combativitate, o tehnică rafinată, dăruire și elan” (Ștefan Covaci, fost mare antrenor român)

Printre echipele promovate în această vară în Liga a II-a se numără și una cu un nume de rezonanță în fotbalul românesc: Ripensia Timișoara. Un club care are în palmares nu mai puțin de patru titluri de campioană, două Cupe ale României, care a avut în curtea sa fotbaliști de legendă și, nu în ultimul rând, care a adus în România statutul de jucător profesionist.
Din păcate, ca multe alte formații din perioada interbelică, Ripensia și-a găsit sfârșitul după instaurarea regimului comunist în țara noastră, dar a „reînviat” în 2012 și a reușit să revină acum în cel de-al doilea eșalon fotbalistic al țării.

PRIMUL CLUB PROFESIONIST

Fotbal Club Ripensia Timișoara a luat ființă în 1928, la inițiativa doctorului Cornel Lazăr, fost președinte al unei alte echipe legendare din România, Chinezul Timișoara, care, în perioada 1922-1927, a câștigat nu mai puțin de șase titluri de campioană la rând (performanță egalată doar de Steaua București, în intervalul 1993-1998), dar care intrase atunci în colaps financiar. „Ripi”, cum o alintau suporterii, a adus în România noțiunea de fotbalist profesionist, jucătorii ei nemaiavând alte locuri de muncă, așa cum se întâmpla cu cei de la celelalte cluburi românești.
Asta însă i-a făcut probleme, echipa nefiind primită în campionat până în 1932, când Federația Română de Fotbal a introdus sistemul divizionar. Prima participare în întrecerea internă i-a adus Ripensiei și primul titlu: în 1933, după o „dublă” cu Universitatea Cluj (5-3 la Timișoara și 0-0 în orașul de pe Someș). După încheierea competiției, formația bănățeană a efectuat un turneu în Olanda, unde a remizat, scor 3-3, cu celebra Ajax Amsterdam, pe care a condus-o la pauză cu 3-0! „Ripi” a disputat finala campionatului și în 1934, unde, însă, a fost învinsă de Venus București. S-a consolat însă cu Cupa României (competiție care a luat startul în acel sezon), pe care a câștigat-o după o victorie categorică, 5-0, repurtată în fața Universității Cluj, la București, în fața a 10.000 de spectatori (printre care se număra și Mihai I, viitorul Rege al României).
În vara anului 1934, nu mai puțin de șase jucători ai Ripensiei, Zombory, Kotormany, Deheleanu, Morawetz, Bindea și Dobay, au fost convocați în echipa națională a României pentru Campionatului Mondial din Italia, unde tricolorii au fost eliminați de Cehoslovacia, scor 1-2. Un an mai târziu, Ripensia devenea pentru a doua oară campioană a României, iar Ștefan Dobay a câștigat titlul de golgheter al Diviziei Naționale, cu 22 de reușite. A pierdut însă finala Cupei României (scor 5-6) în fața formației CFR București (viitoarea Rapid). Avea să triumfe pe toate planurile în sezonul 1935-1936, când a câștigat atât campionatul, cât și Cupa României (5-1 în finala cu Unirea Tricolor București). Ripensia era astfel prima echipă din România care realiza eventul campionatcupă.
În ediția 1936-1937, formația bănățeană s-a clasat doar pe locul 3 în campionat și a pierdut Cupa (1-5 în finala cu Rapid).

VICTORIA CU MILAN ȘI DECLINUL

La finele sezonului 1937-1938, Ripensia Timișoara câștiga cel de-al patrulea și ultimul ei titlu de campioană, în detrimentul Rapidului. Tot în 1938, bănățenii au evoluat în Cupa Europei Centrale (o precursoare a cupelor europene intercluburi de astăzi), unde au realizat o performanță de răsunet: eliminarea celebrei echipe italiene AC Milan! Pe 21 iunie 1938, pe arena „Venus” din București, „Ripi” se impunea cu 3-0 în fața milanezilor (goluri Marksteiner – 2 și Dobay) și chiar dacă a pierdut returul din Italia (1-3) a mers mai departe grație golului înscris în deplasare. A părăsit însă competiția în turul următor, fiind eliminată de Ferencvaros Budapesta.
De atunci, a început declinul. Ultima apariție a Ripensiei în primul eșalon a fost în sezonul 1940-1941, după care campionatul României a fost întrerupt câțiva ani, din cauza celui De-al Doilea Război Mondial. După ce armele au tăcut, „Ripi” a avut de-a face cu autoritățile comuniste, care nu vedeau cu ochi buni originea „burgheză” a clubului.
Echipa a fost trimisă în eșaloanele inferioare, jucătorii s-au împrăștiat pe la alte formații și, părăsită de toată lumea, Ripensia și-a încetat activitatea în 1948, fiind absorbită de gruparea Electrica Timișoara, pe al cărei stadion își disputa meciurile. Nu înainte însă de a-și mai trece în palmares, în vara acelui an, un titlu de campioană la juniori.

REVENIREA

După 64 de ani, timp în care fotbalul timișorean a trăit în special prin Politehnica, Ripensia a revenit pe harta fotbalului românesc. La 12 iulie 2012, Asociația Sportivă „Fotbal Club Ripensia Timișoara” a redobândit personalitate juridică din partea Judecătoriei Timișoara, iar echipa a luat-o de la capăt în „fotbalul mic”, fiind înscrisă în Liga a VI-a. Un an mai târziu, „Ripi” a eliminat-o pe Universitatea Cluj din Cupa României (scor 2-1), devenind prima echipă din al cincilea eșalon (unde ajunsese atunci) care atinge faza „optimilor” acestei competiții. După mai multe promovări, a ajuns în vara acestui an în Liga a II-a, iar diriguitorii clubului visează că, într-o bună zi, formaţia se va apropia, poate, de nivelul celei din perioada interbelică, la care evoluau legende ale fotbalului românesc precum Ștefan Dobay, Silviu Bindea ori Dumitru Pavlovici…

MUGUR BĂILEȘTEANU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

După opt ani de așteptare, România e din nou la Euro

După opt ani de așteptare, România e din nou la Euro Echipa națională de fotbal …

Ștefan Barbu primul fotbalist arădean, golgheter al României

Ştefan Barbu s-a născut la Arad, în ziua de 2 martie 1908. A jucat la …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: