DOI TINERI FRAȚI GEMENI VISEAZĂ SĂ SCRIE ISTORIE ÎN FOTBAL
MIHAI IONUȚ ȘI NICOLAE CĂTĂLIN COTOLAN,
PE URMELE OLANDEZILOR DE BOER?
Atât în fotbalul românesc, cât și în cel mondial, există numeroși frați care au jucat la nivel înalt. Spre exemplu, de la noi pot fi enumerați, printre alții, frații Tătaru, frații Nunweiller, frații Dridea, frații Ilie (Adrian și Sabin), frații Goian, iar pe plan extern, toată lumea își amintește de englezii Bobby și Jackie Charlton sau de danezii Brian și Michael Laudrup. Există chiar și frați care evoluează pentru echipe naționale diferite (Kevin Prince Boateng – pentru Ghana și Jerome Boateng – pentru Germania, ori Granit Xhaka – Elveția și Taulant Xhaka – Albania). Mult mai puține sunt însă cazurile de frați gemeni care să fi devenit fotbaliști celebri. Cei mai cunoscuți în acest sens sunt olandezii Frank și Ronald De Boer, care au jucat împreună la Ajax Amsterdam, la FC Barcelona, dar și în naționala țării lor.
FAMILIE DE FOTBALIȘTI
Mihai Ionuț Cotolan și Nicolae Cătălin Cotolan sunt doi frați gemeni în vârstă de 18 ani care, din această vară, sunt legitimați la echipa FC Snagov, din Liga a II-a. Primul evoluează pe postul de portar, iar celălalt, ca fundaș central. Deși în prezent numele lor nu spune mare lucru iubitorilor de fotbal, cei doi frați gemeni speră ca, în viitor, să evolueze împreună în reprezentativa României și la o echipă importantă din țară sau din străinătate.
Încă din fragedă copilărie, universul lui Mihai Ionuț și al lui Nicolae Cătălin s-a învârtit în jurul fotbalului. Nici n-avea cum să fie altfel, de vreme ce „sportul-rege” a fost omniprezent în viața lor. Tatăl, Valeriu Cotolan, a fost fotbalist, evoluând în a doua jumătate a anilor ‘70 la Pandurii Târgu-Jiu, unde, printre alții, l-a avut coleg pe Victor Pițurcă, fostul selecționer al reprezentativei României. Bogdan Viorel Cotolan, fratele mai mare al celor doi, a jucat și el fotbal, trecând pe la CSȘ Dâmbovița, Gloria Buzău, Steaua, CFR Cluj, FC Vaslui, precum și la unele echipe din Belgia. „Mihai Ionuț și Nicolae Cătălin au făcut sport de la șapte ani.
I-am dus și la tenis, și la handbal, dar au decis să rămână la fotbal. Când aveau 10 ani, au participat cu echipa la care erau legitimați, Petrolul, la Turneul «Gheorghe Ola». Au bătut Steaua în finală, Mihai a fost desemnat cel mai bun portar al turneului, iar Nicolae a fost golgheter. A început el fotbalul ca fundaș central, dar a jucat uneori și ca vârf de atac”, ne-a povestit Valeriu Cotolan, tatăl celor doi frați gemeni. În trecut, Mihai a mai fost votat cel mai bun portar și la Cupa Danone, o altă competiție rezervată copiilor.
IDOLII BUFFON ȘI GICĂ POPESCU
Până în vara acestui an, când au ajuns la FC Snagov, Mihai Ionuț Cotolan și Nicolae Cătălin Cotolan au mai jucat la Dinamo, Astra și FC Voluntari. Nu au neglijat însă nici cartea. Au avut note bune la învățătură, atât în școala generală cât și la Liceul „Sfântul Pantelimon”, pe care l-au absolvit de curând. Au trecut cu bine examenul de bacalaureat, Mihai, portarul, având cea mai mare medie din tot liceul. Amândoi doresc să-și continue studiile la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport (UNEFS) din București. Printre pasiunile extrafotbalistice ale gemenilor se mai numără teatrul și pescuitul.
Deși își doresc să ajungă fotbaliști celebri, Mihai Ionuț și Nicolae Cătălin preferă să ia lucrurile pas cu pas. „Amândoi speră să ajungă la un nivel cât mai înalt, dar nu forțează lucrurile. Încearcă să parcurgă toate etapele necesare marii performanțe.
Deocamdată, visul lor este să ajungă la o echipă din Liga I. Clubul italian Spezia a fost interesat de ei, dar ne-am gândit că este prea devreme să plece în străinătate. Deocamdată, trebuie să se «coacă» în fotbalul românesc. Sunt copii serioși, muncesc și, chiar dacă pot fi considerat subiectiv, cred că au toate calitățile necesare pentru a ajunge departe”, susține tatăl gemenilor, Valeriu Cotolan.
În privința fotbaliștilor favoriți, cei doi frați au opțiuni potrivite postului pe care evoluează. Mihai Ionuț îl admiră pe goal-keeper-ul italian Gianluigi Buffon, pe care, în ciuda vârstei (39 de ani), îl consideră în continuare „cel mai bun portar din lume”, iar fundașul Nicolae Cătălin este fan al lui Gică Popescu și al barcelonezului Gerard Pique.
JUCĂTORI GEMENI ÎN ROMÂNIA
Printre cei mai cunoscuți frați gemeni fotbaliști în România se numără Anton și Dumitru Munteanu. În anii ‘50, cei doi au jucat puțin la CCA, după care au trecut la Petrolul Ploiești, devenind doi jucători emblematici ai grupării prahovene.
Mai există și gemenii Iosif și Ilie Rotariu, cu precizarea că drumurile fotbalistice ale lor au fost diferite. Dacă Iosif a jucat în naționala României, la Poli Timișoara, Steaua ori Galatasaray Istanbul, câștigând mai multe trofee în carieră, Ilie a evoluat doar în eșaloanele inferioare din țară.
Deși provin din Armenia, Arman și Artiom Karamian au rămas în memoria microbiștilor români, ei evoluând atât împreună, la Rapid, Poli Timișoara, Steaua și Unirea Urziceni, cât și separat. Alte perechi de gemeni în fotbalul românesc au fost brazilienii Erico și Elton Constantino da Silva (foști la Pandurii), spaniolii Edu și Joan Oriol (la Rapid, în 2015) și moldovenii Aleksei și Iuri Skala (la Selena Bacău, la începutul anilor ‘90).
MUGUR BĂILEȘTEANU
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro