ACASĂ / ARTICOLE / ECOLOGIE / Ecologia este o ştiinţă mult mai exactă decât filosofia de buzunar

Ecologia este o ştiinţă mult mai exactă decât filosofia de buzunar

Dumnezeu a făcut lumea în şase zile. A stat a şaptea zi cu mâinile în sân, tocmai pentru că ştia deja că omul va ajunge să poată distruge în câteva ceasuri această lume. Un asemenea scenariu este totuşi puţin probabil. Mai periculos decât preşedintele unei superputeri, gata să apese cu degetul pe butonul atomic, pare să fie copilul de la colţul străzii care-şi aruncă pe jos punga de chipsuri goală. El, oricare altul din milioanele care-i seamănă, va conduce peste câteva zeci de ani o companie petrolieră sau un combinat metalurgic. Nici pământul, nici apele şi nici aerul nu vor mai fi pentru el decât o gheenă care-i poate reduce costul de evacuare a deşeurilor.
Noutatea programei şcolare din ultimii 25 de ani nu sunt numai orele de religie, ci şi cele de protecţia mediului…. În clasa… nr de ore…. universitate… profil de… nr studenţi, masteranzi, doctoranzi…
Dacă la ora actuală mediul înconjurător e bolnav, cauza poate fi găsită şi-n modul defectuos în care omul a imitat natura. Lanţul trofic care începe cu nevertebratele şi ajunge până la primate nu mai poate conserva planeta. Rar ni se mai întâmplă să fim mâncaţi de sălbăticiuni, în schimb, consumăm şi distrugem, iar copiii noştri vor fi dezmoşteniţii sorţilor pe care-i aruncăm azi. Dintre toate fiinţele de pe pământ, doar noi putem îndrepta lucrurile. Revine în actualitate porunca de-a construi o casă, de-a creşte un copil şi de-a planta un copac. Dacă cuibul şi puii ne sunt comune cu celelalte vieţuitoare, grija pentru mediu rămâne un atribut uman, asemenea vorbirii. Iar plantarea unui copăcel este un început bun pentru fiecare din noi. De Ziua mondială a mediului își mai amintește cineva? Câţi lăsăm acasă maşina personală pe 5 iunie?

Ghețarul "Focul viu" - Padeș (Jud. Bihor)
Ghețarul „Focul viu” – Padeș (Jud. Bihor)

 

Ireversibile sau nu, topirea calotei glaciare și subțierea stratului de ozon sunt semne clare ale bolii planetei. Și nici măcar nu trebuie să privim atât de departe și atât de sus – Ghețarul de la Scărişoara (jud. Alba) rămâne deocamdată cel mai mare din Europa, dar turiștii care-l vizitează pot constata schimbările care se produc de la un an la altul. Situat pe locul trei în Europa, vecinul său de la numai câțiva kilometri depărtare, Ghețarul „Focul viu” (jud. Bihor), suferă și el. Razele soarelui de la amiază, care i-au și dat numele, sunt în ultimul timp nocive, muntele de gheață devenind din ce în ce mai mic și mai murdar.
E un semn încurajator faptul că, deşi epoca în care resursele păreau inepuizabile a rămas în trecut, omenirea se abţine să murdărească gheţurile polare cu sonde petroliere. Căutând în arhiva personală o fotografie care să reprezinte cel mai bine grija pentru natură, mi-am scăldat ochii în peisaje de pe trei continente. M-au recucerit şi albastrul limpede al Oceanului Indian şi verdele proaspăt al Highlands-ului scoţian, dar n-am putut trece dincolo de Amsterdam. Ştiam că-n Muzeul „Van Gogh” se află cea mai bogată colecţie cu

lucrări de-ale artistului, dar pentru că mă interesa grija pentru mediu, am ales o fotografie cu o parcare de biciclete de pe malul Amstelului.
Distrugerea planetei rămâne totuşi o operaţiune de anvergură în care lumea s-a angajat de numai două secole. Până la începutul industrializării, legea mozaică părea suficientă. Ea inclusese, cu mai bine de trei milenii în urmă, grija pentru pământul dătător de hrană – „Leviticul” lui Moise afirmă apăsat că pământul trebuie lăsat să se odihnească în fiecare al şaptelea şi al cincizecilea an. Legea creştină a omis să adauge la îndatoririle omului faţă de sine şi pe aceea faţă de lumea în care trăieşte.

Ghețarul "Scărișoara" (jud. Alba)
Ghețarul „Scărișoara” (jud. Alba)

 

Dar, lumea laică, care are avantajul de a-şi putea actualiza în fiecare clipă legile, a preluat grija pentru întreaga creaţie.
Ecologia este o ştiinţă mult mai exactă decât filosofia de buzunar sau speculaţia religioasă. A apărut în urmă cu doar câteva decenii, dar primise un nume încă din 1866, când biologul german Ernst Haeckel a alăturat termenii greceşti oikos şi logos pentru a desemna grija pentru Terra, casa noastră comună.
Dacă e cert că ecologia încearcă să menţină lumea într-un echilibru stabil, părerile despre cum trebuie făcut acest lucru sunt împărţite. Binele planetei este văzut în mod diferit şi modul de acţiune se schimbă de la om la om.
Continui să sper că mereu vor fi mai mulţi acei oameni care-l privesc socotind, nu câte vagoane de cherestea ar umple, ci de câte tuburi de vopsea verde ar goli un artist pentru a-l muta pe pânză.
Dacă ţi-ai lăsat iubita în Bucureşti, pentru că vrei să parcurgi creasta Pietrei Craiului în două zile, o să te frământe la fiecare popas gândul că trebuie să te întorci la ea cu o bucăţică din muntele ăsta. Şi dacă nu le cauţi, la un moment dat o să nimereşti lângă câteva flori de colţ. E răscrucea care se deschide în faţa fiecărui îndrăgostit ajuns acolo. Dacă te întorci acasă cu mâna goală, ai făcut alegerea bună. Am şi eu acasă fotografia unei flori care m-a învăţat că nu tuturor suratelor ei le place să moară de mâna îndrăgostiţilor…

Delta Dunarii
Delta Dunarii

 

DACIAN BRADEA

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Performanțe și limite ale folosirii energiei alternative

Ne străduim din răsputeri ca cel puțin pentru producerea energiei electrice să trecem la energii …

Încălzirea globală problema secolului XXI

Încălzirea globală e fenomenul de creștere continuă a temperaturilor medii înregistrate ale atmosferei în imediata …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: