ETNOLOGIA SAU ÎNCEPUTURILE LUMII
– A doua lecție de zbor –
La început a fost uimirea, admiraţia pentru frumuseţea cuvintelor şi a orizonturilor spirituale deschise de ele, apoi fascinaţia pentru poveste, în toate formele ei străvechi şi minunate – de la aventura basmului, cu uluitoarele lui „lumi pe dos”, la savuroasa snoavă, de la misterioasa legendă, la miezul tare al baladei. O întoarcere spre sinele etnic profund, propusă de dascăli buni, subjugaţi, la rându-le, de farmecul începuturilor şi care şi-au transmis pasiunea discipolilor, îndrumându-i către o şlefuire universitară a pasiunii pentru cultura populară – specializarea „Studii culturale. Etnologie” a Universităţii Bucureşti.
Andreea Florentina Tudor e una dintre studentele anului II ale acestei facultăţi, fostă absolventă de filologie a Colegiului Naţional „Octav Onicescu” din Bucureşti, care şi-a urmat apoi dascălul de literatură în pasiunea pentru cercetarea culturii tradiţionale româneşti, urmând sugestia unui itinerariu de zbor universitar care s-o îndrepte spre cunoaşterea acestui vechi şi, în acelaşi timp, nou tărâm, plasat în geografia fascinantă a spaţiului cultural balcanic.
Cercetări de teren, studii de antropologie, etnologie şi folclor, legislaţie şi management cultural, etnomuzicologie şi etnocoreologie, dar şi metode pentru păstrarea şi valorificarea patrimoniului cultural tradiţional – toate au contribuit la formarea ei ca viitor specialist în domeniu, dar şi ca bun interpret al fenomenelor culturale moderne, într-o rapidă şi continuă schimbare.
N-a fost uşor, însă, deoarece, „contrar așteptărilor, etnologia nu este o specialitate simplă și trei ani mai că nu sunt suficienți pentru a o înțelege pe deplin. Totuși, cred că este un domeniu fascinant, în care trecutul se întâlnește cu prezentul, dar și un domeniu de viitor, în care ar trebui investit mai mult și care ar trebui tratat cu multă consideraţie”, aşa cum afirmă.
Viitorul etnolog mai găseşte uneori răgazul, printre analizele de teren la Festivalul cucilor din Brăneşti, la paradele Junilor Braşovului ori la cercetarea din Vintilesca de Vâlcea şi stagiile la Institutul de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu”, pentru o veche pasiune – poezia – în lecturi tihnite ori doar furate, între două cursuri şi seminarii. Alteori îşi dăruie minutul liber pentru scris, gândurile şi cuvintelepăsări zburând apoi spre colegi şi prieteni sau chiar spre câte vreo revistă studenţească…
Iată încă două bune lecţii de zbor, primite de elevii şi studenţii noştri de la dascăli dăruiţi, care le-au format, în acest început de „ev aprins”, aspiraţia lor spre înălţimi spirituale dând speranţe de bune roade pentru generaţia maturilor de mâine a societăţii româneşti de secol XXI.
Prof.dr. CORINA POPESCU
Colegiul Naţional „Octav Onicescu”, Bucureşti
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro