ACASĂ / ARTICOLE / FUNDAȚII - ASOCIAȚII / FUNDAŢIA AURARIA BARZA-BRAD

FUNDAŢIA AURARIA BARZA-BRAD

FUNDAŢIA AURARIA BARZA-BRAD

După ce minele din jurul Bradului au fost închise în 2006 şi mineritul a devenit „istorie” în această zonă, foştii truditori din galeriile subterane au simţit nevoia unei organizaţii care să-i reprezinte. Închiderea minelor a fost un adevărat şoc pentru toţi locuitorii şi îndeosebi pentru mineri şi pentru cadrele de conducere. A fost o catastrofă economică şi socială.
Ca urmare, specialiştii localnici de înaltă calificare din toate profesiile mineritului au creat, în ziua de 1 februarie 2010, Fundaţia Auraria Barza-Brad. Scopul Fundaţiei este identificarea, păstrarea, conservarea şi promovarea patrimoniului cultural şi a valorilor spirituale şi materiale legate de exploatările miniere şi de viaţa comunităţilor locale moţeşti din Brad şi Ţara Zarandului.
În acelaşi timp, Fundaţia Auraria îşi propune să susţină prospectarea şi reluarea producţiei aurifere şi a altor metale din zăcământul Barza. Devenită persoană juridică română de drept privat, fără scop patrimonial, cu statut propriu de funcţionare, Fundaţia Auraria Barza-Brad are în conducere un preşedinte de onoare, pe domnul economist Gheorghe Todea, un preşedinte executiv, pe domnul Nicolae Pantea şi un secretar, pe domnul Nicolae Stoica. Întâlnirile anuale organizate de membrii Fundaţiei Auraria, specialişti şi foşti minieri de la minele de aur Barza şi de la minele de cărbuni Ţebea dovedesc solidaritatea ortăcească, bine cunoscută în rândul celor care muncesc în subteran. Deşi nu se mai îmbracă în salopete şi nu-şi mai iau lămpaşul şi taşca să plece la „şut”, foştii mineri se întâlnesc să discute starea actuală a mineritului, să depene amintiri, să vorbească despre ortaci, să propună măsuri practice pentru reluarea exploatărilor în subteran. Cu aceste ocazii, ei îşi amintesc, de asemenea, de cantitatea de aur de cea mai bună calitate care se extrăgea din aceste mine şi îşi exprimă dorinţa ca ele să se deschidă din nou. Aurul moţesc contribuia la bunul mers al economiei naţionale româneşti.
Pentru cinstirea memoriei celor pieriţi în accidente de muncă, Fundaţia Auraria, cu sprijinul primăriei municipiului şi a Protoieriei Ortodoxe Brad III, organizează parastase în ziua Sfintei Varvara, ocrotitoarea minerilor.
Sunt momente emoţionante pentru familiile şi cunoscuţii celor comemoraţi.
Eu m-am născut şi am copilărit la Brad. Îndrăznesc să spun că i-am cunoscut bine pe mineri. Erau oameni puternici, serioşi, tăcuţi, profunzi, responsabili, cumpătaţi.
Am fost învăţată să-i respect şi să-i admir pe mineri. De altfel, unele rude şi mulţi prieteni ai familiei noastre trăiau din minerit. Îi vedeam când plecau şi când reveneau de la lucru. Locuiam peste drum de ultima staţie a mocăniţei care făcea legătura dintre Brad şi mina Barza. Pentru ei, mina era ca o a doua casă, în care îşi petreceau jumătate din viaţă. Domnul Florin Cazacu, primarul municipiului Brad avea dreptate să spună că acolo, în mină, era „o viaţă fără cer”. Era o viaţă intensă, trăită în mod responsabil. În prezent, minerii se întâlnesc în cadrul Fundaţiei Auraria şi pentru a omagia marile personalităţi, pe specialiştii care au fost la conducerea întreprinderii de odinioară, nume de referinţă în industria extracţiei aurului din România. De-a lungul anilor s-a vorbit despre activitatea fostului director al Societăţii Mica Brad, ing. Adolf Sieber, despre Toma Petre Ghiţulescu, unul dintre cei mai mari geologi români, o mare autoritate în domeniul său, despre dr. ing. Aurel Lăpuşcă, recunoscuţi pentru competenţa şi dăruirea cu care s-au implicat în dezvoltara mineritului zărăndean.
La organizarea acestor manifestări iau parte şi membrii de onoare ai Fundaţiei Auraria Barza-Brad: prof. dr ing. Dumitru Fodor, membru titular al Academiei de Ştiinţe din România; ing. Ioan Cioflica; ing. Nicolae Lungu; ing. geolog Ioan Halga; precum şi domnul economist Florin Cazacu, primarul municipiului, fost angajat al Întreprinderii miniere, ing. Aurel Circo, viceprimar, şi mulţi alţii.
Fundaţia Auraria Barza-Brad se poate mândri cu publicarea de curând a volumului de o excepţională însemnătate „Extaz şi Agonie în Mineritul Zărăndean”. Cartea este scrisă de un colectiv de buni cunoscători ai zonei şi ai activităţilor desfăşurate în această parte a României, membrii activi ai Fundaţiei. Este o monografie de o înaltă ţinută ştiinţifică şi de o valoare istorico-documentară excepţională, care reconstituie tradiţia minieră din zona Bradului, pentru a fi transmisă generaţiilor viitoare ce vor avea astfel mărturii scrise despre ceea ce a însemnat gloria aurită a acestor meleaguri.
„Un imens univers al muncii, al solidarităţii, devenit, astăzi, un univers al amintirilor trecute”, a scris doamna prof. Bianca Leucian, redactorul şef al publicaţiei Zarandul, cu ocazia lansării volumului. Doamna Bianca Leucian este o foarte bună cunoscătoare a istoriei, tradiţiilor şi valorilor patrimoniale din Ţara Zarandului, în general, şi a celor din zona Barza-Brad, în special. În paginile publicaţiei Zarandul, conduse de doamna Bianca Leucian, sunt reflectate în mod adecvat aceste tradiţii şi valori patrimoniale.
Fundaţia Auraria Barza-Brad are meritul de a reuni nu numai foşti mineri, ci şi familiile acestora şi pe mulţi cetăţeni ai municipiului.
Tinerii vor putea afla astfel multe din istoria adevărată a exploatării aurului din Ţara Zarandului.
Este o istorie multimilenară, cu impresionante şi neîntrerupte atestări documentare şi tehnice din Antichitate şi până în zilele noastre.

CORINA VLAD DIACONESCU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Asociația “AGATA“ – o punte de legătură între tineri și seniori

Asociația “AGATA” se constituie potrivit Ordonanței Guvernului nr.26/2000 modificată și completată cf. Legii nr.246/18.07.2005 și …

Forumul Cultural al Râmnicului

La 3 mai 2001, din inițiativa unor inimoși oameni de cultură locali, la Râmnicu- Vâlcea …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: