ACASĂ / ARTICOLE / CULTURĂ MEDIA / INCURSIUNE ÎN LUMEA RADIOULUI

INCURSIUNE ÎN LUMEA RADIOULUI

INCURSIUNE ÎN LUMEA RADIOULUI

De 25 de ani (din 1993) Ziua Mondială a Libertății Presei se sărbătorește la 3 mai, prilej cu care sunt evocați jurnaliștii din întreaga lume uciși sau persecutați pentru curajul de a înfrunta forțele răului spre a informa corect opinia publică și a exprima liber vocea poporului.
Revista „Independența Română – Independența prin cultură”, care are chiar în titulatură cuvântul „independență”, aduce un călduros omagiu tuturor ziariștilor liberi și corecți de pretutindeni, străduindu-se să rămână un model de libertate a presei, respingând cenzura și orice imixtiuni politice sau de alt fel, sărbătorind evenimentul printr-o activitate susținută în slujba adevărului și dreptății.
Într-o lume infernală, în care Televiziunea și Online-ul au acaparat majoritatea publicului consumator de mass-media, Radioul, cândva Regele audiențelor, se zbate să existe, căutând prin toate mijloacele sale să atragă ascultători, lucru tot mai greu în fața comunicării electronice și a Internetului. Mai rău este că Radioul nu mai constituie ca-n alte vremuri principala sursă de informare („s-a spus la radio” era deja o garanție a veridicității știrii), iar cultura suferă și ea cumplit în angrenajul presei audio.
Cu toate acestea, Radio România, atât înainte, cât și după Decembrie 1989, a realizat și difuzat emisiuni culturale interesante.
În anii premergători Revoluției, în dorința de a contracara impactul major al Postului de Radio „Europa Liberă” (care transmitea și emisiuni culturale de mare audiență precum cele concepute îndeosebi de Monica Lovinescu și Virgil Ierunca sau „Metronomul“ lui Cornel Chiriac și apoi Radu Teodor), autoritățile de la București au inventat Programul 3 pentru Tineret al Radiodifuziunii Române, care emitea pe unde ultrascurte. Fără a-și imagina audiența uriașă care avea să-l producă rapid acest nou post de radio, pornit pe calea undelor la 12 martie 1973, organizarea și conducătoarea lui, distinsa doamnă Sofia Șincan, remarcabil gazetar și om de cultură, împreună cu minunanta echipă pe care și-a ales-o, a izbutit să se impună în peisajul audio-vizual românesc, în condiții vitrege. De-a lungul anilor, Programul 3, redenumit după Revoluție Radio România Tineret, a reușit prin emisiunile sale să atragă și să încânte milioane de ascultători din care mulți au devenit colaboratori sau chiar lucrători de radio. De evidențiat este că, și acum, la 45 de ani de la înființare, „supraviețuitorii” programului 3 și Radio România Tineret, în frunte cu doamna Șincan, ne întâlnim în ziua de 12 martie a fiecărui an, depănând amintiri și subliniind că, în pofida cenzurii și dificultăților de tot felul, se puteau face emisiuni culturale captivante.
Astăzi, Radio 3 Net „Florian Pittiș”, urmașul de drept și de fapt al postului menționat, emite on-line și încearcă să continue frumoasa tradiție de odinioară.
Dar cele mai multe emisiuni culturale pot fi ascultate pe Radio România Cultural, unde, în tot cursul zilei, se difuzează programe atractive precum: „Pagini de istorie”, „Idei de actualitate”, „Povestea de seară”, „Album de colecție”, „Teatru național radiofonic” etc. O parte însemnată din conținutul emisiunilor postului este consacrată Centenarului Unirii. Astfel, la 24 ianuarie 2018, Radio România Cultural a lansat campania „Centenarul meu”, proiect radiofonic potrivit căruia, zilnic, personalități și oameni simpli exprimă pe scurt ceea ce înseamnă un „veac de națiune română unită”.
De asemenea, pe 27 martie anul curent, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, acest post a difuzat un program special de 5 ore (17:00 – 22:00) dedicat aniversării, care a inclus și un Duplex București-Chișinău. Centenarul Marii Unirii prijeluiește emisiuni consacrate evenimentului și la Radio România Actualități ca, de altfel, și la celelalte posturi publice din Capitală și din țară.
Unele emisiuni interesante pot fi audiate și la stațiile de radio private, ca de exemplu la Radio Romantic, care difuzează non-stop șlagăre românești și internaționale de mare muzicalitate, concurând serios posturile internaționale specializate, dintre care se detașează Radio „Schlagertime“ ce transmite însă on-line.
Tot spațiul on-line există un interesant post românesc, Radio Clasic, o platformă culturală diversă, care difuzează 24 de ore din 24 muzică de calitate, de toate genurile, având mai multe secțiuni ca operă (Mozart, Strauss), jazz, rock, hits, Christmas, popular etc. Aici, îndrăgita cântăreață Margareta Pâslaru realizează o emisiune săptămânală, stând de vorbă cu mari personalități ale culturii românești.
Exemplele pot continua, dar spațiul nu ne îngăduie o mai largă trecere în revistă a emisiunilor culturale de pe toate posturile de radio din România. Important este că există și că, actualmente, în pragul Centenarului Marii Uniri, românii pot asculta și asemenea programe.
Avem mare nevoie de ele, căci în această lume trepidantă, agresivă și în goana acerbă după bani, cultura, în general, și cea prin radio, în special, constituie un balsam spiritual garantat pentru sufletul biciuit de atâtea griji și supărări.

HORAȚIU MĂNDĂȘESCU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Bucureștiul natural și cultural

Fă rai din ce ai… Este o vorbă care mă caracterizează, aşa se face că …

Cultura la zi

Mă așez de multe ori în fața televizorului, urmărind pe diverse posturi, butonând telecomanda și …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: