ITINERARII DE VACANŢĂ,
LA MUNTE ȘI LA MARE
Stimaţi cititori, venim în întâmpinarea dumneavoastră, propunându-vă, pentru vacanţă, o selecţie de itinerare turistice.
SFINXUL DIN BUCEGI – numele acestei formaţiuni de piatră este datorat asemănării sale cu un cap de om, asemeni Sfinxului Egiptean. Este situat în Munţii Bucegi la o altitudine de 2216 m; măsoară 8 m în înălţime şi 12 m în lăţime. Mulţi ocultişti şi specialişti energetici afirmă că Sfinxul formează un centru energetic cu totul deosebit, multe legende circulând prin părţile locului în acest sens, iar peştera din imediată apropiere ar strânge mistere energetice deosebite.
Accesul spre Sfinxul din Bucegi
se poate face şi cu Telecabina Buşteni-Babele, în timp de 15 minute, iar traseul spre Sfinx de la Buşteni, pe văile Urlătoarea Mică şi Urlătoarea Mare, până în apropierea cantonului Jepi, este recomandat a se face doar pe timp de vară.
Puţini ştiu că există o singură zi, în fiecare an, ziua de 28 noiembrie, ora 1645, când la apusul soarelui, deasupra Sfinxului de pe platoul Bucegi, razele soarelui înconjoară, în trepte, chipul straniu, formând o piramidă magică cu puteri vindecătoare.
GROAPA RUGINOASA DIN MUNŢII APUSENI – Drumul până la Groapa Ruginoasa se face de pe DN 75, drum ce duce spre Arieşeni – Vârtop – Ştei. Traseul durează 45 de minute, prezintă un urcuş ca o scară printre pietre, apoi trece printr o pădure şi, în final, ieşirea este într-o pajişte foarte frumoasă. Aflată pe versantul nordic al Muntelui Ţapu, la o altitudine de 1373 m, Groapa Ruginoasa este o ravenă de mari dimensiuni, cu un diametru de peste 600 de metri şi o adâncime de peste 100 de metri. S-a format din cauza eroziunii solului, într-un timp foarte scurt, şi continuă să se mărească. Vederea de pe marginea gropii este spectaculoasă, dar turiştii trebuie să fie foarte atenţi, deoarece pereţii sunt scobiţi, „stau în aer” pe mai multe porţiuni.
Denumirea de „Ruginoasa” este dată de culoarea maroniu, cafenie, negricioasă a rocilor.
Oraşul CONSTANŢA este veriga centrală a lanţului de staţiuni, pe o lungime de peste 50 km, din ţărmul românesc al Mării Negre. Oraşul are o istorie străveche. O veche legendă spune că fondatorul Constanţei (Tomis) ar fi eroul grec Tomos, care a venit din Asia Mică pentru a fonda o colonie.
În zilele noastre Constanţa a devenit un oraş modern, păstrând, în acelaşi timp, şi monumentele trecutului. Cazinoul – emblema oraşului, care veghează la ţărmul mării de peste 130 de ani. Acum, aşteaptă săşi recapete strălucirea de odinioară, interiorul său adăpostind, încă, mărturii ale luxului începutului de secol XX.
Piatra de temelie a Cazinoului a fost pusă în anul 1880. La început, în interior, au fost amenajate o sală de dans, două săli de jocuri şi două săli de lectură. Terasa Cazinoului era locul de întâlnire al marinarilor din lumea întreagă, al turiştilor şi al elitei vremii.
În anul 1891, Cazinoul, distrus în întregime în urma unei furtuni, a fost reconstruit şi dat în folosinţă în anul 1893, iar în 1903 s-a decis, de către edilii locali, amenajarea unui cazinou modern, asemănător celor de pe riviera franceză. Întocmirea noului proiect al clădirii, în stil Art Nouveau, a revenit arhitectului Daniel Renard. Lucrările începute în 1907 au fost finalizate în 1910, iar noul Cazino a fost inaugurat în prezenţa principelui Ferdinand şi a devenit foarte cunoscut în Europa.
Acvariul din Constanţa este amplasat pe malul mării, peste drum de Cazino. A fost inaugurat, cu mare fast, pe data de 1 mai 1958. Aici, sunt expuse circa 4500 de specii din fauna Mării Negre, a Dunării şi a lacurilor din România. Portul Turistic Tomis este amenajat în partea de nord a falezei. Pe timpul verii, golful din portul Tomis este vizitat adesea de grupuri de delfini atraşi chiar de turiştii ce se plimbă pe faleză. Este un loc ideal pentru organizarea unor activităţi de agrement nautic: hidrobuze, ski-jeturi şi iahturi stau la dispoziţia turiştilor pentru plimbări de-a lungul litoralului.
Staţiunea Mamaia – scăldată de valurile mării şi la apus de apa lacului Siutghiol. Plaja, formată dintr-un nisip foarte fin, este cea mai mare plajă a litoralului românesc. Hotelurile din Mamaia dispun de o capacitate mare de cazare, piscine; există terenuri de sport, de mini-golf. Bazele sportive de pe malul lacului Siutghiol oferă posibilitatea practicării sporturilor nautice, iar insula Ovidiu, situată aici, găzduieşte un restaurant rustic, unde se servesc preparate pescăreşti şi cu specific dobrogean.
Parcul acvatic AQUA MAGIC este amenajat în apropierea gondolei, adică în partea sudică a staţiunii Mamaia. A fost inaugurat în anul 2003, pe o suprafaţă impresionantă, fiind prevăzut cu 14 instalaţii acvatice moderne ce funcţionează până târziu în noapte, unde relaxarea si distracţia se pot desfăşura la cote maxime sub atenta supraveghere a unei echipe de pază şi a salvamarilor atenţi la tot ce se întâmplă în apă, iar un centru medical, corespunzător echipat, este pregătit să se ocupe de eventualele accidente care se pot petrece în interiorul parcului.
RODICA SUBŢIRELU
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro