LUMI PARALELE
UNIVERSUL, AŞA CUM ÎL ŞTIM,
NU POATE FI SINGURUL CARE EXISTĂ
Ideea de universuri paralele, până acum, a fost susţinută mai mult de filozofi, dar, astăzi, fizicienii teoreticieni susţin această idee într-o proporţie covârşitoare, cu toate că, în acest domeniu, totul pare de neatins, nu numai cu ajutorul mijloacelor de palpare directe, dar chiar şi cu gândirea logică.
Oamenii de ştiinţă susţin că unele lumi sunt aproape identice cu a noastră, dar cele mai multe ar fi foarte diferite, că Universul în care trăim este doar unul dintr-un număr uriaş de lumi, toate acestea existând real, continuu în timp şi posedând proprietăţi specifice.
Cercetătorii prestigioşi de la Universitatea Griffith, Australia, şi de la Universitatea California, SUA, au lansat teoria conform căreia lumea noastră funcţionează prin interacţiune cu alte lumi paralele, menţinând ansamblul întregii existenţe, unde nimic nu evoluează independent.
Teoria conform căreia există şi se află într-o permanentă stare de interdependenţă un număr mare de universuri a fost elaborată pentru prima oară în 1957 de către profesorul Hugh Everett, de la Universitatea Griffith, fiind
utilă pentru explicarea fenomenelor microscopice din lumea cuantelor, particulele cuantice ocupând acelaşi spaţiu în acelaşi moment, fără să se tulbure unele pe altele.
Asemenea fenomen este nerealizabil în lumea noastră, dar poate deveni posibil în spaţiul lumilor paralele în care există şi interacţionează aceste „realităţi alternative”, posibil să se supună altor legi sau să influenţeze prin regulile lor, neştiute de nimeni, chiar şi legile fizicii noastre.
Mecanica cuantică este greu de înţeles, prezentând fenomene ciudate care par să încalce legile cauzei şi ale efectului.
O mare descoperire astronomică, adică găsirea undelor gravitaţionale produse imediat după „Big Bang”, afirmă că există lumi paralele, universul extinzându-se foarte rapid. Această teorie a fost numită inflaţia cosmică. Potrivit lui Albert Einstein, atunci când se întâmplă un fenomen exploziv, apar „valuri” ale spaţiu-timpului, cunoscute sub numele de „unde gravitaţionale”, de fapt teoria „multiuniversului” bazându-se pe aceste unde gravitaţionale primordiale.
O echipă de cercetători britanici, ce studiază existenţa universurilor paralele, sugerează ideea că există posibilitatea ciocnirii Universului nostru cu alte universuri paralele. Ideea pare ipotetică, dar cercetătorii de la University College din Londra au dezvoltat un algoritm pe calculator pentru a analiza microundele cosmice – lumina difuză rămasă de la „Big Bang”, care străbate Universul, iar oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Maryland, Colegiul Park şi Universitatea Towson anunţă că au creat în laborator multiple universuri.
Cercetările efectuate în ultimii ani arată că teoria existenţei lumilor paralele, confirmată în urma studiilor cu privire la teoria corzilor, certifică faptul că există mai mult de cele 3 dimensiuni cunoscute şi că în fiecare dimensiune există o altă realitate în care acţiunea se produce diferit faţă de celelalte spaţii, unde dimensiunea timpului ar putea, totuşi, să fie similară pentru toate lumile paralele, doar spaţiul să fie diferit.
„Teoria corzilor”, care admite existenţa altor dimensiuni, este foarte greu de înţeles, noi trăind, după cum ştim, într-un spaţiu 3D, unde totul este măsurat prin înălţime, lăţime şi lungime, iar noi suntem capabili să gândim doar în aceste limite. Dar iată ce ne spune Alexei Basilevici, doctor în fizică: „Sunt până la 26 de dimensiuni, dar ele sunt într-un fel pliate, astfel încât nu le putem observa”.
Deocamdată, omenirea nu a ajuns la nivelul tehnologic care să-i permită să viziteze alte dimensiuni, dar cu siguranţă că în viitor se vor clarifica aceste fapte.
„Există două modalităţi prin care poţi fi păcălit. Una este să crezi ce nu e adevărat; cealaltă, să refuzi să crezi ce este adevărat”. SOREN KIERKEGAARD
RODICA SUBŢIRELU
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro