ACASĂ / ARTICOLE / LUMEA NEVĂZUTĂ / MORŢI SUSPECTE ÎN LUMEA SHOWBIZULUI ROMÂNESC

MORŢI SUSPECTE ÎN LUMEA SHOWBIZULUI ROMÂNESC

MORŢI SUSPECTE ÎN LUMEA SHOWBIZULUI ROMÂNESC

 

Orice moarte, indiferent de împrejurări, iscă discuţii, controverse, comentarii, iar dacă răposatul este şi din zona showbizului, aceasta inflamează întreaga societate.
În decursul timpului, în lumea mondenă românească s-au întâmplat numeroase decese ciudate, suspecte, misterioase, care au generat multe confruntări de opinie, păreri fanteziste şi zvonuri referitoare la natura şi cauza morţii (dacă a fost moarte naturală, accident, sinucidere sau crimă), persoanele implicate, mobil sau dacă persoana mai putea trăi ori să fie salvată, aspecte ce pot fi elucidate în cadrul unor minuţioase anchete judiciare.
În cele ce urmează vom prezenta pe scurt câteva din cele mai răsunătoare cazuri care au îndoliat lumea showbizului, încercând a surprinde acele aspecte controversate care au făcut să se vorbească despre ele şi peste ani.

ileana-sa%cc%86ra%cc%86roiu

Îndrăgita solistă de romanţe ILEANA SĂRĂROIU, născută la 25 septembrie 1936, a murit în noaptea de 12/13 mai 1979, în timp ce cânta la o nuntă în comuna Unirea, judeţul Călăraşi. Interpreta a ajuns la festivitate împreună cu soţul ei, Mircea Câmpeanu, în jurul orei 22:00, fiind extrem de obosită. Înainte de a începe reprezentaţia, a băut o cafea tare. Trebuia să cânte 3-4 ore, dar după aproximativ 45 de minute, după interpretarea şlagărului „O bătrână într-o gară”, s-a simţit rău, rugând audienţa să facă o pauză. S-a retras într-o cămăruţă din apropiere, unde doi medici i-au acordat primul ajutor, dar în zadar, artista a murit la scurt timp, în ambulanţă. S-au efectuat cercetări, existând suspiciunea că i s-a pus ceva în cafea, dar diagnosticul confirmat şi de anchetă a fost că Ileana Sărăroiu „a murit în urma unui anevrism care i-a provocat un accident vascular cerebral”, ce i-a fost fatal.
Ulterior, în folclorul urban au apărut o serie de legende şi zvonuri năstruşnice, cum că n-ar fi murit atunci, că s-ar fi trezit şi şi-a dat la o parte voalul de pe cap cu care fusese înmormântată, dar nu s-a descoperit nicio probă care să schimbe concluziile anchetei iniţiale.
Cu puţin timp înainte de Revoluţie o crimă abominabilă avea să zguduie lumea artistică din România. În noaptea de 31 octombrie/1 noiembrie 1989, cântăreaţa de muzică uşoară MIHAELA RUNCEANU, născută la 4 mai 1955, a fost ucisă cu bestialitate în garsoniera ei din Bucureşti, strada Mihai Bravu. Cu ocazia cercetării, la faţa locului s-a constatat că, înainte de a fi asasinată, a fost bătută, torturată, strangulată şi incendiată iar din locuinţă i-au fost sustrase mai multe bunuri personale: televizor color, video, electronice, bijuterii, cosmetice, alimente etc. Investigaţiile întreprinse în cauză au dus la identificarea rapidă a făptaşului în persoana lui Daniel Cosmin Ştefănescu, un tânăr de 20 de ani, „băiat de bani gata”, aflat în anturajul artistei, procurându-i acesteia casete video, pe care le viziona în grup cu prietenii. Aşa trebuia să se întâmple şi în seara fatidică, dar invitaţii au contramandat vizita şi, rămas singur cu victima, după ce aceasta a adormit, ucigaşul a omorât-o cu sânge rece, lovind-o în cap cu corpuri dure şi strangulând-o cu firul de la telefon, după care a stropit-o cu benzină şi i-a dat foc. Autopsia a indicat „o moarte violentă datorată asfixiei mecanice prin strangulare”.
În urma cercetărilor efectuate, criminalul a fost prins şi arestat după câteva zile, şi-a recunoscut faptele, iar la percheziţiile efectuate la domiciliul său şi al concubinei lui, „Giulia”, s-au găsit lucrurile însuşite, ceea ce probează indubitabil faptele săvârşite. Asasinul a fost condamnat la ani grei de închisoare, dar după vreo 16 ani de detenţie a fost eliberat condiţionat. După eliberare, a venit la o emisiune TV unde a declarat că nu el ar fi comis crima, încercând să arunce o umbră de îndoială asupra cazului, afirmaţiile sale nereuşind însă să convingă pe nimeni.
Nu s-au stins bine ecourile morţii Mihaelei Runceanu şi o nouă crimă cumplită zdruncina lumea showbizului românesc. În noaptea de 29/30 noiembrie 1993 muzicianul IOAN-LUCHIAN MIHALEA, conducătorul legendarului grup „SONG”, născut la 15 decembrie 1951, a fost găsit mort în apartamentul său din Bucureşti, cartierul Drumul Taberei, având numeroase semne de violenţă. Din procesul-verbal de cercetare la faţa locului reiese că victima prezenta numeroase plăgi pe tot corpul, fractura oaselor nazale, patru şanţuri de strangulare şi alte leziuni, iar locuinţa era plină de sânge, ceea ce denotă că a fost lovită cu brutalitate de cel puţin două persoane. Autopsia a concluzionat „moarte violentă datorată asfixiei mecanice prin strangulare precum şi hemoragie meningo-cerebrală, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral soldat cu fractură de boltă şi bază craniană”. La data crimei, compozitorul locuia singur, familia sa (soţia şi băiatul) de care era despărţit în fapt aflându-se la Piteşti. Investigaţiile complexe efectuate în cauză au dus la identificarea şi arestarea în ianuarie 1994 a criminalilor Ionel Păun şi Nelu-Florian Gavrilă, ambii născuţi în 1974, fără antecedente penale, muncitori la „METROU”, care au recunoscut cu nonşalanţă că l-au ucis mişeleşte pe Ioan-Luchian Mihalea pentru a-i fura din locuinţă banii şi mai multe obiecte personale. Iniţial, crima a fost pusă pe seama anturajului artistic al cântăreţului, dar ancheta a demonstrat că mobilul ei a fost jaful.

ion-s%cc%a7i-doina-aldea-teodorovici

O altă moarte năpraznică în lumea showbizului, care a îndoliat întreaga suflare românească de dincolo şi de dincoace de Prut, este cea a soţilor ION şi DOINA ALDEA TEODOROVICI, militanţi pentru unire şi folosirea limbii române în Republica Moldova. În noaptea de 29/30 octombrie 1992, în jurul orei 200, a avut loc pe raza comunei Coşereni, judeţul Ialomiţa, un teribil accident rutier în care cei doi rapsozi şi-au pierdut viaţa. Autoturismul OPEL 905 MBC în care se aflau pe bancheta din spate s-a răsturnat într-o curbă şi s-a lovit violent de copacii de pe margine. Şoferul şi însoţitorul, aflaţi în faţă, au scăpat cu viaţă, fiind transportaţi cu maşini de ocazie la Spitalul din Urziceni, în timp ce îndrăgiţii cântăreţi au decedat în urma impactului. Versiunea oficială de anchetă a fost: „un nefericit accident de circulaţie, cauzat de viteza excesivă, neatenţie şi aţipire la volan. Nu a fost vorba de nicio defecţiune; direcţia, frânele şi luminile în regulă eliminând orice suspiciune. Maşina, în urma impactului, a învăluit pomul în care a pătruns până la bancheta din spate; artiştii fiind striviţi de greutatea copacului şi a maşinii”. Expertiza tehnică auto a evidenţiat o viteză de peste 140 km/h la momentul coliziunii. Ancheta nu a elucidat pe deplin toate împrejurările evenimentului, existând bănuiala că accidentul a fost provocat, iar soţii Teodorovici ucişi din cauza atitudinii şi conduitei lor, ei primind anterior şi multe ameninţări. În justificarea ipotezei unei „mâini criminale”, se argumentează că autoturismul a fost lovit puternic în spate, în timp ce în faţă a rămas intact, şoferul şi cel din dreapta scăpând teferi, pe când cei din spate au murit. De asemenea, în presa vremii s-a vorbit de apariţia unui autovehicul blindat, care ar fi ciocnit în spate „Opelul”, informaţie ce însă nu s-a verificat. De asemenea, un martor a afirmat că ar fi văzut două găuri de glonţ în parbrizul maşinii accidentate, aspect care, la fel, n-a fost lămurit în anchetă. Totodată, există neclarităţi şi cu privire la locul decesului Doinei Aldea Teodorovici (însărcinată în luna a treia). Unele surse spun că ar fi murit pe loc ca şi soţul ei, altele susţin că ar fi decedat în salvare, despre care, tot aşa, se zice că ar fi venit târziu şi n-a acordat îngrijirile medicale cuvenite.
Mai sunt suspiciuni şi în privinţa persoanei care a condus autoturismul la momentul fatal: şoferul de drept, Alexandr Chacaunov, sau şeful său, Vasili Cudalb, patronul firmei EVAN – cu care Ion Aldea Teodorovici era asociat. Sunt date că omul de afaceri i-a cerut şoferului să-l lase pe el să conducă şi că la plecare (după o întâlnire cu Adrian Păunescu) a insistat ca Ion Aldea Teodorovici să călătorească pe bancheta din spate, lângă soţia sa, găsindu-şi aici sfârşitul.

madalina-manole

MĂDĂLINA MANOLE, născută la 14 iulie 1967, supranumită şi „Fata cu părul de foc”, a şocat opinia publică românească exact în ziua când împlinea 43 de ani. În dimineaţa de 14 iulie 2010, în jurul orei 530, soţul ei, Petru Mircea, a găsit-o fără suflare în holul locuinţei lor din Otopeni. A chemat de urgenţă Salvarea care n-a mai putut decât constata decesul prin otrăvire cu FURADAN, un insecticid extrem de toxic, folosit la stârpirea dăunătorilor din grădină. La faţa locului, echipa criminalistică a găsit în apropierea cadavrului artistei paharul din care băuse şi flaconul de insecticid. Cu ocazia investigaţiei, s-a descoperit şi un bilet de adio în care-şi justifica gestul, expertiza grafoscopică dispusă stabilind că a fost scris de cântăreaţă, iar din raportul dactiloscopic rezultă că o amprentă ridicată de pe recipientul din plastic aparţine vedetei. În telefonul mobil s-a găsit un SMS prin care-şi cerea iertare familiei.
Autopsia a concluzionat că „moartea Mădălinei Manole a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei cardio-respiratorii acute, consecutivă intoxicaţiei cu carbofuran. Calea de pătrundere a toxicului a fost una digestivă (orală)”. Din raportul medico-legal mai rezultă că „la autopsie s-a constatat o leziune traumatică (plagă contuză parietală stângă cu infiltrat sanguin epicranian subiacent) care s-ar fi putut produce prin lovire de plan dur în cadrul stării de rău, premergătoare decesului, ce nu are însă legătură cu mecanismul de producere a morţii”.
Din cercetări nu a reieşit că cineva ar fi forţat-o să bea otrava, căci altfel s-ar fi identificat semne de violenţă la autopsie. În stare de inconştienţă n-ar fi putut înghiţi şi s-ar fi găsit urme de otravă în plămâni. Concluzia anchetei: „Persoana în cauză a ingerat voluntar o substanţă toxică, motivând gestul său printr-un mesaj de tip SMS”. Aşadar, versiunea oficială a fost sinucidere. Prin Rezoluţia motivată din 12 iulie 2012, Parchetul a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de Petru Mircea şi Berta Slav (cea care i-a procurat otrava) sub aspectul infracţiunilor de determinare sau înlesnire a sinuciderii, cercetările fiind continuate doar faţă de cel care a distribuit insecticidul, pentru nerespectarea regimului substanţelor toxice.
Ce o fi împins-o pe „Fata dragă a muzicii uşoare româneşti” să-şi pună capăt zilelor atât de dureros? Răspunsul trebuie căutat în istoricul evoluţiei artistice a interpretei, vizavi de psihicul ei labil, chinuit de o serie de frământări din jurul ei. Bunăoară, după un succes răsunător repurtat în anii ’90, Mădălina Manole a trecut în 2002 printr-un divorţ de compozitorul Şerban Georgescu (1952-2007) care a afectat-o profund, iar în plan profesional nu se mai bucura de aprecierea de odinioară, fiind rar solicitată şi difuzată la radio şi televiziune.
Nici căsătoria în 2009 cu Petru Mircea – inginer de sunet al formaţiei sale, dar mai ales naşterea la 9 iulie 2009 a băieţelului lor pe care-l iubea enorm nu au deturnat-o de la gândul ei suicidar. Astfel, pe fondul unor tulburări psihice grave, în iunie 2010 a încercat să se sinucidă, ingurgitând o mare cantitate de medicamente, dar, dusă de urgenţă la spital, a fost salvată, lucru ce din păcate nu s-a mai întâmplat şi o lună mai târziu.
Părinţii ei nu au acceptat ideea sinuciderii, cerând în repetate rânduri parchetului redeschiderea cazului, acuzându-l public pe Petru Mircea de crimă. De-a lungul timpului, în mass-media au apărut numeroase dezbateri privind cauza, dar care nu au fost de natură a infirma soluţia juridică iniţială.
De curând însă, un experimentat profiler american, Pete Klimset, fost investigator FBI, a declarat la un post de radio din SUA că nu sunt suficiente probe care să demonstreze sinuciderea şi că intenţionează să vină în România pentru a investiga moartea Mădălinei Manole. Specialistul criminalist nu crede că ar fi vorba de sinucidere ori accident ci de crimă, dar nu a dat detalii în afară că artista ar fi băut o cantitate de otravă care să omoare şi 3-4 elefanţi.
Rămâne de văzut ce argumente va aduce şi dacă acestea sunt concludente pentru respectivul caz atât de tragic şi de controversat.
Oricum, moartea nedreaptă a Mădălinei constituie o grea pierdere pentru întreg showbizul autohton, dispariţia ei fiind regretată de toată fiinţa românească, la fel cum s-a întâmplat şi cu celelalte vedete evocate, ale căror decese, cel puţin ciudate, au îndoliat lumea artistică din ţara noastră.

HORAŢIU MĂNDĂŞESCU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

VOLOHII din Poroskovo (Ucraina)-Satul Copiilor lui Dumnezeu

Ca o nouă minune legată de pământul românesc, România este o ţară înconjurată de români, …

Singurătatea unei țări de valoare (II)

Motto: „Încearcă să fii un om de valoare și nu un om de succes”-Albert Einstein …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: