PETRU PONI
Un nume de referință în științele chimice din România
Petru Poni, născut la 4 ianuarie 1841, Comuna Cucuteni, Iași și decedat la 2 aprilie 1925, Iași a fost membru titular al Academiei Române fiind un pionier al școlii românești de chimie, fizician, pedagog, mineralog și om politic român. A fost profesor la Universitatea din Iași și fondatorul şcolii româneşti de chimie, mai exact „părintele chimiei minerale”, împletind cu specializările sale domeniile cercetării aplicative.
Parcursul său profesional începe ca student la Facultatea de Drept şi Litere din cadrul Universităţii din Iaşi, dar la doar 18 ani, în 1859, Petru Poni obţine o bursă de studii la Sorbona, an din care viitorul savant moldovean se dedică total disciplinelor din sfera reală, chimie, fizică și mineralogie.
Trebuie menționate contribuțiile datorate lui Petru Poni pentru începutul studiilor de chimie în limba română, punerea bazelor terminologiei şi nomenclaturii chimice în limba română realizate prin primul curs de chimie ținut la nivel academic la Universitatea din Iaşi.
Tot la capitolul realizări cu care a rămas în știință trebuie amintit că s-a dedicat timp de 12 ani studierii compoziţiei apelor minerale ale ţării noastre, a analizat peste 80 de minerale din diferite regiuni ale ţării, descoperind două minerale noi, denumite broștenită și badenită și a studiat zăcămintele de sare și varietăţile de chihlimbar din România.
Ales membru al Academiei Române în iunie 1879, a fost apoi, după 20 de ani, preşedintele acestei instituţii.
Activitatea sa publică l-a propulsat în anul 1889 spre titulatura de onoare, comisar al Guvernului Român la Expoziția Universală de la Paris pentru ca apoi, împreună cu alţi camarazi, în 1890, să înfiinţeze Societatea de Fizică, devenită ulterior Societatea Română de Științe.
Inițiator a unor măsuri de control în laborator, de analize chimice ale produselor trecute prin vamă, probe de vin vândut în cârciumi, de lapte, de rachiuri, uleiuri alimentare, făină, zahăr, prăjituri sau petrol, a fost decorat pentru meritele sale ştiinţifice cu cele mai mari ordine româneşti instituite de Regele Carol I dar și de oamenii de ştiinţă de peste hotare. Petru Poni a primit Ordinul Legiunea de Onoare din Franţa, Ordinul „Sf. Sava” din Serbia, iar din Austria Ordinul „Franz Josef”.
Muzeul „Poni-Cernătescu” din Iaşi este casa în care a locuit profesorul Petru Poni şi familia sa și permite prin vizionarea unei expoziţii de minerale şi flori de mină o călătorie în timp, pe urmele cercetărilor savantului Petru Poni. De numele savantului sunt legate astăzi numele Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” Iași, Colegiul Tehnic „Petru Poni” Roman și Liceul Tehnologic „Petru Poni” București.
Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” Iași este un institut de excelență al Academiei Române înființat în februarie 1949, ai cărui cercetători beneficiază de burse de specializare doctorală sau postdoctorală în Europa, Statele Unite, Canada, Japonia. De altfel, de acest institut sunt legate numele și realizările altor două personalități de seamă, academicienii Cristofor I. Simionescu și Bogdan C. Simionescu care au continuat cercetările inițiate de Petru Poni cu ajutorul tehnologiilor moderne și au dus realizările și faima institutului la nivel european.
Sărbătorit la data de 4 ianuarie 2016, când s-au împlinit 175 de ani de la naşterea lui Petru Poni, savantul și pionerul școlii de chimie și-a înscris numele, alături de Nicolae Teclu, în istoria științei și educației din România, evenimentul fiind marcat și cu o medalie aniversară a Monetăriei Statului.
VIOREL GAFTEA
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro