ACASĂ / ARTICOLE / SPIRITUALITATE / PROFESORUL ION ROTARU – IN MEMORIAM –

PROFESORUL ION ROTARU – IN MEMORIAM –

PROFESORUL ION ROTARU
– IN MEMORIAM –

„Mi-am propus să scriu istoria literaturii române de la începuturi până în anul 2000 şi ceva. În orice caz, trebuia să încerc! Îmi place să fiu „om al faptei.” ION ROTARU (n. 11 septembrie 1924 – d. 18 decembrie 2006)

Lucrarea sa cea mai cunoscută este „O istorie a literaturii române, de la origini până în 1940“ (vol. I-II, 1971 – 1972). Alte volume de critică şi istorie literară publicate: „Eminescu şi poezia populară” (1965); „Valori expresive în literatura română veche” (1976); „Forme ale clasicismului în poezia românească până la Vasile Alecsandri” (1979); „Literatura română veche” (1981); „O istorie a literaturii române (vol. III). De la Junimea până la Primul Război Mondial” (1966); „O istorie a literaturii române de la origini până în prezent”, ediţia a II-a (2009 – tipărită de Fundaţia „Academia Dacoromână”).

În ziua de duminică, pe data de 22 ianuarie 2017, s-a pomenit la Sfânta Liturghie şi s-a făcut parastasul de comemorare al lui Ion Rotaru, profesor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti, istoricul şi criticul literar, autorul valorosului volum intitulat „O istorie a literaturii române, de la începuturi până în prezent”.
Acest eveniment a avut loc la Biserica Miron Patriarhul cu Hramul „Naşterea Maicii Domnului”, ctitorită de Regina Maria, cu Înalta Binecuvântare a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române – erudit iubitor de artă şi cultură.
Noi, peste o sută de scriitori, poeţi, istorici, critici literari, jurnalişti, regizori etc şi mulţi enoriaşi am participat cu emoţie la acest eveniment extraordinar organizat personal din toată inima şi cu toată dragostea de părintele Gheorghe Neagoe, slujitor al acestei sfinte biserici şi totodată un prieten de suflet al nostru, care a luat parte la multe evenimente culturale, pentru că sfinţia sa este iubitor de artă şi cultură. Slujba s-a săvârşit de un sobor de preoţi, susținut de un cor extraordinar prin muzică psaltică bizantină, condus de Protopsaltul Catedralei Patriarhiei, Arhidiaconul Mihai Bucă, invitat special al părintelui. Am ascultat cu toţii, cu atenţie şi emoţie, predica excepțională a părintelui Gheorghe Neagoe despre Zaheu Vameşul, iar la sfârşitul acesteia, părintele ne-a trezit conştiinţa de a fi credincioşi şi buni români, făcând apel să ne implicăm mai mult în viaţa spirituală prin ceea ce vom scrie în revistele noastre, să apărăm Biserica Ortodoxă, tradiţia şi obiceiurile străbune ale poporului nostru greu încercat de-a lungul veacurilor şi să menţinem unitatea ţării şi a bisericii precum au făcut-o domnitorii noştri. Totodată, să sprijinim, în continuare, proiectul de finanţare a Înălţării Catedralei Mântuirii Neamului, pe care ne-o dorim cu toţii.

Sfinţia sa ne-a rugat să susţinem şi alte proiecte ale bisericii noastre, printre care proiectul social-filantropic „Casa Miron Patriarhul – Regina Maria” prin Înalta Binecuvântare a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii, pe care sfinţia sa a primit-o şi care se va realiza în curtea bisericii, începând cu vara anului 2017, proiectul fiind deja în derulare, iar noi toţi îi suntem alături şi-l ajutăm pentru finalizarea lui.
De altfel, mărturisim că peste 40 dintre noi am participat şi la alte evenimente culturale, cu maestrul Dan Puric, în această biserică, invitat de părintele nostru care îi este bun prieten. Una dintre întrebările excepţionale pe care părintele i le-a pus a fost în legătură cu Biserica Ortodoxă, când părintele l-a întrebat de ce iubeşte atât de mult biserica, ierarhii, preoţii şi mirenii şi de ce apără cu atâta tărie tradiţia şi obiceiurile străbune. Părintele l-a considerat ca o stâncă de neclintit în apărarea Ortodoxiei şi l-a felicitat pentru demnitatea şi curajul de a spune fără teamă ceea ce gândeşte şi de a apăra ţara şi Biserica noastră.

Am rămas cu toţii plăcut impresionaţi de răspunsul din inimă al maestrului şi la celălalte întrebări pe care părintele i le-a adresat cu atâta înţelepciune.
În legătură cu marele eveniment din data de 22 ianuarie 2017, dedicat profesorului Ion Rotaru, printre participanţii care au vorbit reamintim pe scriitorul Geo Călugăru, fost student al profesorului, Geo Stroe – preşedintele Academiei Dacoromâne, Mihail Diaconescu, profesor universitar şi scriitor remarcabil, autor al „Istoriei literaturii dacoromâneşti” şi un adevărat şi mare apărător al Ortodoxiei.
Ca o surpriză plăcută, a vorbit şi tânăra masterandă de la Nisa, poeta Crina Popescu, membră a Uniunii Scriitorilor din Basarabia şi mesagera culturii noastre în Franţa. Ea a participat la I. C. R., în cadrul seratei „Eminescu, jurnalistul”, vorbind foarte frumos de marele poet şi jurnalist Mihai Eminescu. Au fost prezenţi şi numeroşi oameni de litere, poeţi, scriitori, profesori arhitecţi şi jurnalişti, printre care amintim: Paula Romanescu, Victoria Milescu, Eliza Roha, Elena Armenescu, Rodica Subțirelu, Iulia Paloda Popescu, Claudia Voiculescu, Rodica Lupu, Corina Vlad Diaconescu; Nae Georgescu, Ion Rațiu, Florin Grigoriu, Lucian Gruia, Florentin Popescu, Corneliu Zeana, Ion C. Ștefan, Dan Gîju, Constantin Sinescu. La sfârşitul slujbei de pomenire a profesorului Ion Rotaru, preotul Gheorghe Neagoe, care a organizat acest eveniment înălţător şi care ne-a emoţionat pe toţi, prin străduinţa, dragostea şi dăruirea sa, ne-a oferit, personal, conform tradiţiei bisericeşti, câte un prosop şi o lumânare cu tricolorul, o sticlă de vin bisericesc, un calendar ortodox şi colivă spre veşnica pomenire a profesorului Ion Rotaru.

După marele eveniment din data de duminică, 22 ianuarie 2017, am revenit la Biserica „Miron Patriarhul” în 12 februarie 2017, participând la Sfânta Liturghie şi ascultând cu emoţie şi atenţie predica „Întoarcerea Fiului risipitor”, pe care am considerat-o înălţătoare, trezindu-ne conştiinţa de a medita mai mult, prin rugăciune, la viaţa noastră spirituală şi la cea veşnică, fiindcă sufletul este nemuritor, după cum sfinţii părinţi ne învaţă.
Totodată, părintele ne-a rugat să fim prezenţi duminică de duminică la Sfânta Liturghie, iar în revistele noastre să avem o rubrică pentru viaţa spirituală. Părintele Gheorghe Neagoe participă mereu la evenimente culturale organizate la I.C.R., A.R.C.U.B., A.G.I.R., Seratele „Eminescu, jurnalistul” susţinute de UZPR, Clubul Înţelepţilor Sector 2.
De asemenea, cei care nu avem duhovnic, l-am rugat pe părintele să ne fie dânsul duhovnic, iar sfinţia sa a acceptat cu bucurie, fiindcă ne iubeşte şi este alături de noi când avem evenimente culturale la I.C.R., sala Calderon, la Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, la A.G.I.R., Clubul Înţelepţilor Sector 2, A.R.C.U.B., Centrul Cultural „Clubul Seniorilor”, situat în parcul Plumbuita, Sala „Constantin Brâncuşi” de la Parlamentul României, Casa „Anton Pann”, Muzeul Ţăranului Român etc.

Am fost împreună cu sfinţia sa şi la Teatrul Naţional, Sala Studio, Sala Dalles, ARCOM, Palatul Copiilor, vizionând piese cu conţinut religios şi patriotic ale maestrului Dan Puric.
Ca un proiect aparte, trebuie menţionată demararea unui parteneriat cu binecunoscuta Fundaţie Literar Istorică „Stoika”, având programe şi iniţiative asemănătoare, care se pot potenţa reciproc.
Mulţumim, în mod special, Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe, pentru Înalta Binecuvântare şi totodată sperăm ca Preafericitul să ne dea iarăşi Înalta Bincuvântare pentru alte evenimente culturale ce vor avea loc la Biserica „Miron Patriarhul” din parcul Regina Maria, pe care o considerăm biserica noastră de suflet, unde vom fi prezenţi în continuare la Sfânta Liturghie şi la predica înălţătoare a părintelui nostru Gheorghe Neagoe, pe care-l preţuim.

RODICA SUBŢIRELU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Viața este un vis într-un vis (II)

înțelepciune japoneză Un alt răspuns, poate mai aproape de adevăr, ar fi cel enunțat pe …

Viața este un vis într-un vis (I) înțelepciune japoneză

De câteva decenii mă tot întreb dacă lumea noastră omenească este întradevăr fizică, obiectivă, reală …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: