ACASĂ / ARTICOLE / FUNDAȚII - ASOCIAȚII / SĂPTĂMÂNA NAȚIONALĂ A VOLUNTARIATULUI – Ediţia a XV-a, 9-15 mai 2016

SĂPTĂMÂNA NAȚIONALĂ A VOLUNTARIATULUI – Ediţia a XV-a, 9-15 mai 2016

SĂPTĂMÂNA NAȚIONALĂ
A VOLUNTARIATULUI

Ediţia a XV-a, 9-15 mai 2016

 

„Voluntarii sunt singurele fiinţe de pe faţa pământului care reflectă compasiune, grijă nemăsurată, răbdare şi dragoste adevărată pentru naţiune” (Erma Bombeck)

 

saptamana nationala a voluntariatului

Săptămâna Naţională a Voluntariatului este un eveniment anual derulat în a treia săptămână din luna mai.
SNV este sărbătoarea naţională a voluntariatului. Împreună cu sute de parteneri – organizaţii, instituţii, grupuri de iniţiativă şi voluntarii acestora, din toată ţara – fac voluntariat sincron şi organizează evenimente de promovare şi premiere, pentru a atrage sprijinul comunităţii pentru voluntariat şi a se face auziţi.
SNV este iniţiat şi coordonat la nivel naţional de PRO VOBIS (Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat). Activităţile propriu-zise sunt dezvoltate, finanţate şi implementate direct de partenerii locali SNV.
PRO VOBIS 2016. Misiunea sa este de a dezvolta voluntariatul prin activităţi de instruire, consultanţă, cercetare şi facilitarea colaborării tuturor factorilor interesaţi şi de a promova voluntariatul în România ca sursă viabilă şi de neînlocuit în soluţionarea problemelor cu care se confruntă societatea.
Voluntariatul este activitatea desfăşurată din propria iniţiativă de către o persoană fizică prin care aceasta îşi oferă timpul, talentul, energia, cunoştinţele şi abilităţile în folosul comunităţii, fără a fi recompensat material, în domenii variate cum ar fi: social, sănătate, cultural, civic, protecţia mediului etc.
Patru principii definitorii stau la baza activităţii de voluntariat:
1. Este o activitate desfăşurată în beneficiul comunităţii/beneficiul public;
2. Este o activitate neremunerată sau care nu urmăreşte un câştig financiar, chiar dacă include decontarea unor cheltuieli derivate din activitatea respectivă;
3. Este o activitate desfăşurată de bunăvoie, fără vreo constrângere de vreun fel sau altul;
4. Este, de regulă, derulată într-un cadru organizat (sub tutela unei organizaţii sau a unui grup de iniţiativă), spre deosebire de acţiunile spontane de binefacere.

1

Mişcarea de voluntariat în România este susţinută de o infrastructură bazată pe:
-Legislaţie (în România, activităţile de voluntariat sunt reglementate printr-o lege specială);
-Peste 25 de centre de voluntariat;
-Organizaţiile neguvernamentale şi instituţiile care implică voluntari, inclusiv filiale ale organizaţiilor internaţionale active în domeniul voluntariatului;
-Persoanele care se implică sau doresc să se implice ca voluntari;
-Programe de schimburi internaţionale de voluntari;
-Liniile de finanţare publice sau private care sprijină proiecte în domeniul voluntariatului.
Legea 78/2014 privind reglementarea activităţii de voluntariat în România este în vigoare din 26 iulie 2014. Această lege înlocuieşte Legea Voluntariatului 195/2001, rectificată în 2002 şi respectiv 2006.
Cine poate fi voluntar? Oricine.
„Voluntarii reprezintă iubirea în mişcare”.

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Asociația “AGATA“ – o punte de legătură între tineri și seniori

Asociația “AGATA” se constituie potrivit Ordonanței Guvernului nr.26/2000 modificată și completată cf. Legii nr.246/18.07.2005 și …

Forumul Cultural al Râmnicului

La 3 mai 2001, din inițiativa unor inimoși oameni de cultură locali, la Râmnicu- Vâlcea …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: