ŞI LEGENDELE MOR, NU-I AŞA?
„În 1923 s-a născut un mit…” sună un cântec celebru al galeriei echipei Rapid. Din păcate pentru pătimașii suporteri ai formației din Giulești, anul 2016 poate însemna sfârșitul unui club de legendă.
S-AU TRAS OBLOANELE ÎN GIULEȘTI
După un sezon petrecut în Liga a II-a, Rapid a reușit în vara acestui an să promoveze în primul eșalon fotbalistic al țării. Dar a primit o adevărată lovitură din partea Tribunalului București, care a decis intrarea clubului în faliment ca urmare a datoriilor mari acumulate în cei doi ani de când a fost administrat de omul de afaceri Valerii Moraru.
Conform celor vehiculate în presă, în 2014, când a fost preluat de Moraru, Rapid avea datorii de 2 milioane de euro, iar în vara acestui an ele au ajuns la 4,5 milioane de euro! Patronul echipei din Giulești a încercat în instanță să anuleze decizia de faliment și, în același timp, să-i convingă pe oficialii Ligii Profesioniste de Fotbal să accepte formația în Liga I, promițând că datoriile vor fi plătite, dar fără succes. În consecință, Rapidul a fost exclus din campionat, iar locul său a fost luat de ACS Poli Timișoara.
Și astfel, o echipă care a câștigat trei titluri de campioană și 13 Cupe ale României, care s-a duelat în 2006 cu Steaua pentru un loc în semifinalele Cupei UEFA, care a fost împiedicată de război, în 1942, să dispute finala Cupei Europei Centrale și care a dat naștere atâtor povești și legende a devenit în acest moment doar o amintire.
„SFÂRȘITUL NU-I AICI”… OARE?
George Copos este numele de care se leagă atât mărirea cât și declinul Rapidului în perioada de după Revoluția din 1989. Copos a devenit patronul Rapidului în 1993 și, treptat, a reușit să transforme o echipă care se lupta mai degrabă pentru salvarea de la retrogradare în una care să se bată la trofee. A dat o adevărată lovitură în 1997, când l-a convins pe Mircea Lucescu să devină antrenorul echipei, iar sub bagheta lui „Il Luce” gruparea de lângă Podul Grant a câștigat un titlu de campioană, o Cupă și o Supercupă a României. Până în 2013, când Copos a renunțat la club, „vișiniii” au mai câștigat un titlu și trei Cupe ale României.
În același timp, George Copos a rămas în istoria Rapidului și prin unele episoade negative. În 2001, supărat pe arbitraj, a retras formația de pe teren într-un meci de campionat la Brașov, a fost acuzat că a sabotat cu bună știință instalația de nocturnă care s-a stins în timpul partidei din Cupa UEFA cu Paris Saint-Germain, suporterii i-au imputat deseori că are arici la buzunar, iar la sfârșitul anului 2012, cu șase luni înainte de a renunța la echipă, a decis intrarea clubului în insolvență.
În prezent, viitorul Rapidului este în ceață. Horia Manoliu, un fost colaborator al lui George Copos, a înființat o nouă echipă, AFC Rapid, și a înscris-o în Liga a V-a. Mulți fani nu agrează însă acest proiect, acuzând că în spatele noii echipe s-ar afla de fapt Copos. În același timp, Clubul Sportiv Rapid și Ministerul Transporturilor intenționează să înființeze o echipă de fotbal, care să evolueze sub titulatura Mișcarea Feroviară Rapid, dar nu este încă nimic clar în acest sens. A apărut și o a treia variantă de Rapid, o echipă condusă de Ion Butoi, fost președinte la Concordia Chiajna, și de unii lideri ai galeriei giuleștene care ar putea fi înscrisă însă în campionatul județului Ilfov, nu în cel al Capitalei!
PETROLUL ȘI „U” CLUJ, ÎN LIGA A IV-A
Vara anului 2016 a consemnat, din păcate, și dispariția altor cluburi de tradiție din fotbalul românesc. La finele sezonului 2015-2016, Petrolul Ploiești a retrogradat în Liga a II-a și, rămas fără banii din drepturile de televizare, clubul patronat de Dan Capră a intrat în faliment. Suporterii și fostele glorii ale clubului au înființat însă o nouă grupare, Petrolul 1952, care a fost înscrisă în Liga a IV-a a județului Prahova și speră ca în cât mai scurt timp clubul care are în palmares patru titluri de campioană și 3 Cupe ale României să-și recapete strălucirea. Universitatea Cluj, club înființat în 1919 și care are în palmares o Cupă a României, a retrogradat în această vară în Liga a III-a. Echipa care a rămas celebră prin faptul că în 1940, după Dictatul de la Viena, a refuzat să joace în campionatul Ungariei și s-a mutat la Sibiu a sucombat din lipsă de fonduri.
Autoritățile locale au înființat însă un nou club, care evolua în Liga a IV-a sub aceeași denumire.
Farul Constanța, club înființat în 1949 și care a jucat o finală de Cupa României, se află în pragul colapsului. Echipa care s-a zbătut în ultimii ani în Liga a II-a nu s-a înscris în actuala ediție a campionatului celui de-al doilea eșalon fotbalistic și nu se știe dacă va putea lua startul nici în Liga a III-a. Între timp, suporterii constănţeni au fondat o nouă echipă, înscrisă în Liga a IV-a.
La toate acestea se adaugă și dispariția unor foste campioane ale României, precum FC Argeș, Oțelul Galați sau Unirea Urziceni, ori a unor echipe cu ștate vechi în fotbalul autohton, FC Bihor, Gloria Bistrița și Ceahlăul Piatra Neamț. În același timp, cluburi de tradiție precum Sportul Studențesc sau Progresul București se zbat de ani buni în anonimatul Ligii a IV-a, iar formații precum Universitatea Craiova, UTA sau Poli Timișoara au fost reînființate după ce vechile societăți au dispărut.
Potrivit unui studiu făcut de cunoscutul cotidian sportiv italian „Gazzetta dello Sport”, campionatul României deține primul loc din Europa într-un top al echipelor dispărute de pe harta fotbalului!
MUGUR BĂILEȘTEANU
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro