ACASĂ / ARTICOLE / MUZEE-EXPOZIȚII-COLECȚII-COLECȚIONARI / SOCIETATEA NUMISMATICĂ ROMÂNĂ – Gruparea Colecţionarilor de Medalii şi Insigne „Mihai Eminescu”

SOCIETATEA NUMISMATICĂ ROMÂNĂ – Gruparea Colecţionarilor de Medalii şi Insigne „Mihai Eminescu”

SOCIETATEA NUMISMATICĂ ROMÂNĂ
Gruparea Colecţionarilor de Medalii
şi Insigne „Mihai Eminescu”

MIHAI EMINESCU
– UN SIMBOL AL NAŢIUNII ROMÂNE –

 

Gruparea Colecţionarilor de Medalii şi Insigne „Mihai Eminescu” din cadrul Societăţii Numismatice Române a emis, cu ocazia zilelor de 15 ianuarie 2009, 15 iunie 2009, 15 iunie 2010 şi 15 ianuarie 2011, patru insigne, de excepţie, după un nou procedeu de execuţie, realizate de o firmă din afara graniţelor României.
Pentru insigna din 15 ianuarie 2009 s-a folosit primul portret al poetului.

1

La insigna din 15 iunie 2009, având în vedere că s-au comemorat 120 ani de la trecerea în eternitate a Luceafărului poeziei româneşti, a fost realizat portretul de la vârsta de 37 de ani.
Celelalte două insigne au portretele de la 28 şi, respectiv, 35 de ani ale poetului.
Toate portretele sunt realizate în procedeul 3D, argint patinat, aplicate pe o placă aurită unde a fost depus un email lichid.
Portretele sunt încadrate de două pene gravate pe placa aurită.
În partea superioară, pe aversul insignei, sunt trecute iniţialele S.N.R. şi ale G.C.M.I.-M.E. iar în partea inferioară sunt trecute datele de 15 ianuarie 2009, 15 iunie 2009, 15 iunie 2010 şi 15 ianuarie 2011, sub care este scris numele poetului.
Pe portretele realizate, aşa cum am precizat, în 3D, sunt trecuţi anii între care a trăit poetul, 1850-1889.
Dimensiunile insignelor sunt de 26,5 x 36 mm.
Sistemul de prindere este cel clasic, cu ac. Tirajul este de 100 (o sută) bucăţi din fiecare model.
Toate insignele au primit aprecieri pozitive din partea adevăraţilor colecţionari dar şi din partea celor care nu au această frumoasă pasiune de a colecţiona.

2

În acest număr prezentăm cititorilor revistei „Independenţa Română” un număr de medalii, mai rare, dedicate Luceafărului poeziei româneşti.
În anul 1909, la Galaţi, un „Colectiv organizator al comemorării poetului Mihai Eminescu” la două decenii a emis o medalie în mai multe variante din: bronz, bronz argintat, bronz aurit, argint şi din aur care au fost puse în vânzare cu preţuri între 1 şi 200 lei pentru a se strânge fonduri dedicate înălţării unei statui. Medalia are variante cu toartă şi anou, iar diametrul este de 40 mm.

3

La Cernăuţi, în anul 1925, apare o medalie bătută din argint şi aluminiu din iniţiativa Cercului Studenţesc „Arboroasa”, cu ocazia împlinirii a 55 de ani de la primul Congres studenţesc, ţinut la Putna în anul 1871. Are un diametru de 30 mm, iar o parte din medalii sunt prevăzute cu tortiţă şi anou de prindere. Printre realizatorii de medalii pe această tematică, Eminescu, se numără şi gravorii medalişti din Arad, de la „Arădeanca”, aceştia bătând, de-a lungul timpului, diferite medalii. În anul 1989, anul centenar Eminescu, au realizat printr-o tehnică nouă medalii din foiţe de cupru sau alamă îmbinate prin presare pe un miez din plastic negru. Pe avers este redat bustul lui Eminescu într-o nouă interpretare a artiştilor, în profil spre dreapta, scriind. Pe revers este redată o fereastră deschisă unde se vede un luceafăr. Realizatorii acestor piese sunt Zoltan Abraham şi Iosif Ullman, dar editor este Muzeul Judeţean Arad.

4

Artistul Toros Gabor, din Baia Mare, în anul 1989 a realizat prin procedeul turnării în nisip o medalie unifaţă, din bronz, cu diametrul 121,5 mm. Cea mai mare parte a feţei de expunere este ocupată de primul portret al lui Eminescu, în excizie. Circular este trecut numele poetului. Medalia, fiind turnată într-un tiraj restrâns, este puţin cunoscută.
Cu ocazia dezvelirii la Paris, la 18 iunie 1989, a statuii Eminescu, în faţa Bisericii Ortodoxe Române, a fost lansată o interesantă medalie realizată de artistul Ion Vlad. Pe avers a fost realizat un nou portret Eminescu, putând fi interpretat ca o replică, puternic stilizată, a măştii mortuare a lui Eminescu. Medalia este din tombac şi are 69 mm în diametru iar grosimea este de 10 mm.
Mihai Eminescu este personalitatea culturii româneşti căreia, de-a lungul timpului, i s-au dedicat cele mai multe insigne, medalii, plachete, medalioane. De-a lungul timpului, portretul lui Mihai Eminescu a fost realizat de diferiţi artişti, din diferite materiale. “Portretul stilizat al poetului după opera inconfundabilă, realizată cu mult rafinament artistic de Aurel David”, aşa cum afirma, pe bună dreptate, regretatul nostru coleg şi prieten, Relu-Zanfir Stoian, a fost preluat şi transpus, de diferiţi autori, pe diferite plachete (vezi Janis Strupulis), medalii, insigne, etc, etc, etc…..
Artistul gravor şi orfevrier Abraham L. Zoltan (ORFEVRĂRÍE, s.f., meşteşugul creării obiectelor de artă aplicată, din metal preţios) a preluat portretul stilizat şi, cu talentul care l-a consacrat în galeria marilor artişti, a realizat, pentru mine, o deosebită lucrare unică, fiind una dintre piesele de suflet din colecţia mea. Din fire de cupru a realizat un portret Eminescu după opera lui Aurel David. Este o lucrare plastică mică (traforare, lipire). Lucrarea (arborele) are înălţimea de 170 mm. Suportul, planul pe care este aşezată lucrarea reprezintă iniţialele autorului: A.Z. Şi cu această ocazie îl felicit pentru frumoasa şi interesanta lucrare realizată. Piesa a fost expusă, pentru prima dată, în Expoziţia Naţională dedicată Luceafărului poeziei româneşti, Mihai Eminescu, cu ocazia comemorării a 120 ani de la trecerea în eternitate a poetului, care a avut loc în perioada 03-26 iunie, 2009, la Palatul Parlamentului, unde a fost admirată de nenumăraţi vizitatori din ţară şi străinătate.
După dezvelirea bustului lui Mihai Eminescu, de la Alba Iulia, autor al lucrării fiind prof. sculptor NICOLAIE PASCU-GOIA, i-am solicitat maestrului să realizeze o plachetă cu bustul mai înainte amintit pentru a marca acest eveniment şi pe o plachetă pentru colecţii şi colecţionari. Astfel, maestrul s-a hotărât şi a realizat o plachetă din bronz cu dimensiunile: 121×110 mm, grosime de 8 mm. Placheta este realizată sub forma semnului omega (Ω). Aceasta a fost ideea şi dorinţa autorului. Pe avers, în centrul plachetei, este reprodus bustul poetului în semiprofil dreapta.
Pe margine, în semicerc, sunt reprezentate 39 de steluţe, tot atâţi ani cât a trăit poetul. Sub bust sunt trecuţi anii între care a trăit Luceafărul poeziei româneşti: 1850 – 1889 şi numele său, Mihai Eminescu. Pe reversul plachetei este scris: ASTRA 1866 şi o strofă din poezia Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie? Versurile sunt gravate, de autor, sub o formă ondulată pe o imagine ce reprezintă harta României. Sub versuri este gravată una din semnăturile folosite de poet, anul 2000 şi cu litere mari, de tipar, este trecut numele localităţii unde este amplasat bustul, ALBA IULIA.
Având în vedere caracterul de unicat, piesa care se află în colecţia autorului acestor rânduri are o deosebită valoare sentimentală…

MIHAI COSTIN
Preşedintele Grupării Colecţionarilor
de Medalii şi Insigne „Mihai Eminescu” a S.N.R.

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Muzeul Câmpiei Boianului „Traian Zorzoliu” Drăgănești-Olt

Aflat la intrarea în orașul Drăgănești-Olt dinspre DJ546, pe strada Nicolae Titulescu, muzeul poate fi …

Muzeul „CRAMA 1777”

Aflat pe „Drumul Vinului”, în satul Valea Nicovani, pe dealurile cu podgorii din Valea Călugărească, …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: