ACASĂ / ARTICOLE / EDITORIAL / SUFLET DE COPIL 1 IUNIE – ZIUA INTERNAŢIONALĂ A COPILULUI

SUFLET DE COPIL 1 IUNIE – ZIUA INTERNAŢIONALĂ A COPILULUI

SUFLET DE COPIL 1 IUNIE
– ZIUA INTERNAŢIONALĂ A COPILULUI –

 

„Nimeni nu a descoperit încă bogăţia de bunătate, simpatie şi generozitate ascunse în sufletul unui copil. Efortul de fiecare zi al educaţiei adevărate ar trebui să fie îndreptat spre a debloca această comoară” (Emma Goldman)

 

Staţi în faţa unei oglinzi şi încercaţi să redescoperiţi sufletul copilului care aţi fost cândva. Sfătuiţi-l să se bucure de viaţă, să iubească oamenii şi să zâmbească mult. Un suflet tânăr este un suflet optimist, visător, un suflet ce caută şi primeşte lecţii de viaţă.
Ce minunat lucru să putem păstra în noi inocenţa copilăriei! De fapt, Ziua de 1 Iunie poate fi considerată ziua noastră, a tuturor celor care, în suflet, ne simţim încă copii. „Nu-ţi spun „Adio”, te rog mai stai,/ Copilărie, Colţ de Rai!/Nu vreau să-ţi spun „La revedere”,/Nici dacă anii îmi vor cere!” (Aurora Luchian).
În fiecare an, în prima zi de vară, 1 iunie, se celebrează Ziua Internaţională a Copilului. A fost sărbătorită prima dată, la nivel naţional, în Turcia, în data de 23 aprilie 1920, dar a intrat în istorie ca având începuturile în anul 1925, an în care, la Geneva, s-a ţinut Conferinţa Mondială pentru Bunăstarea Copilului.
ONU a recunoscut această iniţiativă şi a proclamat protecţia drepturilor vieţii şi a sănătăţii copiilor drept una dintre priorităţile sale de activitate. Decizia de instituire a unei zile pentru protecţia copiilor a fost adoptată şi de către Federaţia Democratică Internaţională a Femeilor în cadrul unei sesiuni speciale din noiembrie 1949.

1 iunie

„Copiii sunt conştiinţa omenirii şi ea are obligaţia să asigure copilul cu tot ce are mai bun” se menţionează în unul dintre cele zece principii ale Declaraţiei Drepturilor Copilului, adoptată la Adunarea Generală a ONU în anul 1959. Ziua de 1 Iunie ne îndeamnă să ne bucurăm de fiecare zi, de fiecare clipă a vieţii, să sărbătorim alături de copii, de nepoţi, lăsându-ne inspiraţi de bucuria lucrurilor simple. Este ziua în care se celebrează miracolul naşterii, miracolul purităţii, este ziua când trebuie să pledăm pentru respectul familiei.
Se spune că am fost creaţi pentru a fi iubiţi şi pentru a iubi. Dacă nu putem iubi ar trebui să nu aducem nicio fiinţă la existenţă. Nu este permis să sufere niciun copil! Trăim vremuri în care necuviinţa, necredinţa, violenţa devin din ce în ce mai mult un periculos exemplu de viaţă pentru cei mici, dar prin iubire şi respect pentru copiii noştri, pentru viaţă, noi trebuie să înlocuim modelul răului încercând să scoatem la iveală sămânţa de bine şi de frumos sădită, din pruncie, în sufletul nostru.
Părinţi, lăsaţi oboseala şi daţi iubire copiilor voştri, staţi lângă ei şi simţiţi-le vibraţia inimii, descifraţi le gândurile şi sensul adevărat al vieţii. Să privim spre copiii noştri şi să ne întrebăm: sunt fericiţi? Fiecare mamă şi fiecare tată ar trebui să-şi pună această întrebare măcar o dată în viaţa aceasta şi, desigur, să găsească răspunsul.
La orice problemă a copiilor noştri, noi, părinţii, trebuie să fim alături de ei, să suferim cu ei, să-i mângâiem, iar ei, copiii noştri, vor şti că pot conta pe noi, că îi iubim nespus şi vom face orice ne stă în putinţă să le fie bine. Petrecem foarte mult timp la serviciu, având puţine zile pe care le dedicăm copiilor, în mod exclusiv. De ziua copilului, de 1 Iunie, ar trebui să le oferim celor mici timpul şi atenţia noastră în mod deosebit.
În lumea aceasta, plină de umbre, există copii necăjiţi, uitaţi, parcă, de societate şi izolaţi, suflete nevinovate care, din păcate, zi de zi sunt atrase într-un cerc vicios creat de sărăcie. Problema copiilor sărmani este una reală, ce face parte din peisajul cotidian. Nu este suficient să ne arătăm impresionaţi de poveştile lor de viaţă, ci noi, comunitatea, trebuie să-i ajutăm să-şi dezvolte talentele, să le putem face şi lor copilăria cât mai frumoasă, fără griji şi nevoi. Societatea noastră are nevoie de copii educaţi şi sănătoşi, copii de care să fim mândri. Prin ratificarea de către ţara noastră a Convenţiei internaţionale cu privire la drepturile copilului, statul s-a angajat să asigure ocrotirea drepturilor copilului.
Ziua de 1 Iunie, adică Ziua Internaţională a Copilului este un eveniment care se sărbătoreşte peste tot în lume, în zile diferite, de la ţară la ţară. Această zi este marcată prin poezii spuse de copii, programe TV pentru copii, petreceri, diferite activităţi. Dar cea mai mare bucurie a unui copil este aceea de a se juca.
Ziua Copilului este o sărbătoare care înseamnă veselie şi reprezintă o zi în care adulţii sunt invitaţi să îi respecte pe copii, să îi facă fericiţi; este ziua în care revenim cu toţii la momentele tandre şi plăcute ale copilăriei.
Şi… să luăm aminte: „Un copil poate pune întrebări la care un înţelept nu are răspunsuri”, iar Rabindranath Tagore ne spune: „Fiecare copil vine pe lume cu mesajul că Dumnezeu nu este încă dezamăgit de oameni”. (R. S.)

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Toamna promisiunilor

37% – cota de alocare din venituri restructurarea posturilor vacante Actualul guvern rezultat din rotativa …

Rotativa puterii

Rotativa 62% Unde e UDMR? Barna și 450 de urși Gazele naturale din Marea Neagră …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: