Trasee turistice termale
BĂILE FELIX şi BĂILE HERCULANE
„A face turism înseamnă a merge să cauţi foarte departe dorul
de a te întoarce acasă”. (George Elgozy)
Primele menţiuni privind preocupările de a călători apar în antichitate, în operele geografului Strabon, iar povestirile lăsate de Marco Polo, cu ocazia periplului său asiatic (secolul al XIII-lea), şi cele ale lui Arthur Young (secolul al XVIII-lea) au inaugurat preocupările viitoare privind practicarea călătoriei.
România este considerată o ţară cu un important potenţial turistic format dintr-o gamă bogată în caracteristici şi obiective naturale, culturale şi istorice.
Turismul balneoclimateric, conform tradiţiei româneşti, a fost iniţiat de romani, unele staţiuni fiind fondate chiar de aceştia. Această activitate se realizează în regiuni care au izvoare termale, minerale sau proprietăţi terapeutice ale factorilor climatici. Valorificarea acestor resurse turistice trebuie să beneficieze de existenţa unor dotări corespunzătoare şi de asistenţă specializată necesară.
Cele mai importante staţiuni asigură tratarea afecţiunilor reumatice, cardiovasculare, respiratorii, tulburări ale sistemelor digestiv şi nervos, probleme dermatologice şi ginecologice. Dintre cele mai importante staţiuni termale vom prezenta cititorilor noştri Băile Felix şi Băile Herculane.
Băile Felix sau „staţiunea bucuriei” este cea mai mare staţiune din România cu funcţionare permanentă, situată în Judeţul Bihor, în apropierea oraşului Oradea, aşezată în Câmpia Crişurilor la o înălţime de 150 m. Izvoarele termale au fost descoperite, după unii, în jurul anului 1000, după alţii, în jurul anului 1200, iar potrivit altor experţi au fost descoperite abia pe la 1700, fiind puse în valoare de călugărul Felix Helcher. Între anii 1711-1721 au fost organizate primele aşezăminte tratament sub numele de „Baia lui Felix”.
Apele termale sunt folosite pentru următoarele afecţiuni: reumatice, neurologice, periferice şi ginecologice. Efectul tămăduitor al băilor termale este pomenit şi în scrierile marelui umanist Nicolaus Olahus (1536). Staţiunea are un climat moderat, cu ierni blânde şi veri temperate, cu influenţă mediteraneană, ideală pentru turismul balnear. Întreg anul staţiunea pune la dispoziţia turiştilor condiţii de relaxare, odihnă şi recuperare. Hotelurile sunt moderne şi confortabile. Clientela internaţională aduce o remarcabilă strălucire vieţii staţiunii.
Izvoarele cu apă geo-termală, cu temperaturi de 43-490 C, au proprietăţi curative, fiind oligometalice, iar nămolurile au proprietăţi sapropelice. Pe lângă izvoarele cu apă termală, staţiunea Băile Felix poate oferi şi alte atracţii turistice, cum ar fi: o biserică din lemn, poziţionată în centrul staţiunii, care a fost construită în anul 1785; rezervaţia de nuferi subtropicali de apă termală, unică în România, ce găzduieşte şi specii rare de lotuşi aduşi din India şi Pakistan, peşti exotici şi broaşte ţestoase. Trebuie menţionată şi staţiunea balneară Băile 1 Mai, situată foarte aproape de Băile Felix şi unde se găsesc câteva atracţii unice în Europa, cum ar fi „nufărul termal”, o specie de plantă tropicală dar care trăieşte spontan, într-o climă temperată, în Rezervaţia Naturală „Pârâul Peţea”. Se poate vizita Peştera Urşilor, din localitatea Chişcău, o capodoperă a naturii, fiind unicat în România şi Europa, uimind atât turiştii cât şi oamenii de ştiinţă. Peştera este structurată pe trei galerii ce se vizitează frecvent şi o Rezervaţie ştiinţifică. Cele trei galerii sunt: Galeria Oaselor, Galeria „Emil Racoviţă” şi Galeria Lumânărilor.
A fost descoperită în anul 1975, în circuitul turistic intrând abia în anul 1980.
Peştera a fost locuită, în urmă cu 17.000 de ani, de Ursul de Cavernă, specie dispărută de pe pământ. În peşteră au fost descoperite oase vechi şi de peste 100.000 de ani; este unică prin densitatea fosilelor ursului de peşteră! Se presupune că în urma unui cutremur intrarea în peşteră s-a închis, iar urşii aflaţi în acel moment în interior au rămas captivi, aceştia murind de foame.
Staţiunea Băile Herculane se află situată pe valea împădurită a râului Cerna, într-un loc idilic. În urma cercetărilor arheologice, împăratul Traian este considerat ctitorul acestor băi romane, care sunt apreciate a fi cele mai vechi din lume, datând de pe vremea războaielor romanilor cu dacii. Au rămas numeroase vestigii: apeducte, băi, tabule votive ridicate, în semn de mulţumire, în cinstea zeilor vindecători, dar în special zeului Hercules, considerat protectorul staţiunii. Începând cu anul 1718, austriecii au reconstruit şi modernizat băile din staţiune, edificiile primind amprenta unui stil baroc.
Staţiunea Băile Herculane este deschisă tot timpul anului, iar cele 15 izvoare cu ape minerale şi termale sunt folosite în tratarea afecţiunilor reumatice, nervoase şi nutriţionale. Este unica localitate turistică din România care dispune de cinci patrimonii: natural, istoric, turistic, cultural şi balnear.
Staţiunea dispune de multiple mijloace de recreere şi divertisment, precum şi posibilităţi de drumeţii şi excursii pe Valea Cernei, ceea ce constituie o atracţie în plus pentru vizitatorii oraşului-staţiune balneară Băile Herculane.
Ca obiective turistice se pot vizita: Muzeul „Nicolae Cerna”, unde sunt expuse relicve din perioada romană, descoperite în zona Podul Roşu (se găseşte aici o parte a castrului roman); obiecte sau podoabe arheologice descoperite în Peştera Hoţilor sau Valea Cernei; impresionante sunt şi statuile din centrul istoric al staţiunii.
***
Specializarea în turism are loc astăzi în interiorul fiecărui produs turistic, cu accentul pe specificul acestuia, în funcţie de motivaţia la care răspunde. Evoluţia spectaculoasă a turismului, diversificarea implicaţiilor sale relevă receptivitatea acestui domeniu la dinamica societăţii, cererea turistică fiind impulsionată de motivaţiile turistice, cum sunt: tratamentul, îmbogăţirea nivelului de cunoştinţe, distracţii şi agrement etc.
În momentul de faţă, ţara noastră este pe punctul de a deveni o destinaţie turistică importantă, acest fapt datorându-se unui program de dezvoltare sănătoasă a economiei şi societăţii româneşti, iar prin promovarea turismului românesc peste hotare, România va deveni o atracţie importantă a turismului internaţional.
RODICA SUBŢIRELU
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro