ACASĂ / ARTICOLE / ÎN GRADINA LUI ACADEMOS / TÂRGUL INTERNAŢIONAL DE CARTE GAUDEAMUS

TÂRGUL INTERNAŢIONAL DE CARTE GAUDEAMUS

TÂRGUL INTERNAŢIONAL DE CARTE GAUDEAMUS

Tradiţionalul Târg de carte GAUDEAMUS, găzduit de ROMEXPO, Bucureşti, şi-a deschis porţile în perioada 23-26 noiembrie 2017, primind încă din prima zi numeroşi vizitatori. Şi în acest an, partener al evenimentelor a fost Radioul românesc, mai exact Radio România.
Cele mai vii manifestări au fost lansările de carte, cu ,,beneficiile“ lor – reduceri semnificative, dar şi ocazia de a cunoaşte pe viu scriitorii preferaţi, obţinând de la aceştia autografele dorite. Cea mai originală carte pe care am văzut-o, a fost Mama Cărţilor, o lucrare monumentală, având dimensiunile 15×90 (deschisă) şi o greutate de aproximativ 25 kg, imprimată pe hârtie manuală cuprinzând: Divina Comedia, Don Quijote, Decameronul etc., sugerând spiritul renascentist şi umanist, împodobită cu miniaturi şi gravuri. Confecţionarea ei a durat 10 luni, în cursul anului 2017, în atelierele editurii Paideia.
Ca niciodată, la acest târg a existat un incident, când un grup de protestatari au contestat prezenţa a doi politicieni care fuseseră condamnaţi, Adrian Năstase şi Dan Voiculescu, acesta din urmă autor al volumului (al doilea) Lupta politică. S-au înregistrat gesturi de protest la editura Humanitas, iar Casa de Pariuri Literare a afişat ,,Stand închis pe durata lansării cărţilor puşcăriaşilor“.
Iată câteva titluri de cărți prezentate la Gaudeamus 2017: Războiul de întregire (1916-1919). Comandanţi militari români (autori: prof.dr. Valeriu Avram, Lucian Drăghici, Gabriel-George Pătraşcu, dr. Ion Râşnoveanu, Iluziile literaturii române (ed. a II-a) de Eugen Negrici, Cartea de aur a centenarului Marii Uniri de Bogdan Bucur, Eminescu, poem cu poem. La o nouă lectură de Alex Ştefănescu, Paternitatea critică a lui E. Lovinescu de Eugen Simion, Frumoasa necunoscută de Carmen Muşat, Lumea ca literatură.
Alte amintiri de Ioan Groşan, Bancherul diavolului. Cum am distrus secretul bancar elveţian de Bradley C. Birkenfeld, Supa de la miezul nopţii de Marta Petreu, Continentele insomniei de Gabriel Liiceanu.
A fost lansat volumul Strada lăcustei, autor Victoria Milescu.
Din partea Fundației Literar-Istorice “Stoika” a participat Președintele Florian Laurențiu Stoica, rostind cu această ocazie cuvinte de apreciere, precum și secretarul literar Doina Bârcă. De asemenea, au mai fost lansate Cireşul spovedaniei şi Cântând pe o rază astrală de Ioana Stuparu, Secretul de la Costişa de Cleopatra Luca, O mie şi una de nopţi (traducere de Haralambie Grămescu). Afluenţa vizitatorilor în cele cinci zile de târg, estimată la circa 120.000 de persoane, participând la aprox. 800 de evenimente, nu reprezintă un semn atât de rău şi cred că nu e cazul să ne lamentăm, ci să încurajăm producţia de carte, fiindcă, aşa cum se spune, ,,ai carte, ai parte“.

VICTORIA MILESCU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Ghițeanu Ecaterina (Nineta)

Motto: Cuvintele rămân pentru totdeauna mai ales când se adresează între doi Oameni. Când discuți …

Prini Adelmo

Artistul plastic Prini Adelmo, al cărui talent se desfășoară continuu și în cote din ce …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: