ACASĂ / ARTICOLE / SPORT / ROMÂNIA MIZEAZĂ TOT PE EVA TOFALVI LA OLIMPIADA DE IARNĂ

ROMÂNIA MIZEAZĂ TOT PE EVA TOFALVI LA OLIMPIADA DE IARNĂ

ROMÂNIA MIZEAZĂ TOT PE
EVA TOFALVI LA OLIMPIADA DE IARNĂ

Timp de mai bine de două săptămâni, Pyeongchang va fi capitala mondială a „sporturilor albe”. Orașul sud-coreean găzduiește, în perioada 9-25 februarie 2018, cea de-a 23-a ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă. Este pentru prima dată când Coreea de Sud organizează o astfel de olimpiadă, iar pe cea de vară a mai găzduit-o o dată, în 1988, când Jocurile s-au desfășurat la Seul.
Pyeongchang a fost ales ca oraș-gazdă în iulie 2011, când s-a impus în fața contracandidatelor Annecy (Franța) și München (Germania). Localitatea sud-coreeană pierduse precedentele două candidaturi în fața orașelor Vancouver (Canada) și Soci (Rusia).

SCURT ISTORIC

Prima ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă a avut loc în 1924, la Chamonix (Franța). Inițial, ea s-a numit „Săptămâna internațională a sporturilor de iarnă” și abia peste un an s-a decis ca aceasta să fie considerată, de fapt, prima ediție a „Olimpiadei albe”. Până în 1992, Jocurile de iarnă s-au desfășurat în aceiași ani ca și cele de vară, însă Comitetul Internațional Olimpic a hotărât să le separe, astfel că ediția a 17-a a JO a avut loc la o distanță de doar doi ani față de precedenta, în 1994, la Lillehamer (Norvegia). În rest, însă, Olimpiada de iarnă se desfășoară tot după aceleași ritualuri și are aceeași deviză și simboluri ca și cea de vară.
La ediția din 2018 sunt incluse 102 evenimente sportive la 15 discipline din 7 sporturi: patinaj (patinaj artistic, patinaj viteză și patinaj viteză pe pistă scurtă), schi (schi alpin, schi fond, schi acrobatic, combinata nordică, sărituri cu schiurile și snowboard), bob (bob și scheleton), biatlon, curling, hochei pe gheață și sanie. Delegațiile țărilor participante vor locui în două sate olimpice: Pyeongchang și Gangneung. După luna martie, când se vor încheia și Jocurile Paralimpice de iarnă, apartamentele din cele două sate olimpice vor fi oferite spre vânzare. La această ediție a Jocurilor concurează sportivi din 95 de țări.

ALĂTURI DE LIA MANOLIU, SORIN BABII ȘI ELISABETA LIPĂ

Din păcate, România nu are așteptări prea mari la Jocurile Olimpice de iarnă de la Pyeongchang.
Din toate participările la această competiție, țara noastră deține în palmares doar o singură medalie, bronz în 1968, la Grenoble, câștigată de echipajul de bob format din Ion Panțuru și Nicolae Neagoe.
Actuala ediție a Jocurilor este însă una de referință pentru biatlonista Eva Tofalvi (39 de ani), care va participa pentru a șasea oară la Olimpiadă. Sportiva a mai luat parte la edițiile de la Nagano (1998), Salt Lake City (2002), Torino (2006), Vancouver (2010) și Soci (2014). Acum, Tofalvi a obținut singurul loc alocat României în concursul de biatlon de la JO 2018 și a egalat performanțele sportivilor Lia Manoliu (ateltism), Sorin Babii (tir) și Elisabeta Lipă (canotaj), care, la rândul lor, au concurat la șase Olimpiade.
Pe lângă Eva Tofalvi, România va mai fi reprezentată la Pyeongchang de Valentin Crețu, Andrei Turea (sanie individual masculin), Carmen Manolescu, Raluca Strămăturaru (sanie individual feminin), Cosmin Atodiresei, Ștefan Mușei, Marian Gâtlan, Flavius Crăciun (sanie dublu masculin), Mihai Țentea, Ciprian Daroczi (bob dublu masculin), Raluca Ciocănel (schi, slalom și slalom uriaș), Ania Caill (schi – coborâre și super G), Ioan Achiriloaie (schi – probe de viteză), Alexandru Barbu (schi – probe tehnice), Sara Timea Lorincz, Paul Pepene (schi fond) și Dana Haralambie (sărituri cu schiurile).

COREEA DE NORD ȘI COREEA DE SUD – UNITE, RUSIA – EXCLUSĂ

Jocurile Olimpice de la Pyeongchang vor avea parte și de un eveniment istoric: reprezentanții Coreei de Sud și cei ai Coreei de Nord, țări care se află în conflict de aproximativ 60 de ani, vor defila împreună, sub același steag, la ceremonia de deschidere! Mai mult, cei din Sud au propus constituirea unei echipe feminine comune de hochei pe gheață, fapt cu care autoritățile de la Phenian au fost de acord. Cele două țări au mai defilat împreună și în 2006, la Olimpiada de iarnă de la Torino.
În schimb, Rusia a fost exclusă de la aceste jocuri. Decizia a fost luată după ce o comisie a Comitetului Internațional Olimpic a stabilit că, în 2014, la ediția de la Soci, rușii au manipulat regulamentele anti-doping.
Mai concret, un raport semnat de avocatul canadian Richard McLaren a arătat că numeroși sportivi ruși de la diferite discipline au fost implicați într-un sistem de dopaj centralizat.
Totuși, CIO a fost dispus să permită participarea unor reprezentanți ai Rusiei la Jocurile de la Pyeongchang, dar aceștia sunt testați anti-doping „la sânge” și concurează doar sub drapelul olimpic, nu al țării lor.
Rusia s-a confruntat cu acuzațiile de dopaj și la Jocurile Olimpice de vară din 2016, de la Rio de Janeiro.
Atunci, însă, doar atleții din această țară au fost excluși de la competiție.

MUGUR BĂILEȘTEANU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

FCSB, campioană după nouă ani de așteptare

După nouă ani de așteptare, în care părea că se abonase la locul doi în …

Povestea lui Gheorghe Dungu, cel mai longeviv portar al Rapidului

Probabil că sunt destui iubitori ai fotbalului care nu știu cine este Gheorghe Dungu, deși …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: