ACASĂ / ARTICOLE / FUNDAȚII - ASOCIAȚII / FUNDAȚIA SUFLUL LUMINII

FUNDAȚIA SUFLUL LUMINII

FUNDAȚIA SUFLUL LUMINII

Fundaţia Suflul Luminii este persoană juridică română de drept privat, independentă şi apolitică. Are drept scop salvarea și transmiterea meseriilor tradiţionale copiilor defavorizaţi și nu numai, precum şi integrarea acestora în societatea românească.
Pentru realizarea scopurilor propuse, fundaţia desfăşoară o serie de activităţi, după cum urmează:
– elaborarea şi derularea unor proiecte de creştere şi educare a copiilor defavorizaţi într-un cadru instituţionalizat care să le dezvolte aptitudinile artistice, să-i înveţe diverse arte şi meserii şi să-i sprijine la integrarea ulterioară în societate (după vârsta majoratului);
– sprijinirea, conservarea şi dezvoltarea patrimoniului cultural tradiţional românesc, inclusiv a artelor şi a meseriilor tradiţionale;
– organizarea de festivaluri, simpozioane, conferinţe, expoziţii pe teme culturale, ştiinţifice, educaţionale etc;
– sprijinirea şi dezvoltarea tuturor formelor şi mijloacelor de creaţie şi exprimare, clasice şi moderne, pe suport convenţional sau electronic, precum şi a experimentelor artistice necesare unei expresii culturale noi şi universale.
De mică am fost fascinată de pictura pe sticlă, de îngeri și de tradiție. Din iubirea faţă de poporul nostru și faţă de tradiție, am început sa realizez tabere de pictură pe sticlă tradiţională. Brâncuşi spunea: „Când tradiția dispare, poporul moare, își pierde identitatea!”.
Am fost invitată de dl. primar Radu Ciocan (un om de excepție), care pune suflet și pasiune în tot ceea ce face pentru tradiţie, să realizez o tabără de pictură pe sticlă la Ciocăneşti, lângă Vatra Dornei (satul este declarat muzeu). Aici, copiii au folosit în chenarul icoanelor elemente tradiţionale care se găsesc pe case și se numesc puișori, elemente pe care le realizează dna. Giosan Raveca.

Cu ajutorul acestor cursuri încerc să-i fac pe copii să crească spiritual și mai ales sufleteşte, îi învăț cum să scape de mândrie și orgoliu. Le spun de la început că nu dau premii, doar diplome de participare, cu condiţia să se ajute între ei. Drept premiu, își iau acasă o pictură realizată de ei, deoarece în 5 zile reușesc să picteze 2 icoane. Una pentru sponsor (au lăsat pentru primaria din Ciocăneşti 25 de icoane, pe care dl. primar le-a pus în muzeu) și una o iau acasă.
Succesul unei tabere este că mă apropii foarte mult de copii, încerc să mă adaptez la nivelul lor și îi rog să-mi spună Maria, pentru că în limba aramaica înseamnă „doamnă”. Iau totul ca un joc. Îi învăț cum să cânte linia de la foarte subţire la gros, deoarece monotonia nu este frumoasă. Copilul creează într-o stare de lumină și iubire, de înțelegere. Împreună susţinem pacea, dragostea și armonia. Rămânem prieteni pe viață!
La Nămăieşti Argeş, lângă celebra mănăstire, este o casă, pe care primarul comunei Valea Mare Pravăţ, dl. Ion Boncoi (membru de onoare al Fundaţiei Suflul Luminii) ne-o pune la dispoziţie cu bucurie să realizăm ateliere de arte și meserii tradiţionale, pentru copiii defavorizaţi din zonă, și nu numai. Președintele Consiliului Judeţean Argeş, dl. dr. Dan Manu ne oferă și pământul adiţional, unde vom aduce din toată țara ateliere pentru diverse meserii: olărit, ţesutul covoarelor, al fotelor, iilor, feronerie, pictură pe sticlă, prelucrarea lemnului etc.
Preşedinţi de onoare ai Fundaţiei Suflul Luminii sunt dr. Paul Ioan Grecu, fost guvernator -124 la Lions Club Dacia, România şi dr. Filofteia Pally, cercetător la Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii din Goleşti (Argeş), iar printre membrii de onoare, pe lângă Ion Boncoi, se mai numără Adina Ştefan, jurnalist, Elena Manea, chimist şi astrolog şi Ion Iosifescu, viceprimar al comunei Valea Mare Pravăţ.

MARIA CONSTANTINESCU
artist plastic, membru UAP, fondator și preşedinte al Fundatiei Suflul Luminii,
membru al Academiei de Artă Tradiţională din România

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” este purtătoare a numelui Regelui Marii Uniri și a …

Asociația ASO-EST “Educație Talent Șansă”

“EDUCAȚIA este cea mai puternică armă pe care voi o puteți folosi pentru a schimba …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: