ȘTIRI… INFORMAȚII… EVENIMENTE… (XXXIII)
1.02.1823 – Într-un memoriu, vornicul Mihail Sturdza foloseşte, pentru prima dată în viaţa politică a Ţărilor Române, noţiunea de „conservator”, pentru a desemna tendinţele marii boierimi de a păstra vechile stări de lucruri.
***
1.02.1914 – Intră în funcţiune prima instalaţie centralizată feroviară din România, pe linia București-Ploieşti.
***
1.02.1995 – România semnează, la Strasbourg, alături de alte 20 de state, convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor.
***
5.02.1861 – La Sighet, s-a înfiinţat «Asociaţia pentru cultura poporului român din Maramureş».
***
6.02.1696 – Apare, în tipografia instalată la mănăstirea Snagov, prima tiparitură: „Orânduiala slujbei Sfinţilor Constantin şi Elena”. Cartea, publicată sub îngrijirea lui Antim Ivireanul, era dedicată lui Constantin Brâncoveanu.
***
6.02.1945 – Decret-lege privind statutul naţionalităţilor, potrivit căruia toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii şi se bucură de aceleaşi drepturi civile şi politice, fără deosebire de rasă, naţionalitate, limbă sau religie. Statutul prevedea pedepsirea prin lege a manifestărilor urii de rasă sau a naţionalismului.
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro