ACASĂ / ARTICOLE / ARTE VIZUALE / Arte vizuale – ȘTEFAN ȘERBAN

Arte vizuale – ȘTEFAN ȘERBAN

ȘTEFAN ȘERBAN

Ştefan Şerban, născut la Grădiştea pe data de 5.03.1955, locuieşte şi creează la Brăila. Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, de curând a avut interesante lucrări, nu exagerez dacă le numesc „savante”, în expoziţia din Palatul Brătianu, „ultimul bastion al luptei împotriva genocidului cultural”. Se observă un stil propriu de a slăvi prin culoare evenimente, peisaje, lumea exterioară într-o lume imaginară.
„Înfăţişările ciudate” din tablourile sale nu ne fac să ne îndoim de forţa lui de creaţie, ci din contră, calitatea plastică a operelor sale artistice bate orice închipuire şi apreciere la superlativ. La deschiderea vernisajului, doi talentaţi tineri, el la harpă, ea solo voce, au delectat audienţa destul de numeroasă alcătuită din fini degustători de artă. De faţă au fost două nume de familii cu doi reprezentanţi de seamă a două fundaţii cu caracter istoricoliterar, Ion I. Brătianu şi Florian Laurenţiu Stoica. Într-un tablou al maestrului, ilustrul Ştefan Şerban, am interpretat vizual melodiile cântate ca vârfuri a unor plăcute amintiri şi senzaţii, care în acel tablou – simfonie coloristică – mi-au purtat gândirea într-un zbor imaginar printre toate formele din natură într-un univers abstract transpus de artist din lumea exterioară.
Cunoscut şi apreciat peste graniţă, este invitat în multe ţări pentru a-şi etala lucrările. Ca majoritatea oamenilor de artă, face parte din tagma celor ce nu sunt la cârma vremilor. Ca orice om cinsit, sincer şi talentat, este un „biet om sub vremi” care nu are situaţie materială să-i permită plecările în alte ţări şi pe alte continente, decât prin imaginaţia frunţii sale creatoare, izvor nesecat de aur pur în arta plastică românească, prezentă cu viitorul.
Arta sa plastică este capabilă să taie spaţiul în forme şi intervale frumoase, regulate, robuste; ca un poem colorat, concepţia sa riguroasă, dar ordonată despre lume. În tablourile sale se simte spirit şi materie condensată, care imprimă degustătorilor de artă dorinţa de a smulge esenţa artei din misterul armoniilor profunzimii gândirii sale.
Pictura artistului plastic Ştefan Şerban împinge spiritul colorat al pictorului la maximum de înţelegere, puritate, rigoare, de împliniri sufleteşti, purtătoare de inteligenţă, ambiţie, spiritualitate. Dacă ar fi să-l compar cu alţi artişti, colegi în ale artei plastice, Ştefan Şerban ar fi vulturul, iar ceilalţi, mici ciocârlii care îşi cântă micile cântece picturale printre mici nouraşi cenuşii. Două nume istorice, „Ştefan” şi „Şerban”, adunate într-un trup al artei plastice româneşti, coloană infinită de culoare, compoziţie şi desen.

VERGIL COJOCARU-COVER

 



Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Jan Leaua

Motto: Arta adună și unește oameni. – născut la 06.12.1968 în comuna Puiesti, județul Buzău …

Elena Morozan

Importantă personalitate artistică, a frumosului comportament, a bunului simț, a veseliei și a artei plastice …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: