ACASĂ / ARTICOLE / LUMEA DE AZI / INSTRUIREA ȘI FOLOSIREA CÂINELUI POLIȚIST ÎN ACTIVITATEA CRIMINALISTICĂ ȘI DE ORDINE PUBLICĂ

INSTRUIREA ȘI FOLOSIREA CÂINELUI POLIȚIST ÎN ACTIVITATEA CRIMINALISTICĂ ȘI DE ORDINE PUBLICĂ

INSTRUIREA ȘI FOLOSIREA CÂINELUI POLIȚIST
ÎN ACTIVITATEA CRIMINALISTICĂ ȘI DE ORDINE PUBLICĂ

Vedem adesea la Ştiri „isprăvile” bravilor câini poliţişti cu ajutorul cărora sunt descoperiţi şi prinşi infactori periculoşi ori găsiţi şi salvaţi oameni acoperiţi de avalanşe sau dărâmături, minunându-ne de performanţele lor. Sau filme artistice precum îndrăgita serie „B. D.” a cărei protagonist, simpaticul câinelup „Costel” însoţit de conducătorul său, plutonierul Căpşună, alias Sebastian Papaiani, participau la diferite acţiuni poliţieneşti dar şi la spectacolele demonstrative de pe Stadionul „Dinamo”, arătând măiestria patrupedului şi a dresorilor.
Folosirea câinelui poliţist de serviciu în activitatea „operativă”, preponderent criminalistică – cu prilejul cercetării la faţa locului, pentru prelucrarea urmei de miros în vederea identificării făptuitorilor sau pentru descoperirea şi prinderea evadaţilor, celor care încearcă (sau reuşesc) să treacă fraudulos frontierea, persoanelor ascunse sau dispărute etc – este de mare importanţă şi utilitate pentru organele judiciare învestite cu prevenirea şi combaterea criminalitaţii. De asemenea, câinii de serviciu, special antrenaţi, sunt folosiţi şi în alte activităţi criminalistice de căutare şi detectare a drogurilor, explozibililor, cadavrelor, scotociri în locuri greu accesibile sau periculoase etc, contribuind hotărâtor la probarea faptelor infracţionale investigate.
Pe lângă activităţile de ordin criminalistic menţionate, câinele poliţist este utilizat cu succes şi în alte misiuni specifice ale autorităţilor din cadrul Jandarmeriei, I. S. U., Poliţiei de Frontieră, Penitenciarelor etc, la însoţirea lucrătorilor la Pază şi Intervenţie, la împrăştierea turbulenţilor, intervenţii la evenimente (catastrofe) etc. Fără a intra în detalii, subliniem că în numeroase cazuri prezenţa câinelui poliţist alături de conductorul său este indispensabilă.
Numai că în spatele rezultatelor vizibile stau multe ore de pregătire şi antrenament, efort fizic şi intelectual prelungit, pasiune, dăruire şi, nu în ultimul rând, o mare dragoste faţă de prietenul necuvântător, gata să-şi sacrifice viaţa pentru „stăpânul” său.
În prezent, instruirea şi pregătirea câinilor şi conductorilor se face în Centrul Chinologic „Doctor Aurelian Greblea” din Sibiu, condus cu pricepere şi conştiinciozitate de Sergiu Tătărucă şi Viorel Poroşanu, care manageriază o echipă complexă de mari specialişti, nu doar în criminalistică, ci şi în domenii conexe, printre care psihologia animală şi medicina veterinară. Centrul Chinologic Sibiu este o unitate de elită din structura Poliţiei Române, ce se găseşte într-o zonă superbă din proximitatea Parcului Dumbrava, pe o suprafaţă de 13 ha., incluzând clădiri şi spaţii amenajate (pe specializări), care asigură funcţionarea corespunzătoare a Instituţiei. Aşezământul, cu sediul actual, a fost fondat în 1950 sub denumirea de Şcoala de Dresaj Câini, dar tradiţia creşterii şi instruirii câinilor de serviciu este mai veche, datând din perioada primului război mondial, iar din documentele de arhivă reiese că în 1933, la Oradea, a fost înfiinţat Centrul de Dresaj Câini al Jandarmeriei, care a funcţionat până în 1949, când a fost închis ca urmare a desfiinţării din motive politice a Poliţiei şi a Jandarmeriei.

După ce a trecut prin mai multe momente grele, fiind în 1957 la un pas de dispariţie, prin eforturile unor oameni inimoşi care au lucrat aici, în frunte cu întemeietorul său, medicul al cărui nume azi îl poartă, a fost repus pe picioare şi, în timp, centrul s-a modernizat treptat, fiind adus la stadiul actual, de nivel european. De altfel, de-a lungul anilor, câinii poliţişti cu însoţitorii lor au participat la numeroase concursuri internaţionale, unde au câştigat importante premii, demonstrând talentul şi valoarea românilor.
Rasele de câini care se pregătesc în Centrul Chinologic Sibiu sunt ciobănescul german (cu ponderea cea mai mare), ciobănescul belgian (malinos), labradorul, Rottweilerul şi altele. Aici, se desfăşoară o gamă largă de activităţi de înaltă calificare şi exigenţă profesională precum reproducerea supravegheată medical a câinilor, creşterea şi îngrijirea acestora, selectarea şi antrenarea lor pe specialităţi (dresajul), instruirea şi pregătirea conductorilor şi, nu în cele din urmă, expertize criminalistice odorologice (a mirosului) în laboratorul amenajat şi dotat cu tehnica necesară.
Cadrele care activează aici (profesori, instructori, personal medical şi administrativ) duc o muncă asiduă, dedicată şi dificilă, nefiind suficient a fi un competent specialist, ci şi un sufletist incurabil, căci lucrul cu câinele este cu totul aparte, ştiute fiind calităţile şi simţămintele acestui patruped fidel şi inteligent, mai loial decât mulţi semeni de-ai noştri. Instituţia prezentată colaborează profesional cu diferite organizaţii din ţară şi străinătate, pe numeroase domenii, căpătându-şi un prestigiu bine-meritat.
Folosirea corespunzătoare a câinelui poliţist în diversele activităţi criminalistice constituie adesea cheia rezolvării cazurilor judiciare cercetate.
Comuniunea dintre om şi animal, legătura interioară statornicită în timp în cadrul cuplului chinotehnic (câineconductor) reprezintă secretul succesului atât în activităţile criminalistice, cât şi în cele de altă natură.
Din afară, ne place să asistăm, ca invitaţi, la exerciţii demonstrative de pregătire tactică şi să-i admirăm pe protagonişti, dar nu trebuie uitat că în spatele acestor reprezentaţii stau multe ore de muncă, pricepere şi dăruire a unor oameni deosebiţi, decişi să continue, indiferent de greutăţi, aşa cum a făcut-o pe vremuri şi cel căruia, azi, Centrul Chinologic din Sibiu îi poartă numele, doctorul Aurelian Greblea.

HORAŢIU MĂNDĂŞESCU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

BRICS – alternativa în fața coaliției SUA – Europa

Motto: „Este încurajator să vedem entuziasmul și creșterea în interes a țărilor în curs de …

Fenomenul globalizării

O incursiune în istoria umanității Globalizarea nu are o definiție universal acceptată deoarece dinamica acetui …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: