ALEXANDRU ZANĂ
Născut în Bucureşti în anul 1971. Încă din adolescenţă, din anii de şcoală, talentul moştenit de la mama sa, pictoriţă şi om de artă, s-a manifestat prin reuşite lucrări, în special copii după picturi ale vechilor maeştri.
Cu preocupări serioase, şi-a cultivat şi dezvoltat talentul, în aşa fel încât lucrările sale şi-au cucerit un binemeritat loc în diverse expoziţii de grup. Am făcut cunoştinţă cu lucrările lui din ultimul timp. De la prima vedere par magnifice. Cu cât stai mai mult încercând să le înţelegi şi să le pătrunzi mesajul, constaţi o cromatică de invidiat, care face din tablouri adevărate minunăţii divine.
La ultima expoziţie din Complexul Cultural „Mihai Eminescu”, tablourile expuse m-au îndemnat să aştern pe hârtie pure impresii despre artist şi arta sa plastică.
Culorile lucrărilor sunt o platoşă artistică – brand al artei sale plastice. Expresiile frumoase şi cuvintele potrivite sunt prea sărace pentru a formula fraze laudative la adresa artistului plastic Alexandru Zană şi a artei sale.
Adevărate capodopere, impresionează şi sunt atractive, tablourile sale constituie frumoase amintiri cromatice de pus în ramă, deşi ele sunt deja înrămate datorită autorului. Muzicologii consideră tablourile sale adevărate concerte cromatice ce pot fi tot timpul contemporane cu viitorul.
Explozia de culoare din lucrări precum şi compoziţiile au darul de a trimite admiratorul de artă în veşnicia în care se crede că fericirea nu doarme, măreţia nu se odihneşte şi că toată fiinţa sa se va scălda într-o trainică lumină şi glorie.
Pictorul Alexandru Zană este hărăzit de Dumnezeu cu talentul; munca şi priceperea îi aparţin artistului pentru că Divinul îţi dă, dar în traistă nu-ţi bagă. Tablourile sale despre care scriu reprezintă plusul de valoare şi sunt un adaos considerabil la bogăţia umană şi spirituală. Îmi place să vizitez şi să vorbesc la expoziţiile de grup. Diferenţele între artiştii plastici şi operele lor înseamnă tezaurul de frumuseţe şi bogăţie artistică, iar nuanţele diferite ce diferenţiază un artist plastic faţă de altul fac ca expoziţiile de grup să fie atractive, interesante şi amintirile plăcute, de durată, cum a rămas în amintirea mea artistul plastic Alexandru Zană.
Expoziţiile de grup, prin temele abordate şi libertatea de exprimare, prin linii, desen şi culoare sunt o bogăţie de mare valoare artistică de neînlocuit, apreciată tot mai mult de către publicul degustător de artă, educat şi cult.
În CV-ul său, artistul Alexandru Zană se descrie cu mult talent şi cuvinte de invidiat, cu admiraţie cam aşa: „Caut să-mi dezvolt un stil propriu, să înţeleg compoziţia picturală ca pe un concert simfonic prin care caut să trezesc emoţii, caut în permanenţă acea tuşă de culoare, acele linii care pot exprima mai mult decât întregul tablou şi care pot vibra în cutia de rezonanţă ceea ce am căutat mulţi ani şi în sfârşit am găsit”.
Arta plastică a artistului Alexandru Zană este „un descântec sfânt de tăria unui leac” care, ca şi produsele unui stup de bună calitate – propolisul şi pastura – ne pot schimba viaţa numai în bine. Omul are doi ochi, unul vede, celălalt simte. Artistul Alexandru Zană vede şi simte deopotrivă cu ambii ochi. Deşi se zice că adevărul are culoarea gri, pentru domnul Zană, Dumnezeu să-i dea viaţă îndelungată, adevărul este colorat în mii de culori care întrec orice închipuire.
Arta plastică a lui Alexandru Zană, ca şi cuvântul, este mai puternică decât orice armă inventată de om.
VERGIL COJOCARU- COVER
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro