LUCRURI DE STIUT
1. Cele mai cunoscute cărţi inspirate de România sunt „Castelul din Carpaţi”, scrisă de Jules Verne, şi „Dracula” lui Bram Stocker.
2. România este a noua cea mai mare producătoare de vin din lume.
3. Bancnota de 10 bani, emisă în 1917, este cea mai mică bancnotă printată vreodată (dimensiuni 27,5 x 38 mm )
4. Motorul avionului cu reacţie a fost inventat, în 1910, de Henri Coandă, un inventator născut la Bucureşti.
5. Bucureştiul deţine locul al patrulea în topul european al vitezei medii de conectare la internet
6. Soprana Alma Gluck, prima artistă lirică ce a reuşit să vândă un million de discuri, s-a născut la Bucureşti, în data de 11 mai 1884
7. Braşovul este casa uneia dintre cele mai mari biserici gotice (Biserica Neagră-nr.) situate între Viena, în Austria, şi Istanbul , Turcia
8. Castelul Peleş a fost primul castel european luminat în întregime de curent electric. Electricitatea a fost produsă de propria centrală a palatului, iar sistemul de încălzire, construit în 1888, este încă funcţional şi este folosit şi în ziua de azi.
9. Al doilea cel mai mare gheţar subteran, de la Scărişoara, se află în Munţii Bihor, în România. Are un volum de 75.000 de metri cubi şi numără3.500 de ani.
10. Vampirul Contele Dracula, creat de Bram Stoker, a fost inspirat de prinţul român Vlad Ţepeş, cunoscut ca Vlad the Impaler pentru că îşi trăgea duşmanii în ţeapă şi îi lăsa pe marginea drumului.
11. Oraşul Timişoara a devenit, în 1889, primul din Europa care a introdus iluminatul electric stradal.
12. Timişoara a fost şi primul oraş european care a introdus, în 1869, tramvaiele trase de cai.
13. Stiloul a fost inventat de craioveanul Petrache Poenaru, care a trait între 1799-1875, şi a fost patentat în mai 1827
14. Cea mai înaltă biserică de lemn din lume şi a doua cea mai înaltă structură din lemn din Europa se găseşte la Săpânţa Peri, în nord-vestul României, în Maramureş. Are o cruce cu o înălţime de şapte metri, care cântăreşte 400 de kilograme, în vârful edificiului de 78 de metri.
15. Mini-serialul de televiziune american „Hatfields & McCoys”, cu actorii Kevin Costner şi Bill Paxton, s-a filmat în România
16. Omul de ştiinţă care a descoperit insulina a fost Nicolae Paulescu, un român, care a botezat-o iniţial pancreină. Chiar dacă doi cercetători canadieni au primit premiul Nobel, în 1923, pentru studiul insulinei, munca de pionierat făcută de Paulescu în domeniul diabetului a fost pe deplin recunoscută.
17. Filmul ”Could Mountain” s-a filmat în România
18. Canalul Dunăre – Marea Neagră, din sud-estul României, este a treia cea mai lungă rută navigabilă făcută de mâna omului, după Suez şi Canalul Panama.
19. Cele mai timpurii fosile ale lui homo sapiens de pe teritoriul Europei, cunoscute până în prezent, au fost descoperite în 2002, în sud-vestul României, în Peştera Oaselor. Vechimea fosilelor este estimată între 37.800 şi 42.000 de ani.
20. Biserica Unitariană a fost fondată în Transilvania, unde s-a născut Francis David, în 1510 .
21.Oraşul Constanţa din ziua de azi a fost asociat, în vechime, cu legenda Iason şi Argonauţii, care s-au îmbarcat într-o călătorie lungă din Grecia către actuala Georgie, de-a lungul coastei Mării Negre, în căutarea Lânii de Aur.
22. Munţii Carpaţi adăpostesc una dintre cele mai mari păduri virgine din Europa, în adâncurile căreia sălăşuiesc 400 de specii de mamifere, inclusiv capra neagră românească. Aproape 60% din populaţia de urşi bruni din Europa trăieşte în Munţii Carpaţi.
23. Limba română are o vechime de 1.700 de ani
24. Biserica Neagră din Braşov deţine cea mai mare orgă din Europa, cu 4.000 de tuburi. Tot aici se găseşte şi cel mai mare clopot din România, care cântăreşte 6.3 tone.
25. Fluviul Dunărea se întinde pe 2.860 de kilometri de la punctul din care izvorăşte, în Pădurea Neagră din Germania , până la Marea Neagră. Chair înainte să ajungă la mare formează a doua cea mai mare şi mai bine conservată deltă din Europa: 5.050 de kilometri pătraţi de râuri, canale, insule de stuf şi mlaştini.
26. Actorul care a interpretat pentru prima dată rolul lui Tarzan a fost românul Johnny Weissmuller, care a jucat în filmul „Trazan, omul maimuţă”,în 1932.
27. Statuia regelui dac Decebal, săpată în malul stancos al Dunării, este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa: 55 de metri.
28. România este cunoscută pentru că are una dintre cele mai mari populaţii de ţigani din Europa.
29. Inventatorul român Traian Vuia a fost primul european care a construit şi a zburat cu un aeroplan automobil autopropulsat, cu aripi fixe, la 18 martie 1906.
30. Prima notă de 10 de la Jocurile Olimpice de Gimnastică a fost obţinută de gimnasta Nadia Comăneci din România. Nota a fost primită după evoluţia de la Montreal, în Canada , în 1976.
31. Numele România vine din cuvântul latin „romanus”, care înseamnă cetăţean al Imperiului Roman.
32. Mănăstirea Voroneţ din Moldova este considerată varianta românească a Capelei Sixtine.
33. Trei tăbliţe din lut, din jurul anului 5.300 înainte de Hristos, descoperite lângă satul Tărtăria, în centrul României, au iscat discuţii aprinse între arheologi, printre aceştia fiind şi unii care susţin că simbolurile ar reprezenta cea mai veche formă de scriere din lume
34. Palatul Parlamentului din Bucureşti este a doua cea mai mare clădire din lume, după cea a Pentagonului din SUA.
VICTORIA MILESCU
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro