ACASĂ / ARTICOLE / ARTE VIZUALE / Arte vizuale – MARIA PARASCAN

Arte vizuale – MARIA PARASCAN

MARIA PARASCAN

Este un monument de magie artistică pe care l-am întâlnit în Biblioteca Academiei Române într-o zi a lunii aprilie 2018.
Artista plastică Maria Parascan, adevărată ființă de lumină, cu o energie artistică pură, așterne pe pânză în infinite nunațe de culoare chipuri de personalități regale atât din țara noastră, cât și din lume, ca omagiu și recunoștință pentru rolul lor în istorie.
Ultimul țar al Rusiei, Regina Maria a României, majestatea sa Regele Mihai, peisaje, compoziții, naturi, flori, locuri istorice alcătuiesc în sala de expoziții a Bibliotecii Academiei Române un omagiu adus centenarului Marii Uniri de la 1918, sub minunata găselniță intitulată „O sută de clipe de culoare”. Întreaga expoziție a artistei, delicata și gingașa Maria Parascan, suflet proaspăt și pur, care vibrează prin simfonia cromatică a fiecărui tablou expus, este o bucurie. Expoziția pe care am vizitat-o a lăsat asupra mea ca esență a superiorizării artei și culturii artistice – lărgimea general umană a orizontului inspirator de gânduri a artistei plastice Maria Parascan, demnă conducătoare care înnobilează stări sufletești, iar creațiile sale din suflet pentru suflete vor fi etern valabile.
Cu o finețe și mlădiere originale, coloristica neîntrecută, atât ideea sa în pictură cât și formele și portretele pictate alcătuiesc o lume aparte, cu un substrat sufletesc ce îndeamnă gândirea admiratorilor și privitorilor de artă a o aprecia pe Maria Parascan drept o creatoare roditoare de forme și idei artistice independente cu eterna valabilitate umană. Arta sa răsfrânge în sufletul tuturor ideile, spiritul, viața, smulse cu pensula și culoare din lumina eternă.
Patima prețuirii mele pentru artă și artiști constă în faptul că nu mă pot apropia de activitatea artistică a confraților mei decât folosind cuvinte potrivite, expresii frumoase și afirmații laudative. Numai în felul acesta voi putea publica lucrarea „Cartea amintirilor – Loc de întâlnire a excelențelor”. O mulțumire din suflet deschisă sau o simplă laudă sunt mult mai nimerite decât alte forme de recunoștință precum banii sau alte obiecte de valoare.
O critică nefavorabilă ar însemna un eșec, nu de natură să mobilizeze ci să-i sperie pe artiști.
Sunt mulțumit ca am întâlnit un artist plastic, Maria Parascan, care s-a străduit să dea valoare artistică și istorică prin imagini care exprimă cu sinceritate personalități și lumea așa cum o vede, având farmecul individualității creației în dorința de a se face înțeleasă și apreciată.
Rămânând în dimensiunile clasice ale limbajului plastic, are calitatea de a-i convinge pe admiratorii artei sale de profunzimea abordărilor, având capacitatea de a asimila o vizualitate proprie contemporaneității. Expoziția din Biblioteca Academiei Române a Mariei Parascan reușește să individualizeze o creație prin cunoaștere și o atitudine intelectuală profundă. Arta sa plastică exprimă limpede și cu demnitate esența expresiei plastice, semn al unei relații subtile a ființei sale cu divinitatea. Operele sale plastice sunt mărturii, documente artistice inegalabile asupra celor mai mari personalități ale țării noastre și nu numai, care vor îmbogăți viitorul care o vor ajuta și propulsa ca să fie contemporană cu viitorul.
Câteva momente de magie artistică pe care le-am petrecut în Biblioteca Academiei Române printre picturile artistei, într-o zi de aprilie a anului 2018, m-au făcut să mă găsesc, într-adevăr, în cea mai mare armonie și satisfacție, care. după nu foarte multă meditație, m-au determinat să aștern pe hârtie aceste umile și banale impresii care nu vor ajunge niciodată la nivelul creațiilor brand artistic Maria Parascan, căreia i-am mai văzut expoziții personale și la Ateneul Român, și la Cercul Național Militar.

Profesor pictor VERGIL COJOCARU – COVER

 






Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Jan Leaua

Motto: Arta adună și unește oameni. – născut la 06.12.1968 în comuna Puiesti, județul Buzău …

Elena Morozan

Importantă personalitate artistică, a frumosului comportament, a bunului simț, a veseliei și a artei plastice …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: