ACASĂ / ARTICOLE / ÎN GRADINA LUI ACADEMOS / EXPOZIȚIA DE STAMPE JAPONEZE

EXPOZIȚIA DE STAMPE JAPONEZE

EXPOZIȚIA DE STAMPE JAPONEZE

Marți, 12 iunie, în foyerele Sălii Studio din incinta Teatrului Național, a avut loc vernisajul primei expoziții de stampe japoneze, actori și scene de teatru Kabuki, de la noi din țară. Expoziția a fost organizată de Societatea de avocați Șerban și Asociații în parteneriat cu Teatrul Național, curator Cosmin Nasui. Cele 140 de stampe expuse fac parte din colecția particulară a avocatului Gheorghe Șerban, care numără 1000 de stampe achiziționate de-a lungul vremii, cu lucrări executate de peste 50 de artiști japonezi începând de la sfârșitul secolului al XVII-lea și continuând cu secolele al XVIII-lea, al XIX-lea și al XX-lea.
Teatrul Kabuki a fost subiectul preferat de cele mai importante școli de artiști japonezi din istoria acestora, care s-au găsit și în expoziție precum și într-un album care a apărut ulterior. În cuvântul pe care l-a ținut domnul Gheorghe Șerban, a făcut un scurt istoric al modului în care s-a răspândit în lume acest gen de picturi.
La sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul celui de al XVIII-lea, a luat naștere un cartier numit ECO, în care s-au adunat gheișe, actori, scriitori, artiști; era un cartier al veseliei și al artei flotante. Aici a luat naștere pictura pe tablete de lemn de cireș, apoi pe carnete de hârtie. Japonia trimitea în lume diverse obiecte de artă care erau împachetate în hârtii pe care erau asemenea picturi, și așa au fost descoperite în Europa. Impresioniști ca Renoir, Monet, Van Gogh au fost influențați de această artă.
La sfârșitul secolului al XVIII-lea colecția de picturi din cartierul respectiv a ars, într-un incendiu. Urmașii au încercat să o refacă.
Pe cele 8 monitoare plasate în foyere au rulat, până în 30 iunie, la închiderea expoziției, informații despre pictorii expuși și alte prețioase amănunte. Iar în ziua de 19 iunie a avut loc, în Sala Studio, o reprezentație a Teatrului Yamamoto din Osaka.

BEATRICE KISELEFF

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Ghițeanu Ecaterina (Nineta)

Motto: Cuvintele rămân pentru totdeauna mai ales când se adresează între doi Oameni. Când discuți …

Prini Adelmo

Artistul plastic Prini Adelmo, al cărui talent se desfășoară continuu și în cote din ce …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: