ACASĂ / ARTICOLE / ÎN GRADINA LUI ACADEMOS / CARTEA AMINTIRILOR, LOC DE ÎNTÂLNIRE A EXCELENŢELOR (XII)

CARTEA AMINTIRILOR, LOC DE ÎNTÂLNIRE A EXCELENŢELOR (XII)

CARTEA AMINTIRILOR,
LOC DE ÎNTÂLNIRE A EXCELENŢELOR (XII)

În numărul din august 2018 al revistei „Independența Română-Independența prin cultură” redăm câteva pasaje despre următorii artiști plastici:

Elias Enache. La vernisajul de pictură al doamnei Iuliana Enache, în ziua de 31 mai 2018, într-o sală de expoziții din București, subsemnatul am „întâlnit” două domenii ale artei plastice: pictura și sculptura, în care și-au manifestat talentul, imaginația și îndemânarea picturală și sculpturală două generații: mama Iuliana și fiul Elias, în vârstă de 15 ani.
Pentru reușita în pictură a Iulianei Enache am vorbit destul de mult, citind ceea ce scrisesem cu o noapte înainte. Despre exponatele sculpturale expuse de Elias Enache, în vârstă de 15 ani, am spus câteva remarcabile cuvinte. Reușita celor două sculpturi, un bust care reprezintă chiar pe artist și un basorelief care redă Pasărea Înțelepciunii – o bufniță. Concretul organizării plastice a materiei prelucrate a lăsat asupra mea acea expresie a perfecțiunii, în speranța că-l bucur pe autorul Elias Enache și nu-l voi supăra pe creatorul ceresc, voi înclina către potrivita afirmație de „expresie a unei divine perfecțiuni” abstractă în esența ei, însă evidentă prin maturitatea tinereții unui viitor sculptor, care a reușit să redea cu atâta savoare în sculptură imagini artistice pe care mulți sculptori consacrați cu greu le reușesc, în urma unui îndelungat zbucium sau naștere prin dimensiunea uriașă a sufletului unei sculpturalități, care explodează prin splendoare.
Fără studii de arte plastice, cele două sculpturi ale tânărului de 15 ani Elias Enache pun într-o evidentă pozitivă o „neliniște clocotitoare” creatoare a personalității sale de forța pură a unui viitor mare artist. Alături de tânărul Elias Enache, simți cum energia gestului său artistic închide în sine sonorități, iar senzația spontaneității dă conștiință momentului întâlnirii. Relația perfectă dintre expresia chipului sculptat – autobust – și atitudinea cordială a tânărului sculptor este esențială și emoționantă prin sensibilitatea și simplificarea expresivă a formelor.
Modernitatea limbajului său plastic cu un bogat potențial artistic este o spiritualitate capabilă de a purta propria individualitate a lui Elias Enache pe scena artistică contemporană. În urma discuției cu Elias Enache și a aprecierii publicului pe fața viitorului artist vizual am remarcat zâmbetul victorios al bucuriei, că dorințele i s-au împlinit.
Așa să-i ajute Dumnezeu!
Șansa afirmării nu este numai noroc. O muncă grea, continuă, mereu în competiție cu el, însă și alți confrați în creativitatea artistică îi vor asigura contemporaneitatea cu viitorul.

Atena Corlăteanu. Nu cu mult timp în urmă scriam despre artista plastică Atena Corlăteanu, de profesie inginer constructor, doctor în științe tehnice, că pictura sa lasă impresia de o prospețime care te învăluie de liniște și afectivitate.
Cu ușurință, toate acumulările mai multor tinereți se observă în calitatea picturilor sale cu tematici diferite: peisaje, flori, interioare, case, subiecte maritime.
Preocupările în domeniul artei plastice au dus-o în posesia unei expresii superioare atât în sfera limbajului coloristic cât și a conținutului și a desenului. Artista, de o modestie rară cum numai un artist autentic poate fi, își dăruiește tablourile celor dragi, prietenilor sau unor instituții pentru a le înfrumuseța viața, neprecupețind niciun efort ca prin căldura sufletului său să convingă semenii să fie atenți la lucrurile care ne înconjoară, în mijlocul cărora există frumuseți în care ne creăm existența.
Prin desen, culoare, compoziție, artista plastică Atena Corlăteanu are inteligența și capacitatea creatoare de a compune din lumi și aspecte diferite puncte esențiale de comunicare cromatică și spiritualitate deosebită. Viața sa artistică este un tulburător parcurs al unei mari iubiri, frumosul, pe care cu ușurință îl trece de la culoare așternută pe pânză în sufletele admiratorilor artei sale plastice. Opera sa realizată cu profunzime și gravitate de-a lungul întinsei vieți, a anilor enumărați, i-a adus multe și minuțioase împliniri prin expozițiile de grup și individuale.
În dorința de atinge performanțe artistice, artista Atena Corlăteanu susține continuu efortul creator participând cu elan și succes în toate acțiunile artistico-plastice care se organizează căutând să fie în permanență contemporană cu viitorul.

Ecaterina Niță Simtea. În urma unui vernisaj, la care cu plăcere și adâncă înțelegere am sorbit aprecierile verbale ale cunoscutului om de artă și cultură Alexandru Ghildus, am făcut cunoștință cu pictorița Ecaterina Niță Simtea.
Prin tablourile expuse, artista a reușit să transmită iubitorilor de artă prezenți savoarea lumii copilăriei și a peisajelor în care și-a dus existența. Casele pictate, care au lăsat prin gesturi colorate artistic o mare experiență a artistei în fața șevaletului, m-au învățat să privesc și să observ ambianța în care trăim. Bazată pe o fină observație, doamna Ecaterina Niță Simtea reușește să redea prin imaginea caselor românești îmbătrânite prospețimea redescoperirii autenticității poporului nostru, de care artista este foarte mândră, ca de fapt toți cei care sunt capabili a-și da viața pentru un viitor demn al generațiilor ce vor veni după noi.
În tablourile cu case are capacitatea de a articula elementele fundamentale ale unei tradiții în construcții cu modernitatea timpului; cu ajutorul planurilor imaginare se pot construi adevărate muzee ale satului tradițional românesc. Arta sa plastică, plămădită doar din dragoste și dor, e cântec și descântec întrupat în vrajă de niște mâini fermecătoare în destăinuire sub privirea ochilor inteligenți și pătrunzători, potopitoare izvoare de lumină și iubire.
Prin zâmbetul și generozitatea sa topește orice tristețe. Ca o rază de soare însoțește bucuriile extaziate, iar îmbrățișările sale de mamă și bunică sunt adevărata avere a nepoatelor în care artista plastică Ecaterina Niță Simtea redescoperă în ele universul. Prin arta sa, artista a reușit să-și construiască propria dimensiune spirituală să opereze într-un plan al vizualității care este numai meritul său.

Păunița Ionescu. Când se pierde în visări, artista plastică, în ultimul timp personaj ce apare pe posturi TV, se desprinde de lume, pictând și desenând în timp ce ascultă armonii cromatice sub forma melodiilor simfonice, care umplu inima și liniștesc sufletul.
Peisajele sale, adevărate îmbrățișări în răsărit, a razelor de soare în pacea și armonia lor, parcă râd.
În portrete simți cum sufletul tresare în a vorbelor splendoare și frica de singurătate ca o nălucă dispare. Lucrările sale plastice încântă sufletul și frământă mintea, îmbrăcând izbânda vieți ca pe o haină colorată într-o minunată taină.
Ochiul său de artist plastic de istețime feminină este foarte atent la detalii ce individualizează lumea în care trăiește; prin redarea identității locului și prin absorbția din natură transmite frumoase și încântătoare asocieri emoționale.
După cum o cunosc pe artista plastică Păunița Ionescu, din mai multe expoziții de grup și convorbiri directe, este capabilă să vadă în întuneric și să respire în vid cu ochii minții sale larg deschiși. Slujește arta, încrederea în semeni și prietenia cu adorare și iubire, crezând cu putere că numai prin pace, bună înțelegere și respect oamenii pot ajunge spiritualicește să guste din Dumnezeu, iar inima și mintea tuturor să devină altar pentru închinăciune.
Doamna Păunița Ionescu este un potențial angajat al artelor, o expresie importantă a picturalității bine regăsită prin propria sa valoare. Știe că omul este trecător pe acest pământ și de aceea ascultă mereu duhul care amintește să lăsăm urme frumoase pe unde am trecut, ceea ce Păunița Ionescu a făcut!
Doi urmași, fiul Roberto Ionescu și nepotul Ștefan Alin Ionescu – absolvenți de arte plastice continuă profesia dinstinsei Doamne Păunița Ionescu.

Prof. Pictor Vergil Cojocaru-COVER
Expune fragmente, cuvinte potrivite, expresii frumoase și afirmații laudative
despre artiștii plastici ce vor apărea în „Cartea amintirilor – loc întâlnire
a excelențelor”, lucrare ce se află în culegere la tipografie

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Ghițeanu Ecaterina (Nineta)

Motto: Cuvintele rămân pentru totdeauna mai ales când se adresează între doi Oameni. Când discuți …

Prini Adelmo

Artistul plastic Prini Adelmo, al cărui talent se desfășoară continuu și în cote din ce …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: