ACASĂ / ARTICOLE / RESTITUIRI / ACASĂ LA POETUL INIMILOR NOASTRE – IN MEMORIAM DUMITRU DUMITRICĂ

ACASĂ LA POETUL INIMILOR NOASTRE – IN MEMORIAM DUMITRU DUMITRICĂ

ACASĂ LA POETUL INIMILOR NOASTRE
– IN MEMORIAM DUMITRU DUMITRICĂ –

„Mă agăț de tine, poezie Ca un copil de poala mumii”…
(Al. Philippide – „În vuietul vremii”)

Rar mi-a fost dat să simt transpusă în locul cel mai drag sufletului, numit atât de natural „acasă”, frumusețea din sufletul celui ce îl însuflețeste, ca la poetul inimilor noastre, Dumitru Dumitrică, din Bolintin Deal. Cei 60 de invitați să ia parte la lansarea celui mai recent volum de poezii al său, „În murmurul Sabarului”, au ținut să se bucure de acest moment de sărbătoare alături de poet; pășind în curtea casei acestuia inundată de flori și verdeață, în care ramurile sălciilor pletoase aplecate ca într-o reverență simbolizau parcă brațele poetului, poftindu-ne în acel rai, neînchipuit de frumos, nu știau ce să creadă. Prea era frumos ca să fie adevărat… și totuși era cât se poate de adevărat. Toți am vizitat apoi camera de lucru a poetului, înțesată de amintiri dragi, fotografii, cărți dăruite de confrați, bustul lui Eminescu tânăr sculptat de poet, cărțile poetului, nu puține la număr, uimindu-ne pur și simplu.
Înțeleapta zicere, cum că „omul sfințeste locul”, și-a aflat aici cea mai convingătoare întruchipare.
Au fost prezenți scriitori și critici literari de prestigiu, actori, artiști plastici, directori de edituri și reviste literare, reprezentanți ai postului de televiziune „Valahia” din Giurgiu, care au filmat aspecte de la această manifestare, cu accent pe luările de cuvânt ale celor care s-au referit la cartea „În murmurul Sabarului” și „Răsărit de Luceafăr”, apariție singulară (un întreg volum dedicat poetului național). Cartea s-a bucurat de elogii meritate ale cunoscuților poeți George Alboiu și Lucian Avramescu, lecturate și comentate de scriitorul Geo Călugăru. Referiri pertinente la conținutul volumului menționat, cât și la nivelul de înaltă exigență la care a fost realizat, cu exemplificările de rigoare, au fost făcute de criticul literar Emil Lungeanu, istoricul literar Floarea Necșoiu, actorul și scriitorul Ion Gh. Arcudeanu, poetul Ion C. Ștefan. Scriitorul Nicolae Dan Fruntelată a citit o superbă consemnare a sa, referitoare la poet și la un volum anterior de poezii, „Albastrule cer, albastrule cer…”. Consemnarea sa a apărut în Revista „Sud” – 5-6, mai/iunie 2006, din care citez: „… Dumitru Dumitirică e obsedat de iarnă, de vânt și de albastrul cerului.
Copiii din Bolintin au boala albastră, nu, Doamne ferește, cumplita boală a inimii de copil, ci boala albastrului cer pe care-l poartă în ochi ca niște cavaleri ai Sudului”. Am remarcat în mod deosebit prezența domnului Ștefan Crudu, secretar general de redacție al Revistei „Sud”, ce apare la Bolintinul din Vale. Și-au mai exprimat opiniile prof. univ. Gheorghe Țiclete, scriitorul Jean Andreiță, Marian Dumitru, senior-editor la Revista „Cronica Timpului”, pictorul Tudor Meiloiu, epigramistul Nicușor Constantinescu, autorul prefaței cărții lansate, Nicolae Roșu, care, pe lângă aprecieri referitoare la volumul lansat, a făcut și o invitație celor prezenți la o manifestare literar-artistică a editurii pe care o conduce… Cuvinte de aleasă prețuire a rostit și poeta Doina Bârcă, secretar-literar al Fundației Literar- Istorice „Stoika”, precum și scriitorul Dan Gâju, redactorul-șef al revistei „Pro Arme”, a M.A.P.N. Venit tocmai de la Lugoj, pentru a fi alături de prietenul său Dumitru Dumitrică, apreciatul cantautor Vasile Gondoci a încântat auditoriul interpretând un buchet de cântece compuse de domnia sa pe textele poetice ale lui Dumitru Dumitrică.
Preotul Dumitru Anton, din Bolintin Deal, apreciindu-i talentul de poet, a ținut să-l elogieze și pentru implicarea nemijlocită în înălțarea noii biserici din comună. Unii dintre noi și-au amintit lansările de carte ale poetului (destule) în biserica unde enoriașii le-au primit cu mare bucurie.
Strălucitoare, ca de obicei, actrița Doina Ghițescu a fost o moderatoare inspirată a celor petrecute în această zi binecuvântată de Dumnezeu, cu un cer senin și cu o vreme agrementată de o temperatură agreabilă, dacă ne gândim că doar cu două zile mai înainte neam aflat la distanță de o frunză de… un cod portocaliu de vreme extremă.
E clar că Dumnezeu iubește poeții… Sentimentul tonic, ce m-a animat pe toată durata întâlnirii de suflet, de acasă de la Dumitru Dumitrică, și-a găsit în inima mea următoarea întruchipare sonoră, cu care îmi închei relatarea: „Spun cântec și/Roua crește în iarbă,/ Să bea ciocrârlia/Ostenind către soare,/Când ne desprindem/De vise/ Și ne înconjurăm frunțile/Cu laurii încrederii/Și roua/Devine privire…”.

GEO CĂLUGĂRU
Membru U.S.R

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Nicolae Crevedia poet al Câmpiei Dunărene

În 2020 documentându-mă despre Monumentul eroilor din Comuna Crevedia, printre multe alte aspecte am găsit …

Societatea Istorică Iuliu Barasch

Nicolae Bălcescu scria prof. univ. dr. Nichita Adăniloaie în Societății de Științe din România publicată …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: