ACASĂ / ARTICOLE / SPORT / TRUPA MOŞOIANU – COLOANA DE ŞAPTE PERSOANE

TRUPA MOŞOIANU – COLOANA DE ŞAPTE PERSOANE

TRUPA MOŞOIANU
– COLOANA DE ŞAPTE PERSOANE –

 

Mosoianu
 

 

Circul a fost şi rămâne una dintre cele mai vechi forme de divertisment, în care curajul, imaginaţia şi dăruirea fac parte din viaţă

 

 

Cuvântul „circus”, în latină, provine din grecescul „kircos”, care înseamnă „cerc, inel”, definind, astfel, spaţiul cu această formă în care se desfăşurau manifestări specifice în perioada de glorie a Imperiului Roman. Primul circ din Roma a fost „Circus Maximus”, el reprezentând una dintre cele mai accesibile şi îndrăgite forme de divertisment.
Romanii, adunaţi în tribunele circului, îi aclamau pe sclavii care se luptau cu animalele sălbatice pentru a-şi recăpăta libertatea; urmăreau luptele gladiatorilor şi îi încurajau pe cei care conduceau carele în jurul arenei; urmăreau cu interes spectacolul oferit de acrobaţi.
După căderea Imperiului Roman şi la începutul Evului Mediu, spectacolele de circ au fost prezente, mai departe, în Europa, acrobaţii organizaţi în grupuri călătorind şi ţinând reprezentaţii, mai ales în târguri.
În anul 1866, Louis Soullier este cel care a introdus în circul european elemente de acrobatică inspirate de la poporul chinez, acrobaţia devenind unul dintre elementele de bază ale spectacolelor de circ.
Acrobaţia se regăseşte în tradiţiile mai multor culturi.
De exemplu, în istoria Chinei, în timpul dinastiei Han (206 î.Hr.-220 d.Hr.), acrobaţii erau foarte apreciaţi pentru participarea la sărbătorile recoltelor.
Istoria circului românesc a început în anul 1874, la Bucureşti, când a luat fiinţă Circul „SOLDI”, primul circ autohton, pe locul Berăriei „Gambrinus”, înfiinţată de I. L. Caragiale.
Perioada dintre 1960-1970 a fost benefică dezvoltării artei acrobatice, acrobaţii români, foarte apreciaţi de spectatori, remarcându-se pe scenele multor ţări ca talentaţi artişti în spectacole de mare anvergură.
Trupa „MOŞOIANU” face parte din familia de artişti acrobaţi ale căror stele strălucesc pe bolta circului românesc şi internaţional, cucerind aplauze care au făcut înconjurul lumii, au câştigat numeroase premii, adevăraţi mesageri ai valorii şi talentului poporului român.
Redacţia revistei „Independenţa Română” – Independenţa prin cultură mulţumeşte artistului acrobat Gabriel Moşoianu pentru că a acceptat propunerea de a oferi cititorilor noştri propriile mărturisiri, crâmpeie din viaţa vestitei trupe de acrobaţi – TRUPA „MOŞOIANU”.

1

„Am venit în Circul de Stat odată cu înfiinţarea lui, în anul 1954, de pe băncile Institutului de Cultură Fizică şi Sport, împreună cu alţi gimnaşti. Pe parcursul anilor m-am specializat în cele mai grele numere pe care circul le prezenta marelui public: trapez, acrobaţii la basculă şi numere de acrobaţii în cupola circului. În disciplina în care am lucrat şi actualmente sunt maestru acrobat, salturi la basculă (trambulină) şi bara mobilă. Am întrecut TOATE CIRCURILE DIN LUME – fiind primii în istoria circului mondial care am făcut celebra COLOANĂ DE 7 (ŞAPTE) PERSOANE şi TRIPLU ŞURUB CU REVENIRE PE BARA MOBILĂ cu diametrul de 3 cm fără centura de siguranţă – lucru neegalat până în prezent de nimeni.
Cu Circul, pe parcursul anilor, am lucrat în mai toate oraşele ţării noastre şi din 1957 am început turneele în China, Mongolia, Bulgaria, Cehoslovacia.
Din anul 1970, am continuat turneele în Israel -7 luni, în S.U.A. – 7 ani, în Germania – 2 ani, în Franţa – 3 ani, în fosta U.R.S.S. – 6 ani, în America de Sud – 11 ani, etc.
În majoritatea turneelor occidentale am primit o sumă infimă de 5-9 dolari/zi şi restul am depus Statului Român şi în 1984-1985 am fost nevoiţi să dăm 275$ lunar de persoană, pentru cadrele pe care România le forma în exterior.
Cele mai importante distincţii obţinute de mine sunt:
– Medalia de Aur a Festivalului de Circ de la Rio de Janeiro,
– Trofeul „Leul de Aur”, în Argentina,
– Diploma de Artist Emerit al Circului Naţional Italian „Orlando Orfei”,
– Medalia de Aur a celei de-a 100-a Aniversare a Circului Polonez, cu ocazia „Festivalului Internaţional” organizat de acest circ,
– Cheia de Aur a Oraşului Briansk din fosta U.R.S.S. şi Medalia Jubiliară a 1000-a Aniversare în cadru festiv şi o serie de diplome din partea deputaţilor poporului pentru merite deosebite aduse în viaţa culturală a oraşului Briansk, la deschiderea Spartachiadei Popoarelor din fosta U.R.S.S., pe stadion am depistat orice încercare de înălţime la acrobaţii la basculă care s-a executat vreodată.

3

De Trei Ori Trupa Moşoianu a apărut în Cartea Recordurilor „Guiness Book”. Ultima oară am fost inclus în această enciclopedie ce apare pe continentul sud-american în 1998, iar în anul 1999, în luna septembrie, în oraşul Porto Alegre, Statul Rio Grande de Sud situat pe coasta Atlanticului, cu o populaţie de 1.700.000 locuitori, am dedicat recordul nostru acestui superb oraş.
Oficialităţile acestui oraş au înălţat un monument trupei noastre, împreună cu consulul onorific al României, Excelenţa sa, domnul EMILIO CIOBA, care a sponsorizat acest eveniment. Monumentul este amplasat în Parcul Marinei având o placă omagială scrisă în relief cu numele ţării noastre „ROMÂNIA” şi numele componenţilor trupei.

2

În anul 1985, în capitala Statelor Unite, Washington, am fost selecţionaţi să prezentăm recordul mondial „COLOANA DE 7 PERSOANE” în prezenţa preşedintelui de atunci, RONALD REAGAN, iar după spectacol preşedintele ne-a felicitat şi, pe un poster al trupei Moşoianu, a scris: „Pentru familia Moşoianu mulţumiri şi admiraţii” şi s-a semnat. Am mai primit felicitări şi din partea Familiei Nixon, de la senatorul pe atunci Edward Kennedy, Kenny Rogers, Tom Jones, etc… În China am fost felicitaţi de Preşedintele Mao Tze Dung, Chu En Lai şi Li Sinyan, de asemenea, de diferite personalităţi, ambasadori, consuli, miniştri, etc…
La Madison Square Garden, în New York, în cea mai mare sală de spectacole din lume (25.000 locuri) am dat reprezentaţii timp de 6 luni în cei 7 ani de turneu în S.U.A., lucru unicat pentru un artist de circ. O surpriză plăcută şi de neuitat a fost aceea din Rio de Janeiro, când doamna Ileana Cotrubaş, care a asistat la spectacol, ne-a felicitat şi ne-a lăsat o scrisoare de mulţumire şi felicitări, afirmând că este mândră că face parte din acest popor plin de talente.
În luna noiembrie 2002, în cadrul emisiunii „SURPRIZE, SURPRIZE”, am primit DIPLOMA DE EXCELENŢĂ ŞI PLACHETA DE AUR A CONSILIULUI LOCAL AL SECTORULUI 2, BUCUREŞTI „pentru nobila şi neobosita trudă cu care slujesc lumea minunată a circului românesc şi ca mesager al imaginii ţării noastre în lume”, înmânată personal de Domnul Primar al Sectorului 2, Neculai Onţanu.
În luna Ianuarie 2003, în cadrul spectacolelor Galele Circului Românesc, am primit, în cadru festiv, „DIPLOMA PENTRU ÎNTREAGA ACTIVITATE ARTISTICĂ ÎN ARTA CIRCULUI”.
La Galele Premiilor Uniter, din anul 2006, ediţia a XV-a, am obţinut „PREMIUL SPECIAL PENTRU SPECTACOLUL DE CIRC”.

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

După opt ani de așteptare, România e din nou la Euro

După opt ani de așteptare, România e din nou la Euro Echipa națională de fotbal …

Ștefan Barbu primul fotbalist arădean, golgheter al României

Ştefan Barbu s-a născut la Arad, în ziua de 2 martie 1908. A jucat la …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: