ACASĂ / ARTICOLE / FUNDAȚII - ASOCIAȚII / CIADO ROMÂNIA – ETALON AL SOCIETĂȚII CIVILE ROMÂNEȘTI

CIADO ROMÂNIA – ETALON AL SOCIETĂȚII CIVILE ROMÂNEȘTI

CIADO ROMÂNIA

ETALON AL SOCIETĂȚII CIVILE ROMÂNEȘTI

Centrul Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului (CIADO) România, cu sediul în București, strada Petricani, nr.7, este un ONG model, cu activitate prestigioasă de peste 10 ani (fondat în octombrie 2007). Președintele organizației este Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici, cu o experiență de peste 50 de ani în lupta anti-drog, iar președinte executiv e juristul Gigel Lazăr, un om sufletist și implicat. Între Președinții de Onoare ai CIADO se numără Julio Iglesias, Nana Mouskouri, Richard Clayderman, patinatorii Natalia Bestemianova și Andrei Bukin, Grigore Leșe, Gheorghe Zamfir ș.a.
CIADO acționează în toată țara, derulând proiecte și programe în Capitală și mai multe județe ca Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Brașov, Cluj, Constanța, Galați, Maramureș, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui etc, prin voluntari și oameni de suflet, dornici să ia parte la evenimentele organizate. Numărul total al participanților la acțiunile CIADO se ridică la peste 2 milioane și e în continuă creștere, căci obiectivele și preocupările asociației sunt generoase și atractive: promovarea și apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, a valorilor democratice, civice și a statului de drept și prevenirea prin mijloace specifice a consumului și traficului de droguri și oferirea unor soluții alternative de petrecere a timpului liber, de deturnare a atenției tinerilor de la acest flagel monstruos.
CIADO România cooperează benefic cu alte organizații cu scopuri și preocupări asemănătoare, vizând, în principal, lupta anti-drog și recuperarea socială a dependeților de stuperfiante, alcool, tutun, iar în subsidiar, contracararea fenomenelor asociate criminalității organizate (trafic de persoane, prostituție, corupție) și a cauzelor care le generează.
Principala modalitate de realizare a țelurilor și obiectivelor stabilite este conștientizarea tinerilor (și nu numai) de pericolul major al drogurilor pentru viață și sănătate, riscurile la care se expun consumatorii (penale, sociale și morale – maladii grave, distrugerea familiei, pierderea libertății și independența, etc) venind în întâmpinarea persoanelor vulnerabile (îndeosebi copii și tineri) cu variante altenative de ocupare a timpului, prin evenimente interesante și captivante. Unul din sloganurile CIADO România este „Drogurile nu sunt periculoase fiindcă sunt ilegale, ci sunt ilegale fiindcă sunt periculoase”.
Proiectul Central al CIADO, care se derulează cu succes de la înființare este „No drugs revolution”, un program pentru comunitate, un concept pentru oameni „de mare interes și atractivitate, la care sunt invitați să-și dea mâna toți cei implicați în lupta contra drogurilor. Este un proiect de anvergură, program alternativ la consumul de drog, diversitate în multiculturalitate și multilingvism”, de atragere a copiilor și tinerilor la petrecerea timpului liber în tabere tematice, la socializare interactivă, informare reciprocă, organizare de spectacole și manifestări cultural-artistice, dialoguri cu personalități etc.
Dintre sub-proiectele în derulare în cadrul Proiectului „No drugs revolution”, enumerăm: „Tinerii și propriile lor valori”, „Fă-ți prieteni reali nu doar virtuali” (pledoarie pentru sentimentul prieteniei și renunțarea la dependența de calculator și telefonul mobil); „Artă contra drog” – un program cultural excepțional, inițiat cu 10 ani în urmă de CIADO România în parteneriat cu Asociația Culturală de Teatru, Muzică și Film „Dracula” (președinte, reputatul manager artistic Stoian Anghel), care include spectacole și concerte remarcabile cu renumiți artiști români și străini, cu care ocazii publicul este informat asupra riscurilor uriașe ale consumului de droguri oferind totodată o alternativă sănătoasă de folosire a timpului liber, invitând spectatorii „să consume artă, nu drog!”.
Astfel, de-a lungul anilor, Asociația „Dracula” (ONG de care am mai vorbit, evidențiind activitățile sale culturale) a organizat, în parteneriat cu CIADO România, în București și alte orașe concerte și spectacole de maximă audiență, cu îndrăgite vedete autohtone și internaționale precum Julio Iglesias, Nana Mouskouri, Richard Clayderman, Strauss Festival Orchestra Vienna (dirijor Willy Buchler) ș.a. În cel mai recent „Vienna Classic Christmas” – concert aniversar 10 ani de succes în România în cadrul Proiectului Național Cultural „Artă contra drog”, din 11 decembrie 2018, pe scena Sălii Palatului, neîncăpătoare, acad. C. Bălăceanu-Stolnici (aflat între muzicianul Willy Buchler și managerii Gigel Lazăr și Stoian Anghel), după ce și-a declinat vârsta (95!) în apaluzele furtunoase ale spectatorilor, a făcut un nou apel public, către părinți și autorități „de a lua măsuri eficace pentru a-i ajuta pe copiii și nepoții noștri să nu cadă pradă tragediei drogurilor”.

Luna decembrie 2018 a fost una plină de evenimente culturale organizate de CIADO România. Numai la Palatul Național al Copiilor (altă gardă primitoare, de care, de asemenea, am vorbit laudativ în paginile revistei noastre) s-au ținut spectacolele „ESCU”, de Tudor Mușatescu”; „Eu și Eu – copiii României la Centenarul Marii Uniri”, „Hagi Tudose” (cu Virgil Ogășanu în rolul principal); „Incursiunile în Istorie” (spectacol rock); „Daruri muzical-coregrafice pentru cei dragi” etc.
Activitatea CIADO România este complexă, permanentă și neobosită, dar insuficientă fără o acțiune energică și concentrată a autorităților statului, abilitate a lua măsurile legislative, administrative și judiciare pentru prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și infracțiunilor de crimă organizată, conexe acestora.
Căci „combaterea consumului de droguri nu se face cu fluturași și flayere, în prevenire trebuie investită resursă umană, financiară și multă implicare” (l-am citat pe managerul G. Lazăr, teză la care subscriem).
Și o informație de ultimă oră: după o întrerupere de 7 ani, timp în care la conducerea Agenției Naționale Antidrog a fost chestorul Sorinel Oprea (demis în noiembrie 2018, în locul său, la 4 decembrie 2018, fiind numit comisarul-șef Constantin Negoiță), CIADO România a reluat colaborarea cu Instituția menționată – autoritate publică guvernamentală, aflată în structura Ministerului Afacerilor Interne, cu atribuții în elaborarea și aplicarea Stategiei Naționale de prevenire și combatere a traficului și consumului de droguri, existând speranța și auspiciile unor rezultate mai bune pe această linie.
Subsemnatul, profesor de criminalistică și absolvent al unui curs de Mster în materie de Antidrog (coordonator, prof.univ.dr.Pavel Abraham) cunosc subiectul și susțin că lupta împotriva acestui falgel dezastruos este o prioritate națională și nu se poate realiza decât cu corectitudine, bună-credință de către autorități, în strânsă cooperare cu societatea civilă, în care CIADO România ocupă un loc de frunte.

Horațiu Măndășescu

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Asociația națională a cadrelor militare în rezervă și retragere „Alexandru Ioan Cuza” – Filiala județeană Giurgiu „Mircea cel Bătrân”

S-a scris și se va mai scrie despre organizațiile n o n g u v …

Asociația “AGATA“ – o punte de legătură între tineri și seniori

Asociația “AGATA” se constituie potrivit Ordonanței Guvernului nr.26/2000 modificată și completată cf. Legii nr.246/18.07.2005 și …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: