ACASĂ / ARTICOLE / ARTE VIZUALE / Arte vizuale – ERMONE ZABEL MARTAIAN

Arte vizuale – ERMONE ZABEL MARTAIAN

ERMONE ZABEL MARTAIAN

Descendentă a unei familii de armeni, refugiați în România, în urma genocidului; s-a născut la 27 februarie 1973.
Urmează școala generală și liceul la Gherla unde-și avea rădăcinile tatăl ei, Aram Martaian, fostul meu bun prieten și coleg de școală la Cluj-Napoca. În 1998, termină Facultatea de Științe Economice, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, dar atracția sa pentru artă, încă din copilărie, a acaparat-o complet. Această pasiune pentru artă este ca o continuare ademenitoare pentru ea, căci și minunatul ei tată avea acel simț al frumosului, noi făcând în primii doi ani un desen liniar și ornamental, călăuzit de un adevărat artist, profesorul Nistor Moțiu. La fel și Ermone, încă din școla generală a fost încurajată și călăuzită (prin sfaturi) de profesorul de desen, căci începe să lucreze în acuarelă și tempera.
Trăind într-un mediu bogat spiritual, înconjurată de prieteni artiști iconari și având drept model icoanele de la Școala „Nicula” (Mănăstire în apropierea Gherlei), începe să fie atrasă de tehnica realizării icoanelor pe sticlă. Așa se face, după propria declarație, că perioada anilor de liceu constituie primii pași în activitatea de pictor amator de icoane. Cum era și normal, ascultă receptiv atât criticile, cât și laudele colegilor de breaslă, dar fiecare o sfătuiau și-și dădeau cu părerea, de cele mai multe ori contradictoriu, ceea ce au determinat-o la o analiză a acestei dileme… Avându-l în preajmă, însă, pe bunul ei prieten Mircea Tivadar, acesta a sfătuit-o să se așeze pe miniaturile de carte, armenești. Așa devine, ca un fel de deschizător de drumuri, prin combinarea tehnicii icoanei pe sticlă cu cromatica și originalitatea compozițională a miniaturilor armenești.
Mergând pe acest drum, al artei creative, în decursul activității sale de peste două decenii s-a impus constant, fiind invitată să ia parte la numeroase expoziții colective în țară și în străinătate. Să amintim la întâmplare câteva: Galeria Bastion – Salonul de iarnă (Cluj-Napoca); Muzeul de Istorie-Gherla, Casa de Cultură din Ghela; Centrul Cultural Român din Budapesta, Casa Minorităților din Szeged (Ungaria); Muzeul Armean din Dumbrăveni etc.
Astăzi, lucrările sale pot fi regăsite în multe colecții particulare din țară, dar mai ales în străinătate (Elveția, Germania, Italia, Ungaria, Ucraina, Franța, S.U.A.). Pentru a concretiza câteva dintre cele mai importante manifestări la care a participat, vom aminti: septembrie 2013, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, unde Ermone Martain a prezentat o demonstrație de pictură pe sticlă; în cadrul expoziției „Renașterea miniaturii Armene”, din septembrie 2015, desfășurată la Cluj-Napoca. În acest an, între 3-5 august 2018, la cea de a 5-a ediție a Festivalului „Strada Armenească” din București, pe lângă lucrările sale de pictură, a prezentat și o serie de bijuterii, executate manual din diverse sortimente de piatră prețioasă.
Cu ocazia Centenarului Reîntregirii Patriei, Muzeul Național de la Cotroceni a organizat un vernisaj, începând cu 17 decembrie 2018, având caracter interetnic, desfășurat sub patronajul Președintelui României, la care eroina noastră a fost invitată și unde a expus unele dintre valoroasele sale lucrări.

Prof.Univ. Gheorghe P. Țiclete
Prof. pictor Vergil Cojocaru-COVER







Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Jan Leaua

Motto: Arta adună și unește oameni. – născut la 06.12.1968 în comuna Puiesti, județul Buzău …

Elena Morozan

Importantă personalitate artistică, a frumosului comportament, a bunului simț, a veseliei și a artei plastice …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: