ACASĂ / ARTICOLE / FUNDAȚII - ASOCIAȚII / LIGA NAVALĂ ROMÂNĂ (LNR)

LIGA NAVALĂ ROMÂNĂ (LNR)

LIGA NAVALĂ ROMÂNĂ (LNR)

Așa cum se prevede în Art. 1 al Statutului LNR, „Liga Navală Română este asociația de promovare a Marinei Române, a intereselor maritime și fluviale ale României”.
Scopul asociației îl constituie cultivarea în rândul populației a atașamentului față de marină și de activitățile marinărești, popularizarea Marinei Române și a tradițiilor sale, dezvoltarea culturii marinărești, conservarea patrimoniului maritim, protecția mediului în apele navigabile.
Privind retrospectiv, Liga Navală Română a luat ființă la 28 februarie 1928, iar prin sentința nr. 6728 din 8 martie 1928, LNR a capătat personalitate juridică. În perioada interbelică LNR s-a dezvoltat calitativ și numeric, ajungându-se ca în preajma celui de-al Doilea Război Mondial să activeze 33.000 membri cotizanți organizați în 21 filiale, care funcționau în București și localitățile limitrofe Mării Negre și Fluviului Dunărea. În ceea ce privește structura de conducere, începând cu anul 1934 și până la 30 decembrie 1947, ca președinți de onoare ai Ligii navale Române au fost Regele Carol al II-lea, respectiv Regele Mihai I.
În această perioadă, LNR a manifestat activ pentru dezvoltarea Marinei Române (civilă și militară), organizând numeroase evenimente de sprijin. În publicația proprie, întitulată „Marea Noastră”, numeroase personalități ale vremii au intervenit și au susținut necesitatea ca România să devină o putere maritimă semnificativă la Marea Neagră.
În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, Liga Navală Română a sprijinit acțiunile Marinei Române desfășurate la Marea Neagră, prin participarea efectivă a unor membri la acțiunile pe mare (îmbarcați pe navele militare și comerciale) și la litoral (în structurile militare de apărare). De asemenea, prin publicația proprie, se prezentau faptele de arme săvârșite de echipajele navelor, ceea ce a avut un efect moral deosebit.
După 4 septembrie 1944, când Marina Militară a URSS a confiscat în totalitate Flota militară și civilă a Statului român, Liga Navală Română a protestat energic, dar protestul nu a fost luat în considerație, iar unii membri ai structurii de conducere au suportat consecințe represive ulterioare.

După anul 1945, odată cu schimbarea regimului politic, activitatea LNR a devenit tot mai restrictivă, motivându-se că „are reminiscențe burgheze”. După abdicarea Regelui Mihai I, activitatea LNR a devenit din ce în ce mai limitată, ajungându-se la situația ca în primăvara anului 1949 autoritățile comuniste să desființeze această asociație, motivându-se că „există alte organizații noi, apte să îndeplinească scopurile LNR”.
În primăvara anului 1990, Liga Navală Română și-a reluat activitatea, prima structură reînființată fiind Filiala București a LNR. În perioada imediat următoare s-au reînființat și celelalte filiale de la Constanța, Mangalia, Galați, Brăila, Tulcea, Sulina, Giurgiu, Drobeta Turnu-Severin.
Filiala București, ca structură importantă a LNR, și-a orientat activitatea în două direcții prioritare:
– Cultivarea în rândurile populației a tradițiilor marinărești, a dragostei și atașamentului față de Marina Română;
– Implicarea în programe de dezvoltare a Marinei Române și a infrastructurii maritime și fluviale.
Referitor la Pct.1, Filiala București a LNR editează o revistă proprie, „România maritimă și fluvială. Magazin”, unde se consemnează majoritatea evenimentelor organizate de membrii filialei noastre. Printre aceste evenimente pot menționa: Ziua Marinei Române, Ziua Apelor, Ziua Mării Negre, Ziua Eroilor.
Aniversările a 100 ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918 și a 90 ani de la înființarea Ligii Navale Române au constituit o motivație pentru derularea unor programe omagiale pe întreg anul 2018 și vor continua și în anul 2019.
În cadrul filialei noastre funcționează un cerc de pictură („Flotila Albastră”) format din artiști plastici profesioniști și amatori, membri ai LNR, a cărui activitate este coordonată de domnul profesor Vergil Cojocaru-COVER. Sub bagheta d-lui Cojocaru, în anul 2018, „Flotila Albastră” a organizat 6 expoziții cu tematică marină, iar activitatea va continua și în acest an, primul eveniment de acest gen a început la 7 ianuarie 2019.
În ceea ce privește Pct. 2, membrii Filialei București a LNR sunt implicați în derularea unor programe semnificative, astfel:
-reînființarea Arsenalului Marinei;
-reînființarea Flotei de pescuit oceanic;
-infrastructura fluvială a Dunării Maritime (Sulina – Brăila) și a Dunării Fluviale (Brăila – Drobeta Turnu – Severin);
-infrastructura portuară maritimă și fluvială,
-modernizarea învățământului de marină.

Cam. Flt. (rtr.) Dr. Ing. Constantin Rusu
Președintele Filialei București a LNR.

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” este purtătoare a numelui Regelui Marii Uniri și a …

Asociația ASO-EST “Educație Talent Șansă”

“EDUCAȚIA este cea mai puternică armă pe care voi o puteți folosi pentru a schimba …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: