ACASĂ / ARTICOLE / FUNDAȚII - ASOCIAȚII / „ASOCIAȚIA COMIȘEL”

„ASOCIAȚIA COMIȘEL”

„ASOCIAȚIA COMIȘEL”

 

Emilia Comișel

Emilia Comișel a fost fiica dirijorului de cor Gheorghe Comișel, sora compozitorului Florin Comișel și mama muzicologei Irina Dragnea. De-a lungul carierei a cules peste nouă mii de cântece folclorice și a publicat articole și cărți în scopul de a face cunoscută valoarea folclorului muzical românesc în țară și în străinătate. A colaborat cu publicații importante de peste hotare și a fost membră a Societății Internaționale de Folclor. A scris o biografie a lui Brăiloiu și a tradus și editat operele complete ale acestuia.

 

„Asociaţia Comişel”, cu profil muzicologic şi etnomuzicologic, a luat naştere prin strădaniile profesorului doctor etnomuzicolog IRINA DRAGNEA COMIŞEL şi ale unui grup entuziast de membri fondatori, iubitori ai cântecului popular, în data de 11.11.2011, după ce aceştia au învins inerentele greutăţi ale unui asemenea demers.
Dintre evenimentele culturale ale „Asociaţiei Comişel“ amintim comemorările profesorului universitar etnomuzicolog EMILIA COMIŞEL, care au avut loc la muzeul „Paul Constantinescu” din Ploieşti, la Academia Națională de Muzică din București, două spectacole folclorice – unul la „Etno TV“ și al doilea la TVH.
Cu aceste ocazii, preşedintele asociaţiei, Irina Dragnea Comişel, a prezentat două fotomontaje foarte edificatoare, folosind documente din arhiva familiei.
„Asociaţia Comişel“, în cadrul colaborării cu Radio România – muzical, a susţinut 14 emisiuni cu caracter etnomuzicologic şi etnografic, redactor fiind AURELIAN POPA STAVRI, cum ar fi: „In memoriam EMILIA COMIŞEL”; „Folclorul copiilor”; „Viaţa pitorească”; „Un lăutar român din Timoc”; „Obiceiuri de nuntă la români şi aromâni”; „Interpreţi populari din Banatul Iugoslav”.
Alte evenimente au fost: simpozionul „Constantin Brăiloiu”, concertul omagial „Constantin Brăiloiu”, desfăşurate în sala teatrului dramatic „ELVIRA GODEANU” din Târgu Jiu.
Profesor Irina Dragnea Comişel, preşedinte al ASOCIAŢIEI COMIŞEL, a făcut parte din juriile unor festivaluri şi concursuri folclorice naţionale şi internaţionale: Câmpeni (jud. Alba), Costeşti (jud. Argeş), Târgovişte (jud. Dâmboviţa), Muzeul Satului (Bucureşti), Vârșeț (Iugoslavia).
În calitate de preşedinte de juriu a participat la concursuri şi festivaluri corale: „Buna vestire” (muzică şi poezie religioasă ortodoxă) – Suceava; „Timotei Popovici” (Saliştea Sibiului); „Narcisa de aur”.

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” este purtătoare a numelui Regelui Marii Uniri și a …

Asociația ASO-EST “Educație Talent Șansă”

“EDUCAȚIA este cea mai puternică armă pe care voi o puteți folosi pentru a schimba …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: