ACASĂ / ARTICOLE / PRESA DE-A LUNGUL TIMPULUI / Carmacciu M. Ştefan (1894-1960)

Carmacciu M. Ştefan (1894-1960)

Carmacciu M. Ştefan (1894-1960)

 

Amintire dragă

Carmacciu M. Ştefan (1894-1960)
Carmacciu M. Ştefan (1894-1960)

Pe manşeta primei pagini a unei reviste – „Răsboiul popoarelor” – citesc un text olograf al bunicului meu matern: „Citi în ziua de 11 Octombrie (1915 n.a.)”, semnează „Carmacciu M. Ştefan”. (M – iniţiala tatălui său, Mihalache).
A fost prieten printre alţii cu I. C. Frimu, dar nu a intrat în politică, respectiv în Partidul Socialist al aceluia, dominat, de fapt acaparat ulterior de alogeni şcoliţi la Moscova. Transmitea în familie: „Nu intraţi şi nu faceţi politică, cel mai adesea este acaparată de oameni fără scrupule. Deşi iniţial nu este, devine lacom, mincinos, trădător etc. Face totul pentru bani şi pentru a rămâne la putere. Dacă puteţi, aliaţi-vă cu oameni de cultură. Ei reprezintă o şansă de a contracara murdăria din politică”. Această conduită de viaţă a marcat-o însă, prin anii ’20 ai secolului trecut. Vorbea fluent bulgara şi turca, putând conversa în albaneză, greacă ori sârbă.
Prizonier fiind la Rusciuc (Ruse) în anul 1913, urma să fie executat a doua zi de gardienii turci. Ştiind limba în care vorbeau, a evadat în miez de noapte, alături de alte câteva zeci de prizonieri, trecând înot peste Dunăre. Au ajuns pe malul românesc câţiva, ceilalţi find omorâţi din ambarcaţiuni.
Fie-i amintirea veşnică, luminată să-i fie nemurirea!
Nu pot să nu-i fiu recunoscător că, pe lângă educaţia plină de caldă afecţiune călăuzindu-mi primii paşi în viaţă, printr-o minune, mi-au rămas câteva sute de ziare, periodice ori reviste de la sfârşit de secol XIX şi început de secol XX, aflate acum în patrimoniul Fundaţiei. Din podul casei plin cu mii de ziare, publicaţii ori cărţi, o parte a fost nevoit să le distrugă în perioada anilor ’49-’53, ani de teroare proletcultistă, altele s-au pierdut după demolarea casei de pe strada Crişan nr. 11 – sector 3 (unde a locuit până la sfârşitul vieţii) pentru a face loc viitorului Bulevard Decebal.

FLORIAN L. STOICA (STOIKA)

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Publicații din arhiva Fundației Literar-Istorice „STOIKA”

Post Views: 119

Publicații din arhiva Fundației Literar-Istorice „STOIKA”

Post Views: 131







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: