OVIDIU LEBEJOARĂ
Născut la data de 14 decembrie 1952, în comuna Ciupa, din județul Argeș. Îl cunosc din anul 1977, colegi la reclama comercială a Ministerului Comerțului Interior. Încă de pe atunci am remarcat calitățile artistico-picturale, apoi drumurile noastre, ne-au dus, “care încotro”.
În anul 2018 ne-am reîntâlnit. Cei 30 de ani de nevedere, ne-a îmbunătățit trupeste pe fiecare, de cu greu ne-am mai recunoscut.
Într-o expoziție deschisă în sala de expoziții a Bibliotecii Naționale a României, m-am bucurat când am constatat lucrări ale domnului Lebejoară Ovidiu selectate pentru a fi expuse de curatorul Răducu Marin..
Domnul Ovidiu Lebejoară mi-a înmânat pliantul personal “De la Apollo, la statuia libertăţii”, pliant care prin text și reproduceri ale lucrărilor sale plastice, de “departe” s-a văzut că fostul meu coleg de serviciu, a cucerit nu numai culorile, ci și majoritatea galeriilor de artă din AmericaȘi orașe importante din lume!
Culorile și compozițiile tablourilor sale sunt ca o religie, care te îndeamnă ca prin închinăciune în fața artei plastice să-ți clătești ochii, să-ți cureți sufletul și să-ți mântuiești dorințele. Tablourile au năvălit peste mine ca un torent, și în viața mea tumultoasă s-au afișat spre admirație și apreciere cu benefică răbdare și înfrigurare artistică.
Ca admirator al artei plastice, prin lucrările sale i-am descoperit și admirat identitatea, unui om-artist, care va trăi nemurirea prin picturile, opere de artă ce vor fi proprietatea viitorului.
Toate lucrările sale sunt adevărate luciri fosforescente ce ajută la încălzirea sufletului artistul are în plan expozițional, să aibe expoziții în America, Franța, Austria, Germania etc.
Academia “Italia in arte nel mundo associazone culturale” i-a acordat titlul de “Maiestru Internaţional” prilej de a ne mândri o întreagă ţară odată cu cele două sărbători aniversare a celor două uniri: Mica Unire 1859 şi Marea Unire a României Mari 1918.
Privind cu atenție lucrările plastice ale pictorului “Maiestru Internaţional” Ovidiu Lebejoară, gândurile concentrate asupra artei picturale și a frumosului te preocupă timp îndelungat. Se poate încadra în tagma artiștilor plastici neo-simbolisti.
Tematica tablourilor “De la Apollo, la statuia libertăţii”o iconografie din cele mai vechi timpuri ale artei și până în actualitate o constituie imaginile în care stau ascunse sensuri și esențe ale unei lumi cu multe planuri, mituri și legi. Ca un adevărat mag artistic, omul Ovidiu Lebejoară, cu care prin anul 1977 eram colegi la un atelier de creație artistică, cu forțele magicianului prin puterea compoziției și cromaticii încearcă a stăpâni pe pânză, carton sau hârtie, adevărate exaltări plastice.
Personajele tablourilor sale ca Apollo și Artemisa piese prețioase din mitologie par a fi purtătoare de forțe magice binefăcătoare, care răspândesc atâta frumusețe în aer și pe simezele galeriilor de artă, de ai crede că nu-s pictate de mână de om “normal”. Tablourile lui Ovidiu Lebejoară au valoarea reprezentată prin cantitatea lor artistică ce reflectă dimensiunile unei puternice sensibilități ca desen, compoziție, culoare tematică.
Prin tematica lucrărilor sale a reu
șit ca din nostalgica lume nemaitrăitoare să compună cromatic ființe vii “cu trup atât de dornic și de gol cătând spre mângâiere”.
Dintr-un teritoriu mitologic, pictorul Ovidiu Lebejoară, pătrunzând profund în viața lăuntrică a personajelor antice, a creat o realitate, contemporană nouă, păstrându-le poveștile și atitudinile, și necunoscutul neprevăzut, pe care prin atitudinea sa plastică și a personajelor sale, încearcă să-l risipească, făcând cunoscut tuturor că arta este în plină viață și circulă odată cu trecerea timpului.
Prof. pictor Vergil Cojocaru-Cover
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro