CARTEA AMINTIRILOR,
LOC DE ÎNTÂLNIRE A EXCELENŢELOR (XIX)
Adrian Branea. De la prima vedere, Adrian Branea, apare în fața tutror, ca un om de inițiativă, educat în cultul muncii. Lector universitar la UNARTE, știe și susține principiul de viață, că singura muncă, disciplină, inteligență și imaginația caracterul, sunt elementele care selecționează recunoștința, respectul și admirația semenilor.
Într-o expoziție de pictură “Rapsodia culorilor” Alexandru Zana şi invitații săi, lucrările expuse de Adrian Branea, necomplicate ca paginație, compoziție și cromatică, ieșeau în evidență, că prinvindu-le constatai că albul este descompus în culorile de baza, rogvaiv, în urma științei artistului expozant Adrian Branea, care decompunând lumina a fixat pe pânză culorile, cele șapte componente. În preajma tablourilor sale arta plastică trăiește ritmul cu o neprețuită importanță. Pășind domol, nu riscăm să mișcăm culorile rogvaiv, ca în amestecul lor să se obțină albul luminos, într-o alambicată mișcare browniană, capabilă să producă și tonalități muzicale.
Domnul Adrian Branea este un spirit superior, desenează, pictează, cântă la diverse instrumente și este același timp un răsfățat sculptor.
Când Dumnezeu dă, apoi dă; numai că artistul polivalent Adrian Branea, a reușit să-și bage și în traista vieții. E foarte uman.
Am asistat la panotarea expoziției din ziua de luni 28.01.2019. Adrian Branea nu s-a gândit nici un moment că e profesor universitar, ajuns la vârsta pensionării. Se cocoța pe scară cu eleganță și siguranță ca un adolescent iubitor de aventura înălțimii.
Toată actrivitatea sa este un act de virtute în care calitățile apar evidente. Arta sa plastică, pictura, sculptura și arta notelor muzicale, precum și omul Adrian Branea prin sufletul său frământat , este un iubit monument în mișcare, o totalitate de emoție estetică. Activitatea artistică Adrian Branea, este realizarea unei dorințe care depășește orice încăpățânare de a te afirma. Este un sentiment uman mai agresiv decât orice teamă. Sentiment frumos cadou dăruit încă de la naștere de creatorul drept, blând și misterios, precum Adrian Branea.
Cine are norocul a fi aparținătorul unei lucrări plastice semnate Adrian Branea, este mai bogat sufletește, cromatic, simte vraja unei muzici ritmate, fapt ce mi s-a întâmplat, când, privind petele de culoare verzui, am trăit libertatea subconștientului, expresiva formă ruptă dintr-o natură simbolică, prin care autorul, într-un extaz plastic, într-o cromatică de invidiat, a reușit să împlinească vocația cu care a fost dăruit, prin ursitoare, odată cu nașterea sa.
După ce stai de vorbă cu artistul constați că arta sa plastică este însăși imaginea personalității sale artistice, demn și trainic punct de întâlnire al artelor; pictură, sculptură, desen, muzică, dragostea de dreptate, adevăr şi oameni.
Am părăsit expoziția”Alexandru Zana și invitații săi” cu mulțumirea artistică și umană, că există și asemenea oameni, brand Adrian Branea.
Brescan Claudiu – inginer, artist plastic. Expoziția de pictură de grup cu tema “Iarna – împărăteasa anotimpului alb” a mobilizat mare parte a flotilei artistice “albastre” a Ligii Navale Române, Filiala București. Printre cei 44 care au avut “curajul” să-și pună pe tocătorul artei plastice frumusețetea cromatică a minții lor creatoare, am făcut cunoștință cu un nou membru, pe nume Claudiu Brescan.
Cu tabloul “Varful Suscaia” a impresionat în bine publicul venit la vernisaj. Deși absolvent al Academiei Comerciale, simțul plastic și iubirea pentru natură nu are reguli și nici granițe contabile. Dragostea pentru compoziții imaginare sau lucrări direct dupa natură, nu are nevoie sa fie supusă legilor comerciale, ea, dragostea, fiind emulația eului său spiritual și al unor sentimente interioare purificatoare.
“Muncește” culoarea, căutând să găsească tonurile cromatice cele mai adecvate, care să susțină pe pânză, carton sau hârtie, temperamentul său creativ. Tonurile sale de culoare, proaspete și vii ale unei palete cromatice surprinzătoare stimulează orice privire oblonită spre o surprinzătoare armonie și o caldă comunicare, artist plastic, public iubitor de artă. Cromatica manierei sale de lucru este discretă, odihnitoare și foarte expresivă având capacitatea de a creea o ambianță caldă și seducătoare.
În spațiul liber din jurul obiectelor centrale ale tablourilor sale se simt fine sunete ale unor cromatice note muzicale, domoale uneori sfâșietoare, supuse capriciilor vremii.
Prin linii, culoare și lumină, artistul plastic Claudiu Brescan transmite înălțătoare sentimente, care printr-o uimitoare vervă cromatică, trezește o frumoasă și puternică vigoare sufletească în rândul iubitorilor de artă și frumos.
Cristina Alexe. Ca într-o vrăjitorie a desenului și culorii, artista plastică, medic stomatolog Cristina Alexe, realizează tablouri care pot fi considerate moment de triumf al creației sale. Tablouri remarcate în expoziții de grup, ca “Asfinţit pe mare”, naturi statice, flori sau personaje portret, au lăsat asupra publicului admirator de artă şi frumos, bogata experienţă artistică şi mărturii cromatice deosebite ale unei personalităţi ale artei şi culturii contemporaneităţii zilelor în care trăim.
A te întâlni cu artista Cristina Alexe este un privilegiu, iar timpul petrecut în prezenţa sa este o misterioasă împrejurare plină de satisfacţie şi armonie. Gândirea şi vorbele sale sunt o expresie plastică, relațiile om – artă, natura înconjurătoare, care într – o evoluție a formei artistice, au o semnificație simbolică și obiect de meditație.
Limbajul plastic al doctoriței Cristina Alexe are marea calitate de a convinge interlocutorul și mulțimea admiratoare a artei sale plastice de profunzimea abordării sale și de respectata sa personalitate.
Știe să aducă într-un dialog personal desenul, culoarea, lumina, compoziția, reușind să-ți împlinească vocația cu care a fost dăruită.
Pe plan spiritual, arta sa plastică este o asumare de responsabilități, care poartă mesaje din profundele sentimente intime și claritatea unei conștiințe educate.
Arta sa plastică este modul specific prin care artista plastică Cristina Alexe ne îndeamnă către cunoaștere, apreciere, susținere și îndrăgire.
Platon Mariana. Pictura doctoriței Mariana Platon ne dă satisfacția de a privi succesiuni de imagini momente de viață adevărată.
Într-o expoziție “Abstract – abstractizare” organizată la Palatul Cercului Militar Național de către cenaclul de arte plastice al medicilor “Ion Țuculescu”, printre cei 33 de expozanți, s-a remarcat și lucrarea intitulată “Natura” a doctoriței Mariana Platon. În altă expoziție de grup s-a remarcat o lucrare cu tema “Iarna – împărăteasa anotimpului alb”.
După ce stai de vorbă cu lucrările artistei plastice Mariana Platon, constați că expozanta este un artist plastic matur, talentat, exigent, posesoare a unui subtil limbaj plastic, compozitional cromatic. Iubitoare a naturii, artista plastic doctor Mariana Platon, a descifrat farmecul frumuseții și ca o adevărată personalitate artistică a fixat pe pânză, carton, hârtie, indiferent de mărimea suprafeței picturale, personalitatea sa spirituală, într-o cromatică mărturisitoare a crezului său artistic.
Tablourile sale sunt imagini bine articulate, frumoase înlănțuiri de elemente ale naturii parcă aflate sub vraja unei muzici ritmate.
Artista are capacitatea plastică de a atinge esențe cromatice ce dau gestului artistic marca Platon Mariana, greutatea admirației și aprecierii unei munci creative, roditoare și pentru cei ce vor veni, după ce noi nu vom mai fi.
Din discuțiile purtate cu artista plastică, medic Mariana Platon, trăiești senzația pură că stai de vorbă cu “ceva” sau “cineva” care reprezintă destinul unei personalități culturale și artistice ale prezentului.
Prof. Pictor Vergil Cojocaru-COVER
Expune fragmente, cuvinte potrivite, expresii frumoase și afirmații laudative
despre artiștii plastici ce vor apărea în „Cartea amintirilor – loc întâlnire a excelențelor”,
lucrare ce se află în culegere la tipografie
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro