ACASĂ / ARTICOLE / EVENIMENTE / ROMÂNIA 2019 – O SEARĂ DE NEUITAT!

ROMÂNIA 2019 – O SEARĂ DE NEUITAT!

ROMÂNIA 2019 – O SEARĂ DE NEUITAT!

Muzeul George Enescu, Palatul Cantacuzino, a găzduit pe 19 februarie 2019 un concert omagial sub genericul „Aduceți Basarabia acasă” – manifestare artistica dedicată Centenarului Marii Uniri. Evenimentul a fost organizat de „Centrul de Etica si Strategii” având ca partener Fundația literar-istorică „STOIKA” , Fundația Eminescu și UZPR.
In cuvantul de deschidere, compozitorul, poetul si prozatorul, Marin Voican-Ghioroiu, directorul artistic al C.E.S. a transmis salutul de bun venit invitaților și mulțumiri cordiale maestrului Constantin Arvinte, care s-a implicat direct în pregăirea programului artistic prin compoziții muzicale de-o mare frumusețe, interpretate magistral de sopranele: Rodica Anghelescu (Opera Comica, Ans. Artistic „Ciocârlia”), Cleopatra David (Filarmonica George Enescu) și Cristina Neacșu (masterand Universitatea Valahia, Târgoviște), acompaniate la pian de maestrul Ieronim Buga (Filarmonica George Enescu).
Conform programului, președintele Centrului de Etica și Strategii, gl.(r) Gheorghe Dragomir a adresat mulțumiri celor prezenți pentru participare și a subliniat că organizația pe care o conduce se implică an de an în manifestări omagiale dedicate Unirii Principatelor Romane sub Cuza -Voda, Zilei Independenței de Stat (9 mai 1878), Zilei Naționale a României – Marea Unire (1 decembrie 1918), Zilei revenirii Basarabiei la patria mamă, în toate filialele sale din Oradea, Brașov, Moroeni (Dâmbovița) și Bolintin Vale (Giurgiu)
Cu acest prilej vorbitorul și-a exprimat amărăciunea… fiindcă în anul Centenarului Marii Uniri, factorii politici și guvernamentali nu au reușit să mimeze măcar pentru o clipă dorința de realizare a păcii sociale, atât de necesară în aceste momente de cumpănă prin care trece țara și întreaga Europă. Manifestările culturale, religioase și militare organizate de autorități au fost lipsite de sentimentul de recunoștință pentru jertfele aduse de militarii români pe câmpurile de luptă, de respect și compasiune față de eroii mutilați, civili și militari, de familiile îndoliate. În încheiere, generalul Dragomir a reamintit că, toate demersurile politico-diplomatice legate de etapele realizării idealului de unire națională duse de remarcabili oameni de stat români, ar fi fost zadarnice dacă nu aveau suportul faptelor eroice ale militarilor români care s-au jertfit conștienți, având credința în inimă și suflet ca sacrificiul lor este binecuvântat de Dumnezeu și primit ca ofrandă. De aceea, istoria ne îndeamnă să nu ne uităm înaintașii, sa-i cinstim cum se cuvine și să le aducem un pios omagiu permanent și nu doar la zile festive, pentru că ei sunt membrii familiei noastre, moșii și strămoși noștri.
In cuvântul său domnul grl. (r) Vasile Malureanu, redactor șef al revistei „Vitralii”, a ACMR-SRI, a prezentat pagini glorioase ale istoriei legate de unirea Basarabiei cu patria mamă.
Vorbitorul a evocat contribuția unor personalități basarabene la pregătirea acestui act istoric de o importanță vitală pentru încurajarea intelectualității române din Bucovina de Nord și din Transilvania pentru a desăvârși acest proiect de țară, aflat în sufletele românilor de doua milenii.
În continuare, s-a proiectat filmul Coralei Academice Divina Armonie „Aduceți Basarabia Acasă”, versuri scrise poetul patriot, Virgil Ciucă, muzica prof.Valentin Mandric, dirijor col., Cristian Marius Firca, care s-a bucurat de aprecieri elogioase din partea participanților:
Aduceţi Basarabia acasă,
Nu o lăsaţi pierdută prin străini;
Aduceţi Basarabia acasă,
Să nu cerşească milă prin vecini!

Prezentatorul, scriitor-compozitor Marin Voican-Ghioroiu a prezentat filmul EROI LEGENDARI „CÂNTATĂ LA O SUTĂ DE ANI” (versurile îi aparțin), muzica prof. Valentin Mandric.
In continuarea programului, îndragita poeta, dr. Elena Armenescu, a recitat, (creație propie) poezia „Unirea face puterea”.
Soprana Cleopatra David (Filarmonica George Enescu) a avut doua interpretări de excepție: „Dor de Țara” și „Eroii Legendari” pe versuri de compozitorul-poet, Marin Voican Ghioroiu, muzica semnată de maestrul Constantin Arvinte, moment artistic plin de vibrație patriotică și perfecțiune artistică.

Poetul Gabriel Stanciulescu a citit din creația sa „Poem postum” – omagiu de suflet adus celor care au luptat pentru eliberarea plaiului sfânt al patriei.
Distinsa poetă Doina Bârcă, secretar literar al revistei „Independența Română”, publicație aparținând Fundației „Stoika”, a recitat din creațiile sale poemul

„PATRIA ȘI BASARABIA”, cu o încărcătură emoțională deosebită și superba poezie „Lui Eminescu”, bucurându-se de aprecierea și prețuirea auditoriului:

Locul unde te scaldă aerul, lumina, astrul,
Unde atingi cerul cu dorul de albastru…

Şi orizontul alunecă tăcut în lumină
Unde zăpezile urca-vor în amintire lină..

A urmat prestația plină de lirism și emoție a sopranei, Cristina Neacsu coborâtoare de pe meleagurile mirifice ale Basarabiei, stabilită cu familia la Targoviște, care a interpretat melodia „Stejarul”.
Îndrăgita actrita Doina Ghițescu, plină de umor și patos, a recitat poeziile „Doina” a poetului Mihai Eminescu cât și creația domnului Marin Voican Ghioroiu, „Trenul Dorului”.
În încheierea spectacolului, Doina Ghițescu a făcut un laudațio pesonalității și performanțelor artistice, renumitei soprane, Rodica Anghelescu, care a obținut în 2018 o serie de premii naționale și internaționale, care o așează în panteonul valoroșilor artiști cu care România se mândrește.
Distinsa soprană, a interpretat „Imnul lui Eminescu” și „Din scrisori facem palate”, pe versurile maestrului Marin Voican Ghioroiu. Un moment important al seratei, l-a constituit acordarea de Diplome de Excelență din partea președintelui Centrului de Etica si Strategii, maestrului Constantin Arvinte și tuturor celor care s-au implicat in realizarea acestui proiect, ca prețuire pentru dragostea și eforturile creatoare, puse în slujba omagierii eroilor legendari ai poporului român.
Evenimentul s-a încheiat cu oferirea unei cupe de șampanie .

Președintele Centrului de Etica si Strategii
Grl. bg. (r) Gheorghe Dragomir

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Un eveniment complex, literatură, muzică, actorie, desen

Am asistat, sâmbătă 30 septembrie 2023, în eleganta sală a Bibliotecii Metropolitane București la o …

Un secol de culoare – 2-15 octombrie 2023

Cercul Militar Național a găzduit în perioada 2 – 15 octombrie 2023 expoziția colectiva de …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: