ANDREI EFREMOV
Vitraliile gândite, proiectate și realizate de artistul vizual Andrei Efremov sunt renașterea izbânzii muncii creatoare, inteligentă și de geniu, care vor rezista neclintit în rostogolirea veacurilor, capabile a transmite viitorimii, balsamul unui suflet impecabil, a strigătului unei minți în eternitate.
Fascinate de prestanța artistică, generațiile ce vor veni vor căuta să sesizeze și să pătrundă sensul adânc simbolic al frumuseții vitraliilor, reușind să trăiască clipe de vrajă necunoscută și delicate tâlcuri ale spiritului în intimitatea sufletească până la depersonalizare, în surâsul enigmatic al artei.
Sensibilitatea artistului plastic Andrei Efremov, în puterea lui vizuală de a crea opere a căror glorie vor fi solid cimentate, vor imortaliza eternitatea prin intensitatea simțirii și prin verva coloristică uimitoare, de vis.
Explorând cu un simț vizual delicat, vitraliile artistului Andrei Efremov, se vor descoperi frumuseți neașteptate care vor depăși pasiunea pentru culoare și lumină a iubitorului de artă și frumos.
“Tăcerea” vitraliilor, ca imagine elocventă a profunzimii creației artistului Andrei Efremov, reprezintă o cale importantă, luminoasă și colorată, care poartă mesaje venite din abisurile profunde ale conștiinței în beneficiul celor ce contemplă și iubesc cu smerenie natura și viața.
Artistul plastic a simțit bine expresia și individualitatea lucrurilor din natura înconjurătoare. Vitraliile au și un anume farmec naiv care ne face să descoperim și să înțelegem trăirile spontane, ca pe un exercițiu al privirii, în preferința artistului pentru expresivitate.
Când vitraliile sunt puse în lumină se simte cum artistul Andrei Efremov, surprinzător a realizat o legătură nevăzută între lumi și epoci diferite.
Un vitraliu este rodul unor experiențe bogate, o cunoaștere profundă a unor tehnici diferite, dar care își găsesc un numitor comun, este un exercițiu cromatic de desen și compoziție a autocunoașterii.
Vitraliile realizate de Andrei Efremov sunt stări metamorfozate, ritmuri și forme, valori și culori, care, parcă deschid o poartă, prin care privitorul pășește într-un spațiu vizionar, imaginativ, pur pictural, în care se simte forța binefăcătoare a dialogului creator – admirator.
Unele vitralii sunt imagini ale infinitului care devin concrete, stăpânite în necuprinsul măreției iubirii artistului, care trăiește cu toată voluptatea vigoarea creației artistice.
Lucrările sale au un caracter terapeutic, ele vorbesc cu seninătatea celui care conștientizează că în orice creație plastică ne putem imagina că ar fi o simfonie cromatică venită din cer, că ar fi muzica psalmilor, într-un univers fabulos, în care oamenii într-o dreaptă credință, își duc viața, într-un timp necunoscut și nelimitat, darul cel mai de preț, dat oamenilor de către Dumnezeu.
Pictor prof. Vergil COJOCARU-COVER
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro