ROMÂNIA VĂZUTĂ DIN TREN
– MISTERE ȘI LEGENDE –
Întotdeauna oamenii au fost atrași de mistere și enigme pentru care cu greu au găsit o explicație. Cum multe locuri din țară își au numele din legende sau basme, am pornit și noi în căutarea acestora. În acest număr al revistei ”Independența Română” am încercat să cuprindem câteva dintre aceste locuri de legendă ce atrag turiștii în căutarea adevărului.
Despre Munții Bucegi specialiștii spun că sunt un punct energetic puternic și despre care știm că poporul român a fost strâns legat încă de pe vremea dacilor. Cele mai cunoscute simboluri pe care le întâlnim, Sfinxul și Babele, reprezintă două formațiuni pline de mister, fie că sunt rezultate ale eroziunii fie că sunt făcute de mână omului. Unele teorii spun că Platoul Bucegi era folosit că altar de sacrificiu pentru zei, altele ne spun că, în zona vârfului Omu se află așa numitul “centru al Pământului” , acesta fiind unul din punctele ce formează Piramida energetică, și chiar unele cărări sunt străbătute doar de ciute și arătări stranii. Pe lângă acestea, în ultimul timp, se vorbește din ce în ce mai mult despre zona cunoscută ca și “gura de rai”, despre care se spune că, ca prin miracol oboseală îți dispare, iar corpul este atras de energii pozitive.
Din popor știm că o “gură de rai” semnifica un loc aparte, prin care omul se întoarce către spațiul divin. Zona a atras interesul cercetătorilor și pe la finalul anilor 90 s-au făcut diferite măsurători și s-au descoperit că, pe una din pante, de aproximativ un kilometru pătrat, se manifestă o anomalie magnetică atipică. După cum menționează specialiștii, zona are efecte benefice asupra organismului uman. După informațiile culese am aflat că această gură de răi se află sub Vârful Doamnele, pentru cei care vor să verifice aceste teoriile pot face o drumeție în această zonă. Pentru început trebuie să ajungeți în zona Padina-Peștera Ialomicioarei și apoi să urcați pe traseul marcat cu cerc roșu, până pe Doamnele. Întreg traseul are o dificultate medie, cu o lungime de aproximativ 5 kilometri și o diferență pozitivă de 800 m și este recomandat celor cu ceva experiență montană.
Tot în Masivul Bucegi se află și Cascada 7 Izvoare, cunoscută ca fiind izvorul de “apa vie”, din care a băut Zamolxies înainte de a deveni zeu. Aflată în apropierea lacului Scropoasa, cascada are un debit de aproximativ 400 litri pe secundă și este alimentată de un lac subteran. După cercetările făcute începând cu anii 1980 s-a dovedit că aceasta este o apa pură, nivelul de bacterii fiind aproape de nivelul 0 (zero) și cantitatea de azotați și azotiți fiind tot aproape de 0. În perioada regimului comunist, zona a fost îngrădită și se spunea că acolo ar fi izvorul tinereții. Explicațiile științifice menționează că este posibil că apa fie să treacă printr-un câmp magnetic, fie că, izvoarele trec pe lângă un zăcământ de argint care împiedică formarea și dezvoltarea bacteriilor. Pentru a ajunge în zona cascadei puteți urma șoseaua transbucegi și apoi să urmați DJ 714, în direcția Glod, sau să lăsați mașina în zona Campingului Zănoagă și să parcurgeți un traseu tematic de aproximativ o oră și jumătate.
Un alt loc mai puțin cunoscut și plin de mister se află în zona Munților Buzăului, unde pe raza mai multor sate se găsesc aprope 30 de vestigii rupestre. În ultimii ani a fost amenajat traseul tematic “Țara Luanei”și care îți oferă indicații și informații despre câteva dintre ele. Peșterile și grotele din această zonă au fost folosite pe post de chili și de biserici. Unele dintre ele au fost săpate În stâncă, iar intrările și ferestrele sunt tăiate cu precizie, astfel ne este greu da ne închipui cu ce unelte au putut fi formate.
Cea mai vechea dintre acestea este peștera ”Fundu peșterii”, care a fost folosită pe post de adăpost și locaș al cultelor religioase. Simbolurile găsite pe pereții peșterii datează din ere diferite, epoca bronzului și cea feudală. Acum peștera este închisă pentru a conserva desenele rupestre (pumnale, vârfuri de săgeți etc). Poate cea mai impresionantă așezare rupestră din această zona este ”bisericuța lui Iosif”, fiind cea mai mare dintre bisericuțele din piatră de la Nucu. Aceasta a fost săpată într-o stâncă uriașă și datează din sec III-IV, iar ulterior i s-au adăugat un pridvor de lemn din care s-au păstrat și acum găurile unde intrau grinzile și șanțurișe pentru a proteja interiorul de apă, din care se scurgeau în urma ploii.
După ce le vizitezi este mai ușor să înțelegi cum s-au format toate legendele locului și de ce natura este locul unor energii și intamplări greu de explicat. Țara Luanei este fascinantă și te face să te întrebi dacă nu cumva chiar e ceva acolo. Merită să le descoperi. La aproximativ 60 km de Buzău este satul Nucu, un loc în care ai impresia că, timpul a stat în loc, și din capătul căruia începe traseul către Țara Luanei.
Misterele și legendele se întâlnesc în toate zonele țării, mai ales dacă ajungeți să vorbiți cu oamenii locului care vă pot spune mai multe informații decât cele oferite de diverse canale media.
Poate una dintre cele mai cunoscute păduri de la noi din țară este pădurea Hoia Baciu, care a oferit cele mai stranii întâmplări și fenomene inexplicabile. Pădurea se află pe unul din dealurile Clujului și a devenit cunoscută încă de prin anii ’60, cu toate că, localnicii știau de la strămoșii lor că ”odată ce intri în pădure toate lucrurile nevăzute prind viață.” Asupra pădurii au fost surprinse de către aparatul de fotografiat, al tehnicianul militar Emil Barnea, diferite fenomene paranormale și chiar un OZN. Presa internațională a fost atrasă de aceste fenomene stranii, dar sistemul comunist a explicat fonomenele că ”fiind lucruri inventate de autorul fotografiilor”. Legenda spune și că numele pădurii vine de la un cioban, care s-a pierdut cu turmă de 200 de oi în această zonă, a pătruns până în inimă pădurii și apoi nu a mai revenit printre oameni. În centru pădurii se află un luminiș aproape sub formă de cerc în care nu crește nimic niciodată. Această poiană a atras de la oameni de știință, jurnaliști și până la vrăjitoare și șamani.
Misterele nu se opresc există aici, un copac crescut sub formă de arc eși care ste considerat a fi portalul către o altă dimensiune. În ultimii ani au fost organizate diferite “excursii” ale jurnaliștilor străini pentru a vedea pe pielea lor lucrurile inexplicabile din pădurea Baciu. Fie ca esti o persoana dornică de a descoperi locuri noi, fie că ești un pasionat de mistere și enigme, nu poți să nu fi atras de aceste locuri.
Ghid montan CLAUDIU SFETCU
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro