ACASĂ / ARTICOLE / EVENIMENTE / ROMÂNIA 2019 – REȘIȚA 25 MARTIE – UN REGAL DE CULTURĂ – CENACOLO

ROMÂNIA 2019 – REȘIȚA 25 MARTIE – UN REGAL DE CULTURĂ – CENACOLO

ROMÂNIA 2019
– REȘIȚA 25 MARTIE –
UN REGAL DE CULTURĂ – CENACOLO

Așa cum ne-a obișnuit renumitul doctor chirurg Traian Romeo Dumitrescu, organizează periodice manifestări culturale de o înaltă ținută artistică. Și de această dată, programul a cuprins o paletă diversă, bine structurată, de piese, secvențe ori tablouri din variate domenii precum: muzică clasică, folclor, comunicări științifice interactive, recenzii de carte, toate scăldate într-o atmosferă de sărbătoare, de cultură pură și adevărată. Coincidență sau nu Bunavestire pe care o serbăm în această zi este un semn că stăruința în cultivarea spirituală este pe un făgaș rodnic.
Preambulul l-a constituit vizita la muzeul dedicat lui Constantin Lucaci din orașul Bocșa unde sunt expuse o serie întreagă de sculpturi realiste din inox. În centrul orașului Reșița există o fântână mecanică impresionantă realizată de același sculptor; lucrări ale lui mai sunt la Teatrul Național din Capitală, Constanța, răspândite prin Europa ori la Vatican.
Am mers apoi în localitatea Dognecea unde colecționarul Constantin Gruescu, ne-a prezentat coerent, chiar dacă a depășit vârsta de 95 de ani, o impresionantă expoziție cu sute de piese rare din domeniul mineralogic. Multe, foarte multe, i-au fost sustrase de către diverși alogeni. Se cade ca această comoară să se constituie într-un muzeu mineralogic zonal și de ce nu, cel din Capitală, reprezentativ la nivel național să protejeze acest minunat tezaur ce pare sortit să intre ca multe altele într-un fel de disoluțiune. Ceva mai departe este și izvorul cu apă de aur, din care nu gustă românul nimic, produsul mergând spre alte zări.
Să revin; programul propriu-zis a debutat cu o interpretare de excepție la Keyboard și pian a elevei Flavia Corvasici – premiul I la Olimpiada de pian piesele preferate fiind din Mozart și F. M. Bartholdy.
Am prezentat programul Fundației literar-istorice “Stoika” pentru anul 2019, cu referire mai ales la o temă țintă, de recalibrare a culturii românești aflată acum într-un oarecare con de umbră, motivată în principal de precaritatea resurselor financiare.
Pe lângă acțiunile stabilite încă din anul 2018, în acest an vor fi tipărite și distribuite la nivel național peste 30.000 de cărți, având ca țintă, cititorii care au fost decuplați de îndeletnicirea cotidiană a lecturii. Revista “Independența Română – Independența prin cultură” pe care o coordonez își propune să promoveze adevăratele valori naționale prin toate mijloacele legal posibile.
Doina Bârcă – Secretarul literar al fundației a prezentat o serie de obiective actuale ale revistei, recitând la final câteva poezii din creația proprie cu un vibrant mesaj patriotic.
A participat și directorul Editurii Laurent – Andrei Gondoș cu o colecție cuprinzând ultimele apariții editoriale.
A urmat un apreciat program interactiv susținut de doamna Anca Lolescu – director executiv al Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timișoara. Personal nici nu știam că există acest organism de dezvoltare, de atragere a fondurilor europene și de creare, de ce nu, de locuri de muncă. Contrat așteptărilor, că la noi nu prea se realizează programe de atragere a fondurilor europene, doamna Lolescu a separat dorințele neînțelepte de atragere cu orice preț de fonduri europene pentru nimic, de cele cu adevărat benefice bazate pe studii și proiecte viabile.

Domnul Ioan Birta, istoric și împătimit colecționar de piese rare, a prezentat printre altele scrieri din veacul al XII-lea într-o neoșă românească, contrar istoriografiei oficiale.
Dan Liuț – director al muzeului din Bocșa un clasic interpret al folclorului bănățean a prezentat în grai neoș poezii și cântece din partea locului.
Domnul General Adrian Marinescu, spumos în vorbă ca de obicei, pe lângă necesarele intervenții de parcurs a prezentat un eseu hazliu, curat necesar în peisajul doct de până atunci.
Spre final trio-ul Romeo Dumitrescu (vioară), Roșoagă Cristy (pian) și Eduard Gentille (contrabas) au interpretat pagini celebre din Paganini, Sarassate și Mozart. Această magnifică serată s-a încheiat cu un colocviu asortat cu bunătăți autohtone.
Față de încărcătura condensată de cultură pe care eminentul doctor Traian Romeo Dumitrescu le-a adunat în acel minunat program, poate ar fi necesar ca aceste periodice experimente unice de exprimare culturale să se reflecte pe o scenă mult mai largă.
Ținta finală ar trebui să fie atragerea în acest circuit de valori românești autentice a sute și mii de aspiranți către adevărata cultură, nu fake-news-usuri ce ne invadează zi de zi cu producte, străine de tradițiile noastre. Vesticii și nu numai, dau năvală peste așezămintele noastre deocamdată păstrate aproape intacte de-a lungul secolelor.
Doctore, Dumnezeu să te lumineze spre calea cunoașterii adevărate!
Îți mulțumim!

Florian Laurențiu STOIKA

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Un eveniment complex, literatură, muzică, actorie, desen

Am asistat, sâmbătă 30 septembrie 2023, în eleganta sală a Bibliotecii Metropolitane București la o …

Un secol de culoare – 2-15 octombrie 2023

Cercul Militar Național a găzduit în perioada 2 – 15 octombrie 2023 expoziția colectiva de …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: